Τράπεζες

Moody’s: Credit positive τα αποτελέσματα των stress test για τις ελληνικές τράπεζες

  • newsroom


Τα stress test έδειξαν πως οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν κεφαλαιακά μια σημαντική τριετή συρρίκνωση της οικονομίας, χωρίς να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης της S&P Global στις ελληνικές τράπεζες σε ό,τι αφορά τα stress test της ΕΚΤ, και η Moody’s έκανε λόγο για πιστωτικά θετικά αποτελέσματα, τα οποία δεν αποκλείεται να συμβάλλουν στη θετική αξιολόγηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, τα αποτελέσματα των stress test δείχνουν πως οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν σταδιακά στην ομαλότητα, ενώ επισημαίνεται η κεφαλαιακή υπεροχή της Alpha Bank έναντι του εγχώριου ανταγωνισμού.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του οίκου, η επάρκεια των εποπτικών κεφαλαίων επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να υλοποιήσουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης που θα μειώσουν τα εναπομείναντα προβληματικά δάνεια, βελτιώνοντας έτσι την κερδοφορία.

Σύμφωνα με τον οίκο Moody’s, η απομείωση κεφαλαίου στην άσκηση ανήλθε κατά μέσο όρο στις 610 μονάδες βάσης, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (485μ.β.), αλλά οι ολοκληρωμένες και επερχόμενες κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων θα έφερναν τον αντίκτυπο πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Επίσης, αναφέρεται ότι οι προσαρμοσμένοι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στο δυσμενές σενάριο, σε συνδυασμό με τη μεθοδολογία των stress test, δείχνουν πως οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να υλοποιήσουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης που στοχεύουν στη βελτίωση της κερδοφορίας στο 10% και στη μείωση των ΜΕΑ στο 5%.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι τα stress test έδειξαν πως οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν κεφαλαιακά μια σημαντική τριετή συρρίκνωση της οικονομίας χωρίς να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.

Διαβάστε ακόμη

Ο παράγοντας – κλειδί που μπορεί να «εκτροχιάσει» την ανάκαμψη της Ευρώπης

Airbnb: «Εκτίναξη» στις κρατήσεις για τον Δεκαπενταύγουστο – Ποιες οι τιμές (vid)

Αυτές είναι οι απαιτήσεις για τα συνεργεία ηλεκτρικών οχημάτων