Την πρόθεσή της για την έναρξη συζητήσεων με τις ρυθμιστικές αρχές το 2022 αναφορικά με τη διανομή μερίσματος εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα α‘ εξαμήνου. 2021 που ανακοίνωσε σήμερα η τράπεζα.

Ο κ. Καραβίας σημείωσε πως υπάρχει μια σειρά θετικών εξελίξεων αναφορικά με την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας, τονίζοντας πως ακόμα και φέτος η Eurobank θα μπορέσει να δημιουργήσει οργανικό κεφάλαιο. Εκτίμησε ότι κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει η συζήτηση με τις ρυθμιστικές αρχές για το θέμα του μερίσματος είναι μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2021, δηλαδή στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Όπως ανέφερε ο κ. Καραβίας η Eurobank υλοποίησε τους στόχους σε επίπεδο κερδοφορίας, κεφαλαιακής επάρκειας και επέκτασης στο εξωτερικό.

Οι αναλυτές άκουσαν πως οι προοπτικές του 2022 διαγράφονται καλύτερες από αυτές του τρέχοντος έτους και υπάρχει η πεποίθηση για περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας και την επίτευξη διψήφιου ποσοστού απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE).

Η εκτίμηση που διατυπώθηκε είναι πως στο τέλος του 2021 ο δείκτης CAD θα βρίσκεται στο 16,4% και ο CET1 FLB3 στο 13,2%.

Στο τέλος Ιουνίου 2021 οι δείκτες CET1 και συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) διαμορφώθηκαν σε 13,2% και 15,6%, έναντι ελαχίστων εποπτικών ορίων (TSCR) 6,2% και 11,0% αντιστοίχως. Ο δείκτης CET1 με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης έναντι του Α΄ τριμήνου 2021 σε 12,1%. Το σταθμισμένο ενεργητικό διαμορφώθηκε σε €41,2δισ. το Α΄ εξάμηνο 2021.

Σε ό,τι αφορά στα εξυπηρετούμενα δάνεια, ανήλθαν σε 35,6 δισ. ευρώ (έναντι 35,5 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2020), ενώ μόνο 5% από τα δάνεια που μπήκαν σε moratoria έχουν «κοκκινήσει».

Παράλληλα, η διοίκηση της Eurobank εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας πως τουρισμός κινείται καλύτερα του αναμενόμενου, η κτηματαγορά βελτιώνεται, οι ξένες επενδύσεις ενισχύονται, ενώ τα πρώτα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ήδη καταβληθεί.

Η διοίκηση μάλιστα εκτίμησε ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι πιθανό να υπάρξει αναβάθμιση της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους 15-20 μήνες.

Όπως σημειώθηκε, ο τουρισμός στην Ελλάδα ξεπερνά τις προσδοκίες και η εκτίμηση για τα έσοδα του 2021 είναι ότι θα ξεπεράσουν το 50% των αντίστοιχων του 2019.

Η ισχυρή ανάπτυξη διαφαίνεται ότι θα επεκταθεί στην περίοδο 2021-2026, για την οποία αναμένουμε μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5%-4,0%, υποστηριζόμενη από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις ανάπτυξης, η διοίκηση ανέφερε πως θα συνεχιστούν. Σημειώνεται πως η Eurobank υλοποίησε δύο συμφωνίες για την ενίσχυση της παρουσίας της στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Συγκεκριμένα, στη Σερβία με τη συγχώνευση της θυγατρικής της με την Direktna Bank και στην Κύπρο με την απόκτηση του 12,6% της Ελληνικής Τράπεζας.

Η διοίκηση τόνισε πως θα συνεχίσει να διερευνά ευκαιρίες για περαιτέρω επέκταση, οργανική και μη, των δραστηριοτήτων της στις βασικές της αγορές.

«Και οι δύο αυτές συναλλαγές συνάδουν με τη στρατηγική της για περαιτέρω επέκταση των διεθνών δραστηριοτήτων της και τη δημιουργία πρόσθετης αξίας για τους μετόχους της μέσω στοχευμένων εξαγορών, συγχωνεύσεων ή κοινοπραξιών«, σημειώθηκε.

Διαβάστε ακόμα:

Ελίζαμπεθ Χολμς: Αρχίζει η δίκη της γυναίκας που έστησε τη μεγαλύτερη επιχειρηματική απάτη στις ΗΠΑ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η τρύπα του Κατάρ έπληξε την κερδοφορία των κατασκευών

To επενδυτικό πλάνο για τη μεταμόρφωση του «Πύργου Πειραιά» (pics)