Σε ρυθμούς… εθελούσιας εξόδου κινούνται Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα, ανακοινώνοντας – η πρώτη έως αύριο και η δεύτερη το αργότερο έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας – τα νέα «χρυσά» πακέτα που θα προσφέρουν στους εργαζόμενους και δη, αυτούς του δικτύου.

Με την υγειονομική κρίση να έχει μεταβάλλει, όπως ήταν αναμενόμενο, τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών, «επιβάλλοντας» και σε αυτούς την υιοθέτηση της τηλεργασίας – τουλάχιστον για έναν σημαντικό αριθμό του προσωπικού – η μία μετά την άλλη οι τράπεζες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες περιορισμού του δικτύου τους, προσφέροντας – για τελευταία, ίσως, φορά – γενναιόδωρα πακέτα αποχώρησης. Όπως, άλλωστε, σημειώνουν στο ΝΜ αρμόδιες πηγές, «είναι βέβαιο πως τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα μπορούν ες αεί να πληρώνουν αυτά τα ποσά».

Τη «σκυτάλη», λοιπόν, από την Eurobank, το πρόγραμμα της οποίας στέφθηκε με επιτυχία, αφού συμμετείχαν περισσότερα από 800 άτομα, με την αναλογία δικτύου – άλλων υπηρεσιών να κυμαίνεται στο 60% – 40%, λαμβάνει πρώτη η Πειραιώς. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι εργαζόμενοι που θα δηλώσουν συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα εθελουσίας, το οποίο ανακοινώνεται από ώρα σε ώρα, θα λάβουν αποζημίωση περίπου 27 μισθών, με το ανώτατο όριο να υπολογίζεται στις 180.000 ευρώ. Στόχος της διοίκησης φέρεται να είναι η αποχώρηση μεταξύ 600 – 1.000 ατόμων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η τράπεζα διαθέτει και τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολουμένων μεταξύ των «4» (10.900 στο τέλος του α’ εξαμήνου 2020 έναντι 12.000 το ίδιο διάστημα του 2019), με το τελευταίο σχέδιο αποχώρησης να προέβλεπε ένα εφάπαξ ποσό, από 12 έως 36 μισθούς, το ύψος του οποίου ήταν σε συνάρτηση, τόσο με τα έτη προϋπηρεσίας, όσο και με τη θέση, χωρίς, ωστόσο, να ξεπερνά τις 160.000 ευρώ. Παράλληλα, εξασφάλιζε τη δυνατότητα ένταξης σε ένα πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό κλάδο, όπως, για παράδειγμα, στον ασφαλιστικό.

Όσον αφορά στην ΕΤΕ, αυτή στοχεύει στην αποχώρηση 800 – 1.000 ατόμων, προκειμένου μέχρι το 2021 η τράπεζα να «μετρά» λιγότερους από 7.000 εργαζόμενους. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους δε, το προσωπικό της έχει μειωθεί κατά 500 άτομα (από 8.500 τον Δεκέμβριο του 2019 σε 8.000 τον περασμένο Ιούνιο), με το προηγούμενο πρόγραμμα που έληξε στις 10 Φεβρουαρίου και περιελάμβανε ένα από τα υψηλότερα πακέτα αποδοχών για αποχώρηση μεταξύ των συστημικών Ομίλων που «άγγιζε» τις 170.000 ευρώ να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς, παρά τη ρήτρα «μη απασχόλησης σε άλλη τράπεζα».

Σε εξέλιξη το carve out στην Alpha Bank

Το βάρος στο εν εξελίξει carve out, την απόσχιση, δηλαδή, μέρους του προσωπικού της τράπεζας και την μεταβίβασή τους στην νέα Cepal, ρίχνει από την πλευρά της, η διοίκηση της Alpha Bank, ξεκαθαρίζοντας πως στην παρούσα φάση δεν προετοιμάζεται κάποιο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

Πιο αναλυτικά, η συμφωνία με τον Σύλλογο των εργαζομένων προβλέπει ότι οι περίπου 800 υπάλληλοι (εκ των οποίων ένα ποσοστό της τάξεως του 25% αφορά σε «ενοικιαζόμενους») θα λάβουν μπόνους 10 μικτών μηνιαίων μισθών, με κατώτατο πλαφόν, που ανέρχεται στο ποσό των 25.000 ευρώ, προκειμένου να μετακινηθούν στην εταιρεία διαχείρισης.