Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής αυτή την εβδομάδα, αναφέρει το CNBC καθώς ξεκινά η περίοδος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, αλλά με τις βαριές απώλειες που σημείωσε ο κλάδος την Παρασκευή, οι ανησυχίες για την πιστοληπτική ικανότητα φαίνεται να διασχίζουν τον Ατλαντικό σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τις τράπεζες της περιοχής.
Την περασμένη εβδομάδα, τα μεγαλύτερα ονόματα της αμερικανικής χρηματοοικονομικής σκηνής ανταγωνίστηκαν στο ποιο θα κάνει την πιο ανησυχητική δήλωση της εβδομάδας. Μεταξύ τους ξεχωρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Τζέιμι Ντάιμον, ενώ ανησυχίες εξέφρασε η διευθύνουσα σύμβουλος της Citi Group Τζέιν Φρέιζερ και ο επικεφαλής της Apollo Μαρκ Ρόουαν.
Ο Ντάιμον ξεκίνησε την εβδομάδα με μια αυστηρή προειδοποίηση σχετικά με την ιδιωτική αγορά πιστώσεων, λέγοντας «όταν βλέπεις μια κατσαρίδα, πιθανότατα υπάρχουν και άλλες».
Η Φρέιζερ ήταν η επόμενη, προειδοποιώντας για «εστίες φουσκωμένων αποτιμήσεων». Ο Ρόουαν ήταν πιο σαφής, υποδηλώνοντας ότι «υπήρχε η προθυμία να γίνουν περικοπές», σε μια πρόσφατη εμφάνισή του στη Financial Times.
Με τις σειρήνες να ηχούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη και πώς θα εκφράσουν οι τραπεζίτες της ηπείρου τις ανησυχίες τους, καθώς η περίοδος των αποτελεσμάτων ξεκινάει για τα καλά την επόμενη εβδομάδα;
Ξεκινά η περίοδος ανακοίνωσης των ευρωπαϊκών κερδών
Οι Unicredit, Barclays, Lloyds Banking Group και Natwest θα ηγηθούν των χρηματοοικονομικών ονομάτων που θα δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Φιλίπο Αλοάτι, επικεφαλής του τμήματος χρηματοοικονομικών πιστώσεων της Federated Hermes, δήλωσε στο CNBC ότι αναμένει οι διευθύνοντες σύμβουλοι να «μετατοπίσουν την προσοχή τους από τους μακροοικονομικούς στους μικροοικονομικούς κινδύνους» στις ανακοινώσεις των κερδών τους αυτή την εβδομάδα, εν μέσω ανησυχιών για τις ιδιωτικές πιστωτικές αγορές.
Εν τω μεταξύ, ο Γιόχαν Σολτς από την Morningstar δήλωσε στο CNBC ότι, αν και δεν βλέπει σημαντική επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, «θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο ειλικρινείς θα είναι οι διοικητικές ομάδες όταν θα συζητήσουν τη μελλοντική εξέλιξη της πιστωτικής ποιότητας».
Ο Σολτς υπογράμμισε τις ανησυχίες σχετικά με τα χαρτοφυλάκια δανείων των μεγάλων και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, λέγοντας ότι «η αγορά υποτιμά τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν οι (εμπορικοί) δασμοί σε ορισμένα τμήματα των χαρτοφυλακίων δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών».
Την Παρασκευή, οι μετοχές των τραπεζών σε όλη την Ευρώπη σημείωσαν απότομη πτώση, καθώς οι ανησυχίες για την πιστωτική ικανότητα οδήγησαν σε μεγάλες απώλειες για τράπεζες όπως η Deutsche Bank, η Société Générale, η UBS και άλλες τράπεζες του κλάδου.
Περιθώριο σφάλματος
Η Σίλβια Αμάρο του CNBC θα μιλήσει με τον CEO της Unicredit, Αντρέα Ορσέλ καθώς η τράπεζα δημοσιεύει τα τελευταία της αποτελέσματα, με την S&P Global να προβλέπει ένα υποτονικό τρίτο τρίμηνο εν μέσω συρρίκνωσης των καθαρών περιθωρίων επιτοκίου και υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης.
Η ιταλική τράπεζα, σημειώνει το CNBC, συνεχίζει τις φιλοδοξίες της στον τομέα των συγχωνεύσεων και εξαγορών, αυξάνοντας το μερίδιό του στην Alpha Bank της Ελλάδας στο 26%, με τον Ορσέλ να δηλώνει: «Είμαστε ευγνώμονες στην ελληνική κυβέρνηση, την κεντρική τράπεζα και άλλους ελληνικούς θεσμούς που μας υποδέχτηκαν και ενθάρρυναν την επένδυσή μας». Η υποδοχή των σχεδίων επέκτασης της Unicredit στη Γερμανία παραμένει πιο συγκρατημένη.
Προβλήματα με τα αυτοκίνητα
Η βρετανική τράπεζα Lloyds Bank θα δημοσιεύσει επίσης την επόμενη εβδομάδα, έχοντας μόλις ανακοινώσει ένα νέο πλήγμα 1,95 δισεκατομμυρίων λιρών στον ισολογισμό της, μετά από μια ρυθμιστική απόφαση σχετικά με την παράνομη πώληση δανείων για την αγορά αυτοκινήτων. Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς εκτιμά ότι το σκάνδαλο θα κοστίσει στις βρετανικές τράπεζες έως και 11 δισεκατομμύρια λίρες. Η IG προβλέπει ότι αυτή η επιβάρυνση θα αντισταθμίσει αυτό που θα ήταν ένα ισχυρό τρίμηνο για την τράπεζα, καθώς, σε αντίθεση με ορισμένους από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές της, τα καθαρά έσοδα από τόκους συνεχίζουν να αυξάνονται.
Διαβάστε ακόμη
Οικογένεια Καλογρίτσα: Σε «καταιγίδα» νέων και…παλιών πλειστηριασμών το επόμενο διάστημα (pics)
4+1 έξτρα παροχές για 2 εκατομμύρια συνταξιούχους
Νάγκελ (ΕΚΤ): Σχεδόν στον στόχο του 2% ο πληθωρισμός τα επόμενα χρόνια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.