Τράπεζες

Καραβίας για Ελληνική Τράπεζα: «Η πρώτη κίνηση τραπεζικής επέκτασης εκτός συνόρων μετά από 15 χρόνια»

  • newsroom


Τους στόχους της Εurobank, τις κινήσεις για τη μείωση των NPEs και την εξυγίανση του ισολογισμού, αλλά και τα σχέδια επέκτασης στο εξωτερικό ανέλυσε κατά τη ΓΣ ο CEO της τράπεζας - Zανιάς: Πρόκληση η υλοποίηση των έργων από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στη μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη, να στηρίξουμε τους πελάτες μας, τα νοικοκυριά και, προπάντων, τις επιχειρήσεις καθώς και να επεκτείνουμε με δυναμικό και υγιή τρόπο τις εργασίες της Eurobank, να μετουσιώσουμε δηλαδή σε πράξη τη σταθερή αναφορά μας στη Eurobank ως Τράπεζα της Ανάπτυξης τόνισε κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας,Φωκίωνας Καραβίας.

Όπως τόνισε ο κ. Καραβίας, ο ρόλος της Eurobank είναι πρωταγωνιστικός και καταλυτικός στην νέα αναπτυξιακή εποχή που ξεκινά για την ελληνική οικονομία με αιχμή τους τεράστιους πόρους που θα εισρεύσουν στην χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

«Είμαστε σε διαφορετική φάση από τις άλλες τράπεζες. Έχουμε αφήσει πίσω την υπόθεση κόκκινα δάνεια, είμαστε σε φάση ανάπτυξης στην Ελλάδα και το εξωτερικό» τόνισε για να συμπληρώσει:

«Η Eurobank διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες τράπεζες καθώς πρωτοπορεί και άνοιξε με τις στρατηγικές της κινήσεις από το 2018 έως και σήμερα τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στους επόμενους 15 με 18 μήνες».

Όπως είπε ο κ. Καραβίας, η τράπεζα θα εκπληρώσει νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματίσει τη μία από τις δύο βασικές στρατηγικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, κατεβάζοντας ήδη από φέτος τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η μεγαλύτερη επιτυχία του Οργανισμού συνίσταται στο γεγονός πως, παρότι το βάρος αναγκαστικά έπεφτε στην προσαρμογή στις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, δεν ανατράπηκε ο στρατηγικός του σχεδιασμός. Αντιθέτως, υλοποιήθηκε στο σύνολό του με επιτυχία, συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας τα βήματα που είχαμε περιγράψει ήδη από το Νοέμβριο του 2018 για την ενίσχυση των κεφαλαίων μας, μέσω της συγχώνευσης με τη Grivalia και την εμπροσθοβαρή εξυγίανση του ισολογισμού. Η τιτλοποίηση Cairo ολοκληρώθηκε, με χρήση του κρατικού σχεδίου «Ηρακλής Ι» και, σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες, οδήγησε στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά €7,3 δισ. το 2020 έναντι του 2019. Ο αντίστοιχος δείκτης υποχώρησε από 29,2% το 2019 στο 14%, το χαμηλότερο με σημαντική διαφορά μεταξύ των εγχώριων συστημικών τραπεζών. Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκε κατά 660 μονάδες βάσης και ανήλθε σε 61,9%, επίσης το υψηλότερο για ελληνική συστημική τράπεζα».

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της τράπεζας σε επίπεδο αποτελεσμάτων ήταν περισσότερο από ικανοποιητικές, καθώς τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων έφτασαν τα €865εκ., υπερβαίνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 6,0% στην Ελλάδα και 3,6% σε επίπεδο Ομίλου. Το δίκτυο καταστημάτων στην Ελλάδα μειώθηκε από 350 το 2019, σε 301 το 2020 και ο αριθμός του προσωπικού κατά περίπου 1.800 υπαλλήλους μετά την απόσχιση (carve out) της FPS/doValue και το επιτυχημένο πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης.

Ενα άλλο στοιχείο, σύμφωνα με τον κ. Καραβία, που διαφοροποιεί τη Eurobank από τις άλλες ελληνικές τράπεζες, είναι το επιχειρηματικό της μοντέλο, που περιλαμβάνει, εκτός της ελληνικής τράπεζας, εκτεταμένες διεθνείς δραστηριότητες και ένα ισχυρό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων στην Ελλάδα. Όπως είπε, η διαφοροποίηση καθιστά τον ισολογισμό ανθεκτικότερο έναντι απρόβλεπτων καταστάσεων, κάτι που επιβεβαιώθηκε απολύτως το 2020.

«Είμαστε η μόνη ελληνική τράπεζα με ουσιαστική παρουσία στη γεωγραφική μας περιφέρεια. Τη στρατηγική αυτή δέσμευση απηχεί και η κίνηση που σήμερα ανακοινώσαμε για την αγορά σημαντικού ποσοστού των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, μιας τράπεζας που θεωρούμε ότι έχει όλες τις προδιαγραφές για να πρωταγωνιστήσει μελλοντικά στην κυπριακή αγορά. Σημειώνω ότι είναι η πρώτη κίνηση επέκτασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εκτός συνόρων μετά από 15 χρόνια».

Αναφερόμενος στα αναπτυξιακά έργα και στις επενδύσεις που δρομολογούνται ή είναι σε φάση εξέλιξης στη χώρα, ο κ. Καραβίας είπε: «Στόχος μας είναι να πρωταγωνιστήσουμε στην ανάπτυξη στηρίζοντας τις μεγάλες επιλογές και τους πρωτοπόρους της. Το κάνουμε ήδη πράξη, με διακριτή συμβολή σε όλα τα στρατηγικά επενδυτικά σχέδια, όπως κατεξοχήν με τη χρηματοδότηση του εμβληματικού έργου του Ελληνικού, αλλά και σε πολλά ακόμη σημαντικά πρότζεκτ (ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης, μεγάλα έργα πράσινης ενέργειας κ.ά.). Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε πράξη, λειτουργώντας ως σύμβουλος και χρηματοδότης των επιχειρήσεων και στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποίο προετοιμαζόμαστε ώστε να έχουμε κεντρικό ρόλο και συμμετοχή».

Επισήμανε τέλος ότι βασική αποστολή της Eurobank είναι να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους, για τους πελάτες και για τους εργαζομένους, για το κοινωνικό σύνολο. «Δεσμευόμαστε, δηλαδή, να είμαστε παντού, όπου έχουμε δραστηριότητα, σταθεροί εταίροι για μια βιώσιμη ευημερία».

Διαβάστε ακόμη:

ΤΑΙΠΕΔ: Ανάδειξη πλειοδοτών για τέσσερα ακίνητα των ηλεκτρονικών διαγωνισμών e-Auction IX

Κικίλιας: Νέα οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για ραντεβού εμβολιασμών (Vid)

Γεωργιάδης: «Μοντέλο εστίασης» και στο λιανεμπόριο – Mόνο εμβολιασμένοι στα καταστήματα αν χρειαστεί