Περιθώριο έως τις 31 Γενάρη 2021 έχουν οι δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη να υποβάλλουν αίτηση επαναπροσδιορισμού της υπόθεσής τους και να λάβουν δικάσιμο εντός του τρέχοντος έτους.

Όπως προκύπτει από την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης «η προθεσμία υποβολής της αίτησης επαναπροσδιορισμού, η οποία λήγει στις 15/1/2021, παρατείνεται από τη λήξη της έως και τις 31/1/2021». Πρόκειται για την πρώτη… φουρνιά των εκκρεμών υποθέσεων, με την αίτηση ρύθμισης οφειλής να έχει κατατεθεί μέχρι και τις 31/12/2014. «Η παράταση της εκ του ν. 4745/2020 προβλεπόμενης καταληκτικής ημερομηνίας ηλεκτρονικής υποβολής των οικείων αιτήσεων επαναπροσδιορισμού, μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, είναι απαραίτητη, προκειμένου να αποφευχθεί η επέλευση δυσμενών συνεπειών σε βάρος των οφειλετών που δεν είχαν το αναγκαίο χρονικό περιθώριο, ώστε να ενημερωθούν επαρκώς για τη λειτουργία της πλατφόρμας, κατά την πρώτη εφαρμογή της», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Τρεις ημέρες, μάλιστα, πριν τη λήξη της αρχικής προθεσμίας η αξιωματική αντιπολίτευση εξέδωσε ανακοίνωση, βάσει της οποίας «η κυβέρνηση έδωσε μία ασφυκτική προθεσμία στους πολίτες να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις σε πλατφόρμα με σειρά δικαιολογητικών, που θα έπρεπε να συγκεντρώσουν από τις δημόσιες υπηρεσίες που υπολειτουργούν εν μέσω lockdown, πράγμα αντικειμενικά αδύνατο. Το αποτέλεσμα είναι ότι η προθεσμία λήγει και από τους 40.000 ανθρώπους έχουν κατορθώσει να υποβάλουν οριστικές αιτήσεις μόλις 4.400». Και κατέληγε: «Η κυβέρνηση εν πλήρει συνειδήσει επιλέγει μετά τις 15 Ιανουαρίου να οδηγήσει πάνω από 35.000 πολίτες και νοικοκυριά εκτός προστασίας, με αποτέλεσμα αυτομάτως τα σπίτια τους να μπορούν να πλειστηριαστούν».

Με αποχή απειλούσαν οι δικηγόροι

Στο μεταξύ, παράταση των προθεσμιών για τη συζήτηση των εκκρεμών υποθέσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών ζητούσε με ανακοίνωσή της και η συντονιστική επιτροπή της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, προειδοποιώντας, μάλιστα, με αποχή.

«Από την πρώτη κιόλας στιγμή εφαρμογής του ν. 4745/20 έχουμε επισημάνει με έγγραφά μας προς το υπουργείο τα προβλήματα που θα ανέκυπταν από τις ασφυκτικές προθεσμίες του νόμου και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, κατά τον επαναπροσδιορισμό υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών στην πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ, με άμεσο κίνδυνο την απώλεια της ήδη χορηγηθείσας δικαστικής προστασίας της κύριας κατοικίας χιλιάδων Ελλήνων πολιτών. Ήδη, λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία (15.1.2021) για τις 20.000 περίπου περιπτώσεις που έχουν λάβει προστασία επί αιτήσεων των ετών 2013-2014, επί συνόλου 40.000 εκκρεμών αιτήσεων, έχουν υποβληθεί οριστικά μόλις 4.400 αιτήσεις επαναπροσδιορισμού, όλων των κατηγοριών, γεγονός που οφείλεται, τόσο σε λειτουργικά προβλήματα της ίδιας της πλατφόρμας, όσο και στην αδυναμία των πολιτών να συγκεντρώσουν από τις υπολειτουργούσες Δημόσιες Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., Κτηματολόγια, Υποθηκοφυλακεία κ.ο.κ.), αλλά και από τις τράπεζες – funds τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία, που πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα», ανέφεραν σε σχετική ανακοίνωση και συνέχιζαν: «Έτσι, χιλιάδες Έλληνες πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν την προστασία που έχουν ήδη λάβει δικαστικά, καθώς η μη σύννομη συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης έχει ως απόρροια την απώλεια της δικαστικής τους προστασίας. Η άμεση παράταση της προθεσμίας καθίσταται επιτακτική ανάγκη για όλους αυτούς τους λόγους, σε μία εποχή, μάλιστα, που έχουν ανασταλεί όλες οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες και οι μόνες που εξαιρούνται είναι αυτές των υπερχρεωμένων νοικοκυριών (υποβολή αίτησης επαναπροσδιορισμού, κατάθεση προτάσεων). Ακόμα και η έναρξη του εξωδικαστικού πτωχευτικού συμβιβασμού παρατάθηκε για τις αρχές Ιουνίου 2021. Θέτουμε την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της, απέναντι των χιλιάδων αυτών πολιτών που χωρίς δική τους υπαιτιότητα κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τους. Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σε περίπτωση που το ζήτημα δεν λυθεί άμεσα, καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας σε έκτακτη σύγκληση για τη λήψη αποφάσεων, με την πρόταση ακόμα και για στοχευμένη αποχή των δικηγόρων από τη συγκεκριμένη διαδικασία εάν κρίνουν ότι, μέσω αυτής, διασφαλίζεται το δικαίωμα των πολιτών που πλήττονται από την ανυπαίτια απώλεια της προθεσμίας για την προστασίας της κύριας κατοικίας τους».

Διαβάστε ακόμη:

Το παρασκήνιο για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η Volton και το δάνειο της Πειραιώς

Πόσο τζίρο έχασε η Jumbo – Τι εκτιμούν Optima Bank και Eurobank Equities

Σταμπουλίδης: Ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν με click in shop