Δύσκολο πάζλ οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές, αλλά όχι άλυτο.

Οπως και η χώρα, την ώρα της αναμενόμενης ανάκαμψης πήγαν δυο βήματα πίσω για να αντιμετωπίσουν μια ασύμμετρη κρίση, ακριβώς την ώρα που ξεκινούσε η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων με τις τιτλοποιήσεις. Ας δουμε αναλυτικά τα συν και τα πλην.

Τα θετικά του κλάδου…

Σε επίπεδο κεφαλαίων ο ευρωπαίος επόπτης αποφάσισε ότι, οι κανόνες θα ξαναγραφτούν συνεπώς δεν απαιτείται ό,τι προηγουμένως. Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο, καθώς όταν θα επιστρέψει η κανονικότητα οι όροι δε θα είναι ίδιοι. Οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και όσο δεν υπάρχει πίεση για κεφάλαια, διαθέτουν περιθώρια ελιγμών.

Δεύτερο θετικό στοιχείο είναι η επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, θα ενισχύσει κεφαλαιακά τις ελληνικές τράπεζες καθώς έχουν κανάλια για φθηνή χρηματοδότηση. Όταν το ελληνικό 10ετες έχει απόδοση 2,3% και οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να θέσουν τα ομόλογα ως εγγύηση λαμβάνοντας επιτόκια απο 0,25% έως -0,75% θα μπορούν να βγάλουν χρήματα.

Τρίτο θετικό στοιχείο είναι η εξομάλυνση της χρηματιστηριακής αγοράς στις ΗΠΑ. Οι προβλέψεις έγκυρων επενδυτικών οίκων, όπως η Morgan Stanley είναι ότι, τα χαμηλά επίπεδα του S&P τα έχουμε δει. Τούτο σημαίνει ότι, οι επενδυτικοί οίκοι οι οποίοι ενδιαφέρονται για τις τιτλοποιήσεις (Eurobank, Αlpha bank) θα επιστρέψουν πιθανότατα εντός του δεύτερου εξαμήνου.

Κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί, διότι οι αγορές είναι ευμετάβλητες, ωστόσο οι ισχυρές κεφαλαιακά αμερικανικές τράπεζες δεν βρίσκονται στην κατάσταση του 2008. Συνεπώς με ήρεμες αγορές οι τιτλοποιήσεις θα προχωρήσουν, έστω κι αν οι συμφωνίες δεν θα είναι ίδιες με τα επίπεδα προ της κρίσης του Covid-19.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι, απο πλευράς ρίσκου αγορά, όπως η ελληνική ή η ιταλική δεν υπάρχουν στην Ευρώπη. Τόσο υψηλό ρίσκο επιβράβευσης, ( risk premium) όπως το ελληνικό δεν υπάρχει πουθενά.

Ευνοϊκό στοιχείο, επίσης, το οποίο θα προσδώσει ευελιξία είναι η δημιουργία “κακής” τράπεζας, όπως προτείνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Αντί το 2010, έστω και αργά θα δώσει λύσεις.

…και τα αρνητικά

Nέα κόκκινα δάνεια: Αρνητικό στοιχείο για τις τράπεζες, ωστόσο ήδη έχουν δώσει πιστωτικές γραμμές στις υγιείς επιχειρήσεις, άρα μια νέα έξαρση δύναται να περιοριστεί. Περαιτέρω με την δεκαετή κρίση, οι τράπεζες έχουν αναπτύξει τις μεθόδους για να περιορίσουν τα νέα κόκκινα δάνεια, όσο αυτό είναι δυνατόν. Και στα κόκκινα δάνεια οι κανόνες έχουν αλλάξει, (απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος για να θεωρείται ένα δάνειο μην ενήμερο) άρα υπάρχει ευελιξία.

Αρνητικό στοιχείο είναι το γεγονός επίσης ότι, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν μεγάλες δυνατότητες να αναπτύξουν την πιστωτική επέκταση. Δηλαδή να επιτελέσουν τον ρόλο τους στην χρηματοδότηση της οικονομία. Με τις εγγυήσεις μπορει να δοθεί μια διέξοδος, αλλά δεν είναι αρκετή.

Μεγάλο “βαρίδι” και αρνητικό στοιχείο είναι οι πρόσφατες αρνητικές εκθέσεις για την Ελλάδα, η πρόβλεψη του ΙMF για το ΑΕΠ, oι αρνητικές προοπτικές της Moody’s και όποια υποβάθμιση έρθει. Για να αλλάξει αυτή η εικόνα θα απαιτηθεί χρόνος. Πιθανότατα θα απαιτηθούν έξι έως 9 μήνες στην καλύτερη περίπτωση.

Με άλλα λόγια, η χώρα, και οι τράπεζες πρέπει να πείσουν τους ξένους επενδυτές ότι, η χώρα δεν θα καταστραφεί και ότι θα επανέλθει. Ο κύριος “βραχνάς” που εμποδίζει τώρα τους επενδυτές είναι το πώς μας βλέπουν οι ξένοι οίκοι. Εαν πειστούν οι ξένοι επενδυτές τότε κι αυτό το αρνητικό στοιχείο θα μετατραπεί σε θετικό.

Σημαντική Μετοχική αλλαγή

Προς τα τέλη Ιουνίου, η βαρύτητα στον Γενικό Δεικτη αλλάζει, έτσι η μετοχή της Coca – Cola θα έχει την ίδια συμμετοχή και όχι την υψηλότερη. Με 10% θα συμμετέχουν η Coca – Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha bank ενω ακολουθούν η Eurobank με 8%, η Εθνική Τράπεζα με 6,31% και η Τράπεζα Πειραιώς με 3,24%. Η αγορά θα προεξοφλήσει τις αλλαγές και κατά την ταπεινή μας γνώμη θα αποτελέσει θετικό καταλύτη για το ελληνικό χρηματιστήριο.