Για το 2024 μεταθέτει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας τη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους, αναθεωρώντας προς τα πάνω το ποσό της ανταμοιβής.

Όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους διεθνείς αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα α’ τριμήνου του 2023, ο επόπτης κρίνει αρκετά πρώιμο το αίτημα των ελληνικών τραπεζών για διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022, δεδομένων των συνθηκών. «Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΤΕ αναμένεται να εγκρίνει ένα ποσό για το 2024 μεταξύ 20% με 30% από τα εφετινά κέρδη, υψηλότερο, δηλαδή, από ό, τι είχαμε προϋπολογίσει αρχικά», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως -σε συνεννόηση πάντα με τους Ευρωπαίους- εξετάζονται και άλλοι τρόποι επιβράβευσης των μετόχων.

Αξίζει να αναφερθεί πως το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους η ΕΤΕ εμφάνισε καθαρά κέρδη μετά από φόρους αναλογούντα σε μετόχους, ύψους 246 εκατ. ευρώ, με τα οργανικά κέρδη μετά φόρων να ενισχύονται σημαντικά, σε 224 εκατ. ευρώ έναντι 191 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2022 (87 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2022). «Για πρώτη φορά μετά από πολλά έτη η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων υπερέβη, ουσιαστικά, το κόστος κεφαλαίου της τράπεζας», σχολίασε ο κ. Μυλωνάς, σημειώνοντας πως ο επίμαχος δείκτης διαμορφώθηκε στο περίπου 15% έναντι στόχου ύψους 11% που έχει τεθεί για το οικονομικό έτος 2023.

«Κόκκινα» δάνεια

Mηδενικές οργανικές ροές «κόκκινων» δανείων, χωρίς διακριτά σημάδια επιδείνωσης στις πρώιμες καθυστερήσεις αποπληρωμών, καταγράφει τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 η ΕΤΕ, με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα να διαμορφώνονται σε 1,6 δισ. ευρώ ή μόλις 200 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις. Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση είχε εκτιμήσει πως το 2023 θα δημιουργηθούν νέα NPEs, ύψους 350 εκατ. ευρώ, με τις προς ώρας ενδείξεις, ωστόσο, να συνηγορούν πως οι εισροές θα είναι κατά πολύ μικρότερες. Ο δείκτης ΜΕΑ παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά περίπου 140 μ.β. σε ετήσια βάση, σε 5,1%, με τον δείκτη κάλυψης ΜΕΑ από σωρευμένες προβλέψεις να ενισχύεται κατά 20 μ.β. σε τριμηνιαία βάση, σε περίπου 89%. «Αποτέλεσμα των ισχυρών οικονομικών μεγεθών της χώρας είναι και το γεγονός ότι η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας δεν εμφάνισε σημάδια επιδείνωσης.

Συγκεκριμένα, δεν σημειώθηκε αύξηση στα υπόλοιπα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και οι πρώιμες καθυστερήσεις στις αποπληρωμές δανείων παρέμειναν περιορισμένες. Η πρωτοβουλία του τραπεζικού κλάδου να στηρίξει τους ευάλωτους δανειολήπτες, εφαρμόζοντας ανώτατο όριο αύξησης επιτοκίων στα κυμαινόμενα στεγαστικά δάνεια, σε συνδυασμό με τις πολιτικές της κυβέρνησης για την προστασία των εισοδημάτων των νοικοκυριών έναντι της αύξησης των τιμών της ενέργειας, αναμένεται να συμβάλουν στη θωράκιση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου στο μέλλον», ανέφερε ο κ. Μυλωνάς.

Καταθέσεις

Μείωση κατά 400 εκατ. ευρώ εμφάνισαν οι καταθέσεις του Ομίλου της ΕΤΕ, «αγγίζοντας» τα 54,8 δισ. ευρώ (53 δισ. ευρώ στην Ελλάδα), γεγονός που, σύμφωνα με τη διοίκηση, αντανακλά την εποχικότητα και τις αποπληρωμές δανείων εταιρικής τραπεζικής και αποτελώντας το 98% των συνολικών πηγών χρηματοδότησης της τράπεζας, εξαιρουμένης της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης TLTRO ΙΙΙ.

Οι καταθέσεις προθεσμίας αποτελούν το 16% του συνόλου των καταθέσεων -έναντι 12% το δ’ τρίμηνο του 2022- με τη σταδιακή αντικατάσταση των καταθέσεων όψεως και ταμιευτηρίου από καταθέσεις προθεσμίας (+1,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση) να αφορά κυρίως σε εταιρικές καταθέσεις.

Όπως, πάντως, εξήγησε ο CEO της τράπεζας, η καταθετική βάση της ΕΤΕ παραδοσιακά αποτελείται κυρίως από καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου πολλών μικρών καταθετών, γεγονός που της προσδίδει ένα σημαντικό και σχετικά σπάνιο πλεονέκτημα στη σημερινή συγκυρία περιορισμένης ρευστότητας.

MREL

O δείκτης MREL του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 21,8%, με την ελάχιστη απαίτηση του Ιανουαρίου του 2024 να ανέρχεται σε 22,7%. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος της τράπεζας είναι η έκδοση τίτλου – senior ή Tier 2 – προς το τέλος του 2023 – αρχές του 2024.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Ευρωπαϊκή «πρωτιά» για την Ελλάδα – «Έσβησε» όλο το χρέος της πανδημικής περιόδου

Ελλάδα και ΗΠΑ δανείζονται με το ίδιο επιτόκιο – Κάτω των 140 μονάδων το spread με τη Γερμανία (πίνακες)

HSBC: Η οικονομία θα συνεχίσει να εκπλήσσει θετικά με δεύτερη κυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ