Επιχειρήσεις

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η τρύπα του Κατάρ έπληξε την κερδοφορία των κατασκευών

  • Μαριάννα Τζάννε


Τι ανακοινώθηκε από την διοίκηση στους αναλυτές για την Αττική Οδό, τις ΑΠΕ, στο 1,7 δισ. το ανεκτέλεστο - Πτώση στον κύκλο εργασιών στο α’ εξάμηνο του 2021

H απόφαση της διαιτησίας για το μετρό στο Κατάρ, επηρέασε τα αποτελέσματα του α΄εξαμήνου της Ελλάκτωρ, με αποτέλεσμα οι ζημιές στις κατασκευές να αυξηθούν στα 54 εκατ. ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ευθύμιος Μπουλούτας παρουσιάζοντας την Τρίτη τα αποτελέσματα του α΄εξαμήνου, δήλωσε στους αναλυτές ότι η εταιρεία ολοκληρώνει αυτό το διάστημα μια εμπεριστατωμένη μελέτη για κάθε έργο που εκτελεί η Ακτωρ και εκτίμησε ότι θα χρειαστεί ακόμη λίγος χρόνος, ώστε η εταιρεία, μετά και την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, να βελτιώσει την κερδοφορία της.

Ο επικεφαλής της Ελλάκτωρ επανέλαβε ότι τα βάρη του παρελθόντος και η περιορισμένη ρευστότητα είχαν επηρεάσει αρνητικά την ΑΚΤΩΡ. Σήμερα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων της εταιρείας ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ ενώ από την αρχή του έτους έχουν υπογραφεί συμβάσεις συνολικής αξίας περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης η Ελλάκτωρ ανακοίνωσε την είσοδό της στον τομέα της αποθήκευσης και ότι εξασφάλισε άδειες παραγωγού από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 140 MW στη Βόρεια Ελλάδα.

Αναφέρθηκε επίσης, ότι η εταιρεία έχει αιτηθεί στον ρυθμιστή και πρόσθετες άδειες για αιολικά πάρκα ισχύος 97 MW, και έργα αποθήκευσης συνολικής ισχύος 417 MW. Σχετικά με τη συνεργασία με την πορτογαλική EDPR για τα έργα ΑΠΕ στην Εύβοια, ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι συνεχίζεται κανονικά. Η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου φτάνει τα 493 MW, ενώ άλλα 88 MW αιολικών αναμένεται να παραδοθούν μετά το 2023.

Σχετικά με τη σύμβαση της Αττικής Οδού, ο κ. Μπουλούτας απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το πως θα προχωρήσει ο διαγωνισμός και πρόσθεσε ότι η σύμβαση ολοκληρώνεται το 2024.

Στο πρώτο εξάμηνο η κυκλοφορία του δρόμου ήταν αυξημένη κατά 4% και με βάση τα στοιχεία οκταμήνου η αύξηση φτάνει το 6%. Αναφέρθηκε μάλιστα πως το τελευταίο διάστημα η κυκλοφορία κινείται πάνω από τα επίπεδα της κυκλοφορίας του 2019.

Σε σχέση με το real estate και το Cambas Project, ειπώθηκε ότι εξελίξεις αναμένονται προς τα τέλη του έτους. Ο κ. Μπουλούτας επισήμανε πως όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο της επένδυσης, τότε θα εξεταστεί και το μοντέλο χρηματοδότησης.

Διαβάστε ακόμη:

Eurobank: Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα €195 εκατ. το α’ εξάμηνο, αύξηση 10,7%

Ελίζαμπεθ Χολμς: Αρχίζει η δίκη της γυναίκας που έστησε τη μεγαλύτερη επιχειρηματική απάτη στις ΗΠΑ

To επενδυτικό πλάνο για τη μεταμόρφωση του «Πύργου Πειραιά» (pics)