Τράπεζες

Μαραθώνια «μάχη» Pimco – Fortress για τα κόκκινα δάνεια της Εurobank

  • Δημήτρης Παφίλας


Το ΔΣ της τράπεζας αποφασίζει - Πού διαθέτει προβάδισμα το fund Fortress και πού η Pimco για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Eurobank

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση στο διοικητικό συμβούλιο της Eurobank, προκειμένου να αποφασιστεί ο προτιμητέος επενδυτής που θα αποκτήσει το 80% της FPS η οποία και θα διαχειριστεί μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 26 δισ. ευρώ.

Μέχρι τώρα τα στοιχεία αναφέρουν το fund Fortress διαθέτει ένα μικρό προβάδισμα σ’ ότι αφορά το τίμημα αλλά και τον τρόπο καταβολής του, ωστόσο η Pimco, ένας long θεσμικός επενδυτής, έχει από την άλλη πλευρά μια προϋπάρχουσα σχέση με την Eurobank.

Το Fund Fortress έχει πλησιάσει το τίμημα που αναζητούσε η Eurobank (400 εκατ. ευρώ), με ένα ποσό περί τα 360 εκατ. ευρώ, ενώ από την άλλη πλευρά η Pimco έχει προσφέρει 320 εκατ. ευρώ. σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση.

Όμως, η Pimco έχει προτείνει και την αύξηση του ποσοστού που κατέχει στην Eurobank από 5% έως και 15% μια διαδικασία η οποία φημολογείται ότι, είναι συνδεδεμένη και με τις μελλοντικές επιδιώξεις της σε σχέση με την Εθνική Ασφαλιστική.

Bεβαίως τα διοικητικά συμβούλια σε κάθε περίπτωση λαμβάνουν υπόψη το συμφέρον των μετόχων της Τράπεζας
συνεπώς η άσκηση και οι ισορροπίες είναι δύσκολες. Και μόνο το γεγονός ότι ένας αμερικανικός οίκος όπως η Pimco, αλλά και ένα μεγάλο distressed Fund όπως το Fortress διεκδικούν τα 26 δισ. ευρώ της FPS δείχνει την σημασία που αποδίδουν στην ελληνική αγορά και τις δυνατότητες της.

Απόρρητο Απόρρητο