Με πολλά ανοιχτά… μέτωπα που σχετίζονται αφενός, με την εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων, όπως η πληρωμή των Cocos ή η αποεπένδυση από μη τραπεζικές δραστηριότητες και αφετέρου, με τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων, εισέρχονται οι τράπεζες στο δεύτερο lockdown.

Πιο αναλυτικά, το νέο «λουκέτο» στην χώρα μας γίνεται σε μία περίοδο, όπου οι τράπεζες, πέρα από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου (σ.σ. προς ώρας μόνον οι Eurobank και Alpha Bank έχουν γνωστοποιήσει τις σχετικές ημερομηνίες, για τις 19 και 26/11 αντίστοιχα) που θα προσελκύσουν τα βλέμματα των διεθνών επενδυτών, καλούνται να διαχειριστούν μία σειρά από ζητήματα.

Συγκεκριμένα:

Για τις 13 Νοεμβρίου έχει οριστεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου του SSM, το οποίο θα αποφανθεί εάν θα δώσει το «πράσινο φως» στην Τράπεζα Πειραιώς να μην αποπληρώσει το τοκομερίδιο των Cocos, ύψους 165 εκατ. ευρώ.

Μολονότι αρμόδιες πηγές σπεύδουν να επισημάνουν στο «ΝΜ» πως οι όποιες αποφάσεις δεν πρέπει να αναμένονται νωρίτερα από τα τέλη του τρέχοντος μήνα, τόσο η διοίκηση της τράπεζας, όσο και η κυβέρνηση, ήδη προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα. Κι αυτό γιατί μία αρνητική απάντηση από πλευράς του επόπτη θα ενεργοποιήσει την ρήτρα περί μετατροπής των Cocos, ύψους 2,04 δισ. ευρώ, σε κοινές μετοχές επί τη βάσει της τιμής εγγραφής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2015 (σήμερα στα έξι ευρώ/ανά μετοχή).

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας θα αυξηθεί από το 26,4% σήμερα στο 61,3%, γεγονός που αναγκάζει την κυβέρνηση να αλλάξει τον Νόμο που διέπει την λειτουργία του και δεν του επιτρέπει την συμμετοχή του σε ΑΜΚ. Αξίζει να αναφερθεί πως η διαδικασία της επανιδιωτικοποίησης της τράπεζας θα πρέπει να συνοδευτεί από ένα business plan, με εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους, τουλάχιστον όσον αφορά στον περιορισμό του στοκ των «κόκκινων» δανείων.

Θέμα ημερών φέρεται πως είναι η ανακοίνωση από την Alpha Bank του ονόματος του επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει να «τρέξει» το project Galaxy. Όπως σημειώνουν στο «ΝΜ» αρμόδιες πηγές, η διοίκηση της τράπεζας πρόλαβε στο… παρά πέντε του lockdown να λάβει τις δεσμευτικές προσφορές από Pimco και Davidson Kempner, χωρίς, ωστόσο, να παραβλέπουν το γεγονός ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν εν μέσω «λουκέτου». Υπενθυμίζεται πως η Pimco έφτασε στην… πηγή με το Cairo της Eurobank, χωρίς, ωστόσο, να «πιεί νερό», αφού έληξε άδοξα η περίοδος αποκλειστικής διαπραγμάτευσης, ενώ η Kempner απέκτησε το χαρτοφυλάκιο Nemo από την Τράπεζα Πειραιώς. Σε κάθε περίπτωση, με την ολοκλήρωση του deal η Alpha Bank θα μειώσει τον δείκτη NPEs στο 24% από 43,5% στο τέλος του α’ εξαμήνου 2020, περιορίζοντας το στοκ των «κόκκινων» δανείων από περίπου 21 δισ. ευρώ σε 11 δισ. ευρώ σε επίπεδο Ομίλου και σε 8,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Μέχρι τέλος του μήνα καλείται η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να αποφασίσει εάν θα δεχθεί την βελτιωμένη προσφορά του CVC για την Εθνική Ασφαλιστική ή θα προχωρήσει στη λύση του IPO. Πηγές που έχουν παρακολουθήσει όλες τις προσπάθειες πώλησης του ασφαλιστικού «βραχίονα» σημειώνουν πως μολονότι το οικονομικό… χάσμα των δύο πλευρών δεν είναι δύσκολο να «γεφυρωθεί», εντούτοις το Δ.Σ. οφείλει να εξετάσει όλες τις εναλλακτικές, μεταξύ των οποίων και η παράταση της διαδικασίας (σ.σ. εφόσον συμφωνήσει και η DGComp).

Την ίδια στιγμή, η ΕΤΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την πώληση της Vivartia, στην οποία έχει άνοιγμα περί τα 120 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως οι σχετικές συζητήσεις με τους Αμερικανούς του CVC έλαβαν παράταση έως τα τέλη Νοεμβρίου.