Με… κρητική φορεσιά θα εμφανιστεί στο κοινό από τις αρχές Αυγούστου η HSBC, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της απορρόφησης από την Παγκρήτια Τράπεζα, με το νέο σχήμα να ενισχύεται, τόσο προϊοντικά, όσο κυρίως κεφαλαιακά, δημιουργώντας έτσι, τις βάσεις για τη δημιουργία ενός ισχυρού και ανταγωνιστικού πέμπτου τραπεζικού πόλου.

Όπως τόνισε το επιτελείο της Παγκρήτιας Τράπεζας, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Αντώνη Βαρθολομαίο, σε ενημερωτική συνάντηση με τους εκπροσώπους του τύπου στο «αρχηγείο» της τράπεζας, στο Ηράκλειο Κρήτης, «στα τέλη Ιουλίου η Αθήνα θα βαφτεί πορτοκαλί», παραπέμποντας στη νέα εταιρική ταυτότητα που θα αποκτήσει ο ελληνικός «βραχίονας» του διεθνούς Ομίλου. «Οι σχετικές συζητήσεις με την HSBC ξεκίνησαν στις αρχές του 2022.

Από τον Μάιο του ίδιου έτους κοινές ομάδες εργασίας δουλεύουν ακατάπαυστα, με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε στην τελική φάση της υλοποίησης», σχολίασε σχετικά η Chief Operating Officer της Παγκρήτιας Τράπεζας, κυρία Ηρώ Φερεντίνου, η οποία από κοινού με τον Γενικό Διευθυντή Πληροφορικής και Τεχνολογίας, κ. Σωτήρη Τριπολιτσιώτη, έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας το τεχνικό κομμάτι της συγχώνευσης, τονίζοντας πως πριν από περίπου δύο εβδομάδες έγινε το πρώτο dress rehearsal (επίσημη δοκιμή) του νέου σχήματος. «Θα ακολουθήσουν ακόμη δύο πρόβες – η μία το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιουνίου και η δεύτερη δύο εβδομάδες μετά – έτσι ώστε στα τέλη Ιουλίου να είμαστε έτοιμοι», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα στελέχη της τράπεζας, από την HSBC ενσωματώνεται το προσωπικό (σ.σ. πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ήτοι περί τα 35 άτομα, τα οποία έχουν εγείρει αποζημιώσεις από τη μητρική HSBC και, όπως φαίνεται, θα δεχθούν το πρόγραμμα εθελουσίας που η τελευταία ετοιμάζεται να ανακοινώσει) και οι σχεδόν 90.000 πελάτες, ενώ δημιουργούνται τα αντίστοιχα προϊόντα και υπηρεσίες που μέχρι πρότινος δεν διέθετε η Παγκρήτια, ώστε την επομένη κιόλας της συγχώνευσης η εξυπηρέτηση να είναι απρόσκοπτη. «Δεν έρχονται ούτε συστήματα ούτε διαδικασίες, παρά μόνο δεδομένα πελατών, γεγονός που μετριάζει σημαντικά τις όποιες δυσκολίες του εγχειρήματος», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Όπως είχε γράψει το newmoney και επιβεβαίωσε το επιτελείο της τράπεζας, μετά το επίμαχο deal διασφαλίζεται συμβατικά καθαρή θέση τουλάχιστον 95 εκατ. ευρώ που καλύπτει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις του αποκτώμενου σταθμισμένου ενεργητικού του δικτύου, ενώ, συνολικά, η συναλλαγή αναμένεται να επιδράσει θετικά στους κεφαλαιακούς δείκτες (οι τελευταίοι διαμορφώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο σε 14,092% στο σύνολο). Κι αυτό γιατί η HSBC διέθετε καταθέσεις, ύψους άνω των 2,2 δισ. ευρώ.

«Η εκτίμησή μας είναι πως τελικά στα ταμεία θα εισρεύσουν περίπου 1,7 δισ. ευρώ. Ακόμη, όμως και να κινηθούν χαμηλότερα – στο 1,2 δισ. ευρώ με 1,4 δισ. ευρώ – πρόκειται για τεράστια ρευστότητα», εξήγησε ο Chief Financial Officer της Παγκρήτιας, κ. Γιώργος Ξυφαράς. Σε κάθε περίπτωση, στη συμφωνία προβλέπεται προσαύξηση κατά 10 εκατ. ευρώ, χωρίς μεταβολή στο ύψος του τιμήματος, σε περίπτωση που υπάρξει μείωση των εσόδων της τάξεως του 70%.

Παράλληλα, η τράπεζα με την απόκτηση των εργασιών και του δικτύου της HSBC εισέρχεται στο χώρο του corporate και της ναυτιλίας, ενώ αναμένεται να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο στο wealth management, χώρους, στους οποίους ως μικρή τράπεζα δεν είχε ακόμη δραστηριοποιηθεί. «Εάν θέλαμε να κάνουμε μόνοι μας τα αντίστοιχα πράγματα είτε στις υπηρεσίες θεματοφυλακής είτε στο wealth management θα χρειαζόμασταν έναν ορίζοντα δύο – πέντε ετών για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο», ανέφεραν χαρακτηριστικά τα στελέχη της τράπεζας.

Τα επόμενα βήματα

Μετά την HSBC, η Παγκρήτια Τράπεζα στοχεύει αφενός, στην ολοκλήρωση το προσεχές φθινόπωρο της συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας και αφετέρου, στη συνένωση με την Attica Bank.

Με βάση μία κατ’ αρχήν άτυπη συμφωνία, αμφότερες προετοιμάζουν τη μεταξύ τους συγχώνευση, υπό την αίρεση της έγκρισης από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), αλλά και των αποτελεσμάτων των due diligence που θα γίνουν, επίσης, το φθινόπωρο.

Πιο αναλυτικά, το πρώτο due diligence θα γίνει από την Παγκρήτια, για να «τεστάρει» το χαρτοφυλάκιο δανείων της Attica Bank, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ως μέτοχος στην Αττικής θα μπορέσει να διενεργήσει αντίστοιχο έλεγχο στην Παγκρήτια. «Σύντομα θα ορισθεί σύμβουλος που, μεταξύ άλλων, θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν της συγχώνευσης», τονίζουν αρμόδιες πηγές.

Όπως και να έχει, έως το τέλος του τρέχοντος έτους εκτιμάται ότι η Attica Bank θα έχει από πλευράς της παρουσιάσει έναν σχεδιασμό για το πώς θαπροχωρήσει ενόψει του πλάνου της συγχώνευσης με την Παγκρήτια στο κομμάτι της μείωσης των «κόκκινων» δανείων (και οι δύο τράπεζες έχουν δείκτη NPE στην περιοχή του 65%), καθώς και σε άλλες παραμέτρους, όπως π.χ. πιθανά νέα προγράμματα εθελούσιας, κλείσιμο καταστημάτων κ.ά.. Στόχος της διοίκησης, όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής Retail και Digital της Παγκρήτιας, κ. Αντώνης Βουράκης, είναι η νέα τράπεζα να διαθέτει συνολικά 50 με 52 καταστήματα πανελλαδικά. Σήμερα το δίκτυο της Παγκρήτιας αριθμεί 46 καταστήματα και 15 έχει η HSBC.

Το πενταετές business plan

Ανεξαρτήτως των παραπάνω εξελίξεων, πάντως, η Παγκρήτια Τράπεζα «τρέχει» το δικό της business plan, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

  • Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 50 – 70 εκατ. ευρώ, την άνοιξη – καλοκαίρι του 2024, ως απόρροια της τιτλοποίησης «κόκκινων» δανείων, ύψους 300 εκατ. ευρώ, η οποία είναι προγραμματισμένη για το β’ εξάμηνο του 2024. Σε περίπτωση δε, που η νέα κυβέρνηση επισπεύσει το ζήτημα του «Ηρακλή 3», τότε αυτή είναι δεδομένο πως θα υλοποιηθεί νωρίτερα. Υπενθυμίζεται πως σήμερα το σύνολο των NPEs της τράπεζας υπολογίζεται σε ένα δισ ευρώ (σ.σ. το 90% αφορά σε επιχειρηματικά δάνεια), ενώ τα υπόλοιπα 700 εκατ. ευρώ έχουν ήδη ανατεθεί προς διαχείριση στην Qquant, κατόπιν πρόσφατης αναθεώρησης της μεταξύ τους συμφωνίας.
  • Μείωση του δείκτη NPE από 64% σήμερα σε 33% στο τέλος του 2024 και 11% (280 εκατ. ευρώ) στο τέλος του πενταετούς business plan.
    Νέες εκταμιεύσεις, ύψους τριών δισ. ευρώ, την προσεχή τριετία και υψηλή παρουσία ρευστότητας, καθώς και είσοδος σε νέους τομείς μέσα από την εμπειρία και την τεχνογνωσία της HSBC.

Διαβάστε ακόμη:

Τα (πιο) φρέσκα γκάλοπ, ο Καζάκος στο Χρηματιστήριο, το νέο παιδί των Lamda – ΤΕΜΕΣ, το φιλικό διαζύγιο και ο χάρτινος πύργος

Xρηματιστήριο: Κινήσεις για dual listing ναυτιλιακών εταιρειών – Προς την Εναλλακτική Αγορά η «MED ABEE»

Το ακίνητο στην Ακρόπολη του «Mr. Bodyline» που έφυγε σε πλειστηριασμό σαν «ζεστό ψωμί»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ