«Ο νέος CEO του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) πρέπει να είναι το εντελώς αντίθετο του Martin Czurda». Η δήλωση κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης στο newmoney αντικατοπτρίζει πλήρως την δυσαρέσκεια του Μαξίμου προς το πρόσωπο του παραιτηθέντος επικεφαλής του Ταμείου, ο οποίος είχε αντανακλαστικά… μεξικάνικου ιππικού. «Συνήθιζε, δηλαδή, να έρχεται μετά την μάχη», προσθέτει, εστιάζοντας στα χαρακτηριστικά εκείνα που πρέπει να έχει ο νέος υποψήφιος:

  • Να γνωρίζει από investment banking. Ο Martin Czurda δεν φέρεται να είχε τη συγκεκριμένη εμπειρία, γεγονός που περιόριζε τις όποιες κινήσεις στον συγκεκριμένο τομέα της επενδυτικής τραπεζικής.
  • Να έχει επίγνωση ζητημάτων ψηφιακής μετάβασης, μιας και οι τράπεζες βρίσκονται σε μία διαδικασία digital transformation.
  • Να είναι σε θέση να σχεδιάσει μία στρατηγική εξόδου από τις ελληνικές τράπεζες (το ΤΧΣ είναι ο βασικός μέτοχος των τραπεζών, με ποσοστό 61,35% στην Πειραιώς, 40,3% στην Εθνική Τράπεζα, 10,98% στην Alpha Bank και 1,4% στην Eurobank).
  • Να μπορεί να χειριστεί την υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία βρίσκεται σε μία διαδικασία μετάβασης. Το γεγονός ότι ο απερχόμενος CEO επέλεξε να τοποθετηθεί με δηλώσεις του στο Bloomberg για την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, καθώς, τόσο η διοίκηση της τράπεζας, όσο και η κυβέρνηση, κρατούν χαμηλούς τόνους, τουλάχιστον μέχρις ότου δρομολογηθούν ορισμένες διαδικασίες.
  • «Αυτός είναι και ο λόγος που θέλουμε ο νέος CEO να έχει προκύψει το αργότερο περί τα μέσα Απριλίου», τονίζει το ίδιο στέλεχος, υπογραμμίζοντας πως την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί το ‘πράσινο φως’ για την έναρξη του διεθνούς διαγωνισμού. Υπενθυμίζεται πως διεθνής σύμβουλος πρέπει να προσκομίσει μία λίστα υποψηφίων – περί τα 30 άτομα – στο Selection Panel του ΤΧΣ και από τη λίστα αυτή θα επιλεγεί ο πλέον κατάλληλος.

Τον Μάρτιο οι αλλαγές στον Νόμο του ΤΧΣ

Στο μεταξύ, τις αλλαγές στον Νόμο του ΤΧΣ δρομολογεί η κυβέρνηση, έχοντας τελειώσει με τις εσωτερικές διεργασίες και εκκινώντας τις συνομιλίες με τους θεσμούς. «Έχουμε φορέσει ένα κουστούμι εδώ και μία 10ετία και δεν το έχουμε αλλάξει», σχολιάζει στο newmoney το ίδιο στέλεχος, αποκαλύπτοντας πως ο νέος Νόμος θα οδεύσει στη Βουλή εντός του Μαρτίου. Όσον αφορά στις αλλαγές, αυτές θα ισχύσουν σε σειρά διατάξεων, όπως, για παράδειγμα, τη συμμετοχή του σε μία ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου λόγω της περίπτωσης της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και τον διορισμό μελών του ΔΣ. Τέλος, στο τραπέζι βρίσκεται και η επαύριον του ΤΧΣ – μετά το 2022, οπότε και τύποις εκπνέει η παράταση της ισχύος του – και η οποία δεν αναμένεται πως θα ανανεωθεί.

Η ανακοίνωση του ΤΧΣ

Με την είδηση της παραίτησής του να έχει διαρρεύσει πριν καν γίνει αποδεκτή από το οικονομικό επιτελείο, το ΤΧΣ προέβη σήμερα στην επίμαχη ανακοίνωση: «O Δρ. Martin Czurda ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θέση που κατείχε από τον Μάιο του 2017. Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Γενικού Συμβουλίου και η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου εκφράζουν τις βαθύτατες ευχαριστίες τους για τη μακρά συνεργασία με τον Δρ Czurda και εύχονται κάθε επιτυχία στα επόμενα επαγγελματικά του βήματα».  

Διαβάστε ακόμη:

«Μήδεια»: Μπλακ άουτ διαρκείας σε πολλές περιοχές της Αττικής – Σε δοκιμασία ο ΔΕΔΔΗΕ

Iσχυρό ενδιαφέρον για τους δύο Πύργους της Lamda Development στο Ελληνικό

Redefine Meat: Η εταιρεία που φέρνει τις 3D μπριζόλες στην Ευρώπη