Τράπεζες

ΕΤΕ: «Πράσινο φως» για το project Frontier – Την επόμενη εβδομάδα το αίτημα για τον «Ηρακλή»

  • Αγγελική Βελεσιώτη


Το project αφορά σε περίπου 190.000 δάνεια, τα οποία αντιστοιχούν σε 80.000 οφειλέτες

Με δείκτη «κόκκινων» δανείων κάτω του 15% θα βρεθεί τους πρώτους μήνες του 2021 η Εθνική Τράπεζα, αφού το διοικητικό συμβούλιο έδωσε σήμερα το «πράσινο φως», ώστε η τιτλοποίηση Frontier, ύψους περίπου έξι δισ. ευρώ, να τεθεί υπό την… ομπρέλα του «Ηρακλή».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μολονότι επρόκειτο για μία τυπική διαδικασία, με την έγκριση του ΔΣ η διοίκηση της τράπεζας μπορεί πλέον να αιτηθεί στο υπουργείο Οικονομικών την χορήγηση εγγυήσεων για τα senior ομόλογα της επίμαχης τιτλοποίησης (τρία δισ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι το project αφορά σε περίπου 190.000 δάνεια, τα οποία αντιστοιχούν σε 80.000 οφειλέτες, με το 90% να φέρουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα, ενώ αποτελείται σε ποσοστό 77% από στεγαστικά, 18% από επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και 5% καταναλωτικά δάνεια.

Στόχος είναι οι μη δεσμευτικές προσφορές να κατατεθούν το α’ τρίμηνο του 2021, προκειμένου η συναλλαγή να έχει ολοκληρωθεί το β’ τρίμηνο του ίδιου έτους.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Παύλος Μυλωνάς, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου, η συναλλαγή δεν προβλέπει καμία διαδικασία hive down ή carve-out, απόσχιση, δηλαδή, της τραπεζικής δραστηριότητας και μετακίνηση του προσωπικού σε άλλη εταιρεία, γεγονός που διευκολύνει την ολοκλήρωσή της πιο άμεσα. Υπενθυμίζεται πως στόχος της διοίκησης είναι οι μη δεσμευτικές προσφορές να κατατεθούν αρχές του επόμενου έτους και η συναλλαγή να ολοκληρωθεί το αργότερο εντός του α’ εξαμήνου του 2021.

Η ΕΤΕ είναι η τελευταία από τις συστημικές τράπεζες που κάνει χρήση του μηχανισμού του ΥΠΟΙΚ. Πρώτη ήταν η Eurobank, η οποία ενέταξε την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo, συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ, ενώ την «σκυτάλη» έλαβε η Alpha Bank, υποβάλλοντας αίτημα για το project Galaxy, ύψους 10,5 δισ. ευρώ. Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς χρησιμοποιεί τον «Ηρακλή» για τα χαρτοφυλάκια «Phoenix» και «Vega» – 1,9 δισ. ευρώ και πέντε δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Εκτός ατζέντας η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Εκτός ατζέντας της συνεδρίασης του ΔΣ φέρεται να βρέθηκε το ζήτημα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, με τη διοίκηση της τράπεζας να συνεχίζει τις συζητήσεις με το CVC.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το deal θεωρείται κλεισμένο, με τις σχετικές επίσημες ανακοινώσεις να γίνονται μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους ή το αργότερο αρχές του 2021.

Διαβάστε ακόμα:

Τράπεζα της Ελλάδος: «Οπλο» ρευστότητας για τις επιχειρήσεις τα εταιρικά ομόλογα

Goldman Sachs: Το Bitcoin δεν απειλεί τον χρυσό

Κορωνοϊός – εμβόλιο: Μπορείς να κάνεις μήνυση στη Pfizer ή τη Moderna για τις παρενέργειες; – Τι λένε νομικοί