Την πεποίθησή του ότι η αλλαγή για την Εθνική Τράπεζα είναι αναγκαία και το σχέδιο μετασχηματισμού θα επιτύχει χωρίς να υπάρξει ανάγκη αύξησης κεφαλαίου, δήλωσε ο Παύλος Μυλώνάς, δ/νων σύμβουλος της τράπεζας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή και την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου μετασχηματισμού σε ορίζοντα τετραετίας που έγινε χθες σε επενδυτές στο Λονδίνο.

Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε σε νέες λύσεις για όσους έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην στεγαστική πίστη (κόκκινα δάνεια) και ήδη βρίσκονται σε αδυναμία να τα εξυπηρετήσουν και είναι διαθέσιμοι για συνεργασία και ρύθμιση. Οι νέες αυτές ρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν και «κούρεμα» μέχρι και περίπου 35% και θα γίνονται με συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις, για όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη και είναι συνεργάσιμοι, δίνοντας ιδιαίτερα έμφαση ότι δεν θα πρέπει να επηρεαστεί σε καμία περίπτωση η κουλτούρα πληρωμών.

Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι η οικονομία βελτιώνεται, ότι η Εθνική Τράπεζα έχει πλεονεκτήματα που δεν έχει εκμεταλλευτεί και με νέα διοικητική ομάδα που διαθέτει είναι σε θέση που προχωρήσει το σχέδιο του μετασχηματισμού της ΕΤΕ.

Επίσης δήλωσε ότι η τράπεζα ετοιμάζει τρεις κινήσεις μέσα στον χρόνο, με πωλήσεις πακέτων κόκκινων δανείων.

Σε σχέση με την Εθνική Ασφαλιστική, είπε ότι η τράπεζα έχει υποχρέωση να την πωλήσει μέχρι το τέλος του 2020 και δήλωσε ότι καλύτερη τιμή μπορεί να επιτευχθεί με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή και όχι με την πώληση σε fund.

Θεωρεί ότι το κλίμα θα είναι κατάλληλο για να ξεκινήσει διερεύνηση της αγοράς για στρατηγικό επενδυτή μετά τις εκλογές και δήλωσε ότι αυτή την περίοδο είναι σε συζητήσεις με τους συμβούλους και για την επικαιροποίηση του business plan.

Σε σχέση με το ΛΕΠΕΤΕ (Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος) είπε ότι πρέπει να συγκλίνουν κυβέρνηση – συνταξιούχοι και Εθνική Τράπεζα και είναι αναγκαίο οι συνταξιούχοι να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις τους, η κυβέρνηση να αποδεχθεί να πάνε στο Δημόσιο και η Εθνική να εισφέρει τα 35 εκατ. για να συνεχιστεί η καταβολή του επικουρικού.