Τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023 σχεδιάζει η διοίκηση της Optima Bank, εστιάζοντας στην πρώτη της τηλεδιάσκεψη με τους διεθνείς αναλυτές μετά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο στα σημεία που η νεόκοπη τράπεζα υπερτερεί έναντι του ανταγωνισμού.

«Στόχος μας είναι η διανομή μερίσματος για την τρέχουσα χρήση που θα φτάσει κατ’ ελάχιστο το 30% των κερδών της χρονιάς», τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Δημήτρης Κυπαρίσσης, σημειώνοντας πως δεν είναι στις προθέσεις της τράπεζας να δοθεί προμέρισμα, καθώς αυτό απαιτεί αρκετό χρόνο και άρα, ουσιαστικά, θα συνέπιπτε με τις αποφάσεις για το μέρισμα τον Ιούνιο του 2024.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Optima Bank είναι μία εντελώς διαφορετική τράπεζα, η οποία δίνει έμφαση στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ενώ σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό καταγράφει:

  • Απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) 24,9% έναντι 16% ο υπόλοιπος κλάδος και 13,6% ο μέσος όρος στην Ευρώπη.
  • Επιτοκιακό περιθώριο 4,2% έναντι 2,6%.
  • Δείκτη κόστους προς έσοδα 29,9% έναντι 35% της αγοράς.
  • Ανάπτυξη καταθέσεων 43% σε ετήσια βάση έναντι 1%.
  • Ανάπτυξη δανείων 32% σε ετήσια βάση έναντι -1%.
  • Δείκτη «κόκκινων» ανοιγμάτων 0,49% έναντι 5,30%.
  • Κεφάλαια DTC 0% έναντι 59%.

Επιδίωξη της διοίκησης είναι να συνεχίσει την ανάπτυξη, μέσω αύξησης του δανειακού χαρτοφυλακίου. Υπενθυμίζεται πως στο 9μηνο του 2023 τα δάνεια της τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 2,210 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 32% από την αρχή του έτους και 59% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2022 Οι εκταμιεύσεις του 9μήνου διαμορφώθηκαν στο 1.5 δισ. ευρώ, ενώ στο γ’ τρίμηνο αυτές «άγγιξαν» τα 493 εκατ. ευρώ, με τη συντριπτική πλειοψηφία να είναι εταιρικά δάνεια.
Για το 2024, μάλιστα, η διοίκηση αναμένει μία εξίσου εντυπωσιακή ανάπτυξη εργασιών, γεγονός που προτίθεται να επικοινωνήσει και στα roadshows που ξεκινά, αρχής γενομένης από το Λονδίνο (event της Morgan Stanley).

Επάρκεια κεφαλαίων

Στο 18,80%, δηλαδή, πολύ πάνω από τη συνολική κεφαλαιακή απαίτηση του 13,95%, έχει διαμορφωθεί ο δείκτης βασικών κύριων κεφαλαίων (fully loaded) της Optima Bank μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 151 εκατ. ευρώ. Αυτή «έτρεξε» μέσω δημόσιας προσφοράς που υπερκαλύφθηκε 3,7 φορές, ενώ εκτός από την Ireon Investments Ltd, πραγματικός δικαιούχος (beneficial owner) της οποίας είναι η Motor Oil, στην ΑΜΚ συμμετείχε, επίσης και η ολλανδική Reggeborgh.

Επιτοκιακά έσοδα

Το καθαρό επιτοκιακό έσοδο αυξήθηκε κατά 151%, στα 99 εκατ. ευρώ, λόγω αύξησης των δανείων κατά 59%, αύξησης των διαθεσίμων και του χαρτοφυλακίου χρεογράφων και συγκρατημένης αύξησης του κόστους καταθέσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Κυπαρίσση, το NII θα βρεθεί στο πικ του το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ θα παραμείνει σταθερό το 2024 παρά την μικρή πίεση λόγω της αύξησης των επιτοκίων στις καταθέσεις.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Πώς σχολιάζει την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες 

Τουρκία: Πλεόνασμα $1,9 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών – Μόλις το 2ο από το 2021 

Ford: Καταψήφισαν την προτεινόμενη σύμβαση οι εργαζόμενοι στο Λούιβιλ 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ