Την ολοκλήρωση όλων των σημαντικών συναλλαγών που δρομολόγησε το αμέσως προηγούμενο διάστημα η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλός της, κ. Παύλος Μυλωνάς, επαναλαμβάνοντας τον στόχο για δείκτη «κόκκινων» δανείων στο 6% το 2022.

Ειδικότερα, μιλώντας στους αναλυτές, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων 9μήνου του 2021, ο επικεφαλής της ΕΤΕ τόνισε πως η τιτλοποίηση Frontier αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μερικές εβδομάδες, ενώ το Frontier II που εν τέλει θα περιέχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους ενός δισ. ευρώ – έναντι 1,5 δισ. ευρώ αρχικά – θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου 6μηνου του 2022. Όσον αφορά στο deal με την CVC για την Εθνική Ασφαλιστική, αυτό θα κλείσει και τυπικά νωρίς τον επόμενο χρόνο.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο ίδιος η πώληση του τομέα του acquiring των καρτών δεν γίνεται για λόγους ενίσχυσης των κεφαλαίων. «Η αξία της συμφωνίας με την EVO Payments είναι περισσότερο σημαντική ως προς την συμμαχία και λιγότερο για τα κεφάλαια. Η Εθνική Τράπεζα θα ελέγχει το 50% της κοινής εταιρείας που θα συσταθεί και αυτό θα αποφέρει οφέλη και έσοδα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους και πιο έμπειρους παίχτες σε αυτό τον τομέα», σχολίασε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας να δώσει περαιτέρω πληροφορίες, δεδομένου ότι είναι μία συναλλαγή σε εξέλιξη.

Στο πλαίσιο αυτό, στα τέλη του 2022 τα «κόκκινα» δάνεια θα έχουν μειωθεί σε 1,8 δισ. ευρώ, με τον σχετικό δείκτη να «αγγίζει» το 6%. Στο γ’ τρίμηνο του 2021 το υπόλοιπο των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 3,7 δισ. ευρώ ή 1,1 δισ. ευρώ μετά από προβλέψεις, με περίπου το 1/3 να είναι ρυθμισμένα δάνεια με καθυστέρηση κάτω των 30 ημερών. Η οργανική μείωση των ΜΕΑ διατηρήθηκε κατά το επίμαχο τρίμηνο (-200 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση) και ανήλθε συνολικά σε 400 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2021, συγκρινόμενη θετικά με το στόχο που έχει θέσει η τράπεζα για αύξηση ΜΕΑ λόγω κορωνοϊού έως και 600 εκατ. ευρώ το 2021-2022. Ο δείκτης ΜΕΑ διαμορφώθηκε σε 11,9% στην Ελλάδα και σε 11,8% σε επίπεδο Ομίλου, σημειώνοντας μείωση της τάξεως των 90 μ.β. σε τριμηνιαία βάση.

Αναφορικά με τον δείκτη CET1, αυτός ανήλθε σε 16,4%, ενισχυμένος κατά περίπου 70 μ.β. σε σχέση με την αρχή του έτους, με το Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας να διαμορφώνεται σε 17,0%. Με πλήρη επίδραση του ΔΠΧΑ 9 (fully loaded – FL), ο δείκτης CET1 FL ανήλθε σε 14,2%, αυξημένος κατά 140 μ.β. από την αρχή του έτους. Λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση των σταθμισμένων στοιχείων του ενεργητικού κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής Frontier, καθώς και την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, οι δείκτες CET1 και CET1 FL διαμορφώνονται σε 17,8% και 15,4% αντίστοιχα, με τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας της τράπεζας να ανέρχεται σε περίπου 19%.

Μορατόρια

Καθησυχαστική χαρακτήρισε ο κ. Μυλωνάς την κατάσταση πληρωμών των πελατών που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα διευκόλυνσης καταβολής οφειλών (moratoria), καθώς ποσοστό κάτω του 4% βρισκόταν σε καθεστώς αθέτησης πληρωμών (καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) στα μέσα Νοεμβρίου 2021, 11 μήνες μετά τη λήξη των εν λόγω προγραμμάτων.

Αναφορικά με τα κρατικά προγράμματα επιδότησης δόσης δανείου, τα επιλέξιμα δάνεια ανέρχονται σε περίπου 2,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν το 40% είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα διευκόλυνσης καταβολής οφειλών (moratoria) μέχρι 31.12.2020. Περίπου 1,4 δισ. ευρώ αφορούν σε υπόλοιπα στεγαστικών δανείων (Γέφυρα Ι) και 800 εκατ. ευρώ υπόλοιπα δανείων μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (Γέφυρα ΙΙ). Τα δάνεια που έχουν υπαχθεί σε στοχευμένα προγράμματα διευκόλυνσης οφειλών της ΕΤΕ παραμένουν περιορισμένα και διαμορφώνονται σε 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2/3 αφορούν σε πελάτες εταιρικής τραπεζικής. Πιο αναλυτικά, η «Εθνογέφυρα» που προσφέρει μειωμένη δόση 50% σε πελάτες της λιανικής αφορά σε δάνεια, ύψους 120 εκατ. ευρώ, ενώ τα προγράμματα step up για τους εταιρικούς πελάτες, ήτοι την αναστολή καταβολής των δόσεων, «αγγίζει» τα 200 εκατ. ευρώ κυρίως από τον τομέα του τουρισμού.

«Αξιοσημείωτη υπήρξε η οργανική μείωση του δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων που άγγιξε τη μία σχεδόν ποσοστιαία μονάδα το τρίμηνο, με την αρνητική επίπτωση από τους πελάτες που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα διευκόλυνσης καταβολής οφειλών (moratoria) και βρίσκονται σε καθεστώς αθέτησης πληρωμών (καθυστέρηση άνω των 90 ημερών), 11 μήνες μετά την ολοκλήρωσή τους, να παραμένει αμελητέα. Αντιθέτως, η αποκατάσταση της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (curings) συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς», σχολίασε ο κ. Μυλωνάς.

Εθελούσιες

Στο κομμάτι των λειτουργικών εξόδων, η τράπεζα φέρεται να έχει προϋπολογίσει ακόμη μία εθελούσια έξοδο για το 2022.
Όπως ανέφερε η διοίκηση στους αναλυτές, το κόστος – συμπεριλαμβανομένης και του προηγούμενου προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης – «αγγίζει» τα 83 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα αποτελέσματα, οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 7,7% σε ετήσια βάση, σε 525 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2021, ως αποτέλεσμα της εντυπωσιακής μείωσης των δαπανών προσωπικού (-14,8% σε ετήσια βάση). Η τελευταία αποτυπώνει το όφελος του Προγράμματος Εθελουσίας Εξόδου Προσωπικού του 2020 που οδήγησε στη σταδιακή μείωση του αριθμού των εργαζομένων της τράπεζας κατά περίπου 700 άτομα, εκ των οποίων 200 αποχώρησαν εντός του εννεαμήνου 2021. Ως αποτέλεσμα, η λειτουργική αποτελεσματικότητα της τράπεζας έχει βελτιωθεί σημαντικά, με τον δείκτη κόστους προς οργανικά έσοδα να διαμορφώνεται σε 49,9% το εννεάμηνο 2021 σε σύγκριση με 57,5% το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Διαβάστε ακόμα:

«Grand Chalet»: Το «στοιχειωμένο» στολίδι των βορείων προαστίων (pics)

Μετάλλαξη – Μποτσουάνα: Οι χώρες από νότια Αφρική για τις οποίες θα ισχύουν ειδική άδεια, καραντίνα, τριπλό αρνητικό τεστ

Metaverse: Πούλησαν στο παιχνίδι Decentraland εικονικό οικόπεδο για 2,4 εκατ. δολ.