search icon

Τράπεζες

Καραμούζης: Η Εθνική πρωταγωνιστεί σε ESG και ψηφιακή καινοτομία

Ο ρόλος των τραπεζών στη μετάβαση είναι κομβικός, υπογράμμισε ο κ. Καραμούζης στο περιθώριο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

Τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω της ενεργειακής και ψηφιακής μετάβασης, ανέλυσε ο κ. Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum. Η κλιματική αλλαγή, τόνισε, είναι πραγματικότητα και οι επιπτώσεις της αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς το θεσμικό περιβάλλον για επιχειρήσεις και τράπεζες, όπως αλλάζουν και τις προτιμήσεις και συνήθειες των καταναλωτών, τις προτιμήσεις των επενδυτών βάσει κριτηρίων ESG, καθώς και τις προτεραιότητες ως προς τα δημόσια και ιδιωτικά έργα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Net Zero στόχοι σχετίζονται με έναν ευρύτερο μετασχηματισμό του επιχειρηματικού μοντέλου των επιχειρήσεων και των τραπεζών. Ο ρόλος των τραπεζών στη μετάβαση είναι κομβικός, υπογράμμισε ο κ. Καραμούζης και επισήμανε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν:

Στη συνέχεια, ο κ. Καραμούζης αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο των ψηφιακών υπηρεσιών και του embedded finance.

Οι πελάτες του σήμερα και του αύριο δεν έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, σημείωσε. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το 97% των συναλλαγών μας εξυπηρετείται μέσα από τα ψηφιακά κανάλια της Τράπεζας με πάνω από 100 εκατομμύρια εγχρήματες συναλλαγές το χρόνο, ενώ πάνω από 3 εκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιούν τις ψηφιακές μας υπηρεσίες κάθε μήνα.

Για το embedded finance, εξήγησε ότι πρόκειται πρακτικά για την ενσωμάτωση χρηματοοικονομικών εργασιών σε καθημερινές καταναλωτικές ή άλλες δραστηριότητες, όπως π.χ. με τη μορφή online πληρωμών ή online χορηγήσεων δανείων στα σημεία πώλησης.

Τέλος, επισήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Εθνικής Τράπεζας τα τελευταία χρόνια στην ψηφιακή τραπεζική αλλά και την καινοτομία της στη διάθεση υπηρεσιών μέσω της τεχνολογίας των APIs, αναφέροντας μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως τη στρατηγική συνεργασία με την Epsilon Net.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΚΤ κρατάει σταθερά τα επιτόκια, ενδεχομένως για τελευταία φορά

Δίκη Folli Follie – Καίτη Κουτσολιούτσου: «Ο άνδρας μου είναι πανέξυπνος και συγκεντρωτικός – Δεν ήξερα για τα παραποιημένα στοιχεία»

Πιτσιλής (ΑΑΔΕ): Η πραγματικότητα των περισσότερων δεδομένων μας επιτρέπει να εντοπίζουμε ευκολότερα τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version