Στη δημιουργία ενός joint venture που θα αγοράζει απευθείας τα πακέτα «κόκκινων» δανείων, τα οποία θα βγάζουν – για εισπρακτικούς κυρίως λόγους – προς πώληση τα funds, προχωρούν Pimco και CarVal, βάζοντας τη «σφραγίδα» τους στην υπό ανάπτυξη δευτερογενή αγορά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newmoney, ρόλο – κλειδί στο επίμαχο deal που… ψηνόταν τους τελευταίους τρεις μήνες διαδραματίζει η Qquant, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης και η μοναδική που δεν προέρχεται από τράπεζα, η οποία και ανέλαβε να φέρει σε επαφή τους πολυεθνικούς Ομίλους.

Και με τους δύο, άλλωστε, συνδέεται κατά κάποιο τρόπο και συγκεκριμένα η μεν, Pimco είναι βασικός μέτοχος του Ομίλου Qualco, στον οποίο ανήκει και η Quant η δε, CarVal επένδυσε σε δύο χαρτοφυλάκια που διαχειρίζεται η Quant, ενώ και οι δύο επενδυτές συμμετείχαν στην τιτλοποίηση της ΔΕΗ, με την Qualco Α.Ε. να ενεργεί ως Sub-Servicer.

Στο νέο σχήμα που θα χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια πέριξ των 100 εκατ. ευρώ η Qquant θα αναλάβει θέση facilitator, βοηθώντας στην αξιολόγηση και την ανάλυση των υπό πώληση χαρτοφυλακίων, ενώ – εφόσον απαιτηθεί – θα μπορούσε να αναλάβει και το servicing.

«Στόχος είναι η εξαγορά μικρών πακέτων «κόκκινων» δανείων, αξίας από πέντε έως και 20 εκατ. ευρώ, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται το ενδεχόμενο απόκτησης χαρτοφυλακίων μεγαλύτερης περιμέτρου, με ομοειδή χαρακτηριστικά, έστω κι αν χρειαστεί να ανέβει το τίμημα», σχολιάζουν στο newmoney πηγές με γνώση, φέρνοντας ως παράδειγμα το χαρτοφυλάκιο με δάνεια του Νόμου Κατσέλη που προετοιμάζει η doValue.

«Σε κάθε περίπτωση, σημασία θα έχει η απευθείας συναλλαγή, καθώς μία διαγωνιστική διαδικασία απαιτεί χρόνο, αλλά και χρήμα», προσθέτουν.

Η εικόνα της δευτερογενούς αγοράς

«Η πανδημία αποτέλεσε μία νέα, απρόβλεπτη πρόκληση που δεν ήταν δυνατό να μην επηρεάσει την υλοποίηση των επιχειρηματικών πλάνων των τιτλοποιήσεων. Τα πλάνα που είχαν καταρτιστεί πριν από την εκδήλωσή της είναι φυσικό να παρουσιάζουν αποκλίσεις.

Ωστόσο, δεν υπάρχει εκτροχιασμός. Αντίθετα, κι αυτό είναι ενδεικτικό της ποιότητας της δουλειάς των εταιρειών διαχείρισης, τα business plan των τιτλοποιήσεων που έχουν συνεκτιμήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, όχι απλώς εκτελούνται, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνούν τους στόχους». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) και διευθύνων σύμβουλος της doValue Greece, κ. Τάσος Πανούσης, στο πλαίσιο εκδήλωσης του The Economist, για να προσθέσει:

«Είναι σημαντικό η δευτερογενής αγορά να λειτουργήσει ομαλά το επόμενο διάστημα, γιατί θα αποτελέσει τον μηχανισμό, μέσω του οποίου ενήμερα πλέον δάνεια, ύψους 10 – 15 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα τα επόμενα δύο με τρία χρόνια».

Μέχρι στιγμής, η αγορά «μετρά» συναλλαγές, ύψους περί τα 13 δισ. ευρώ, με τους επενδυτές να έχουν ήδη στα σκαριά νέα projects. Πιο αναλυτικά, τη… μηχανή «ζέσταναν» πρώτες doValue και CarVal, προχωρώντας σε συμφωνία η μεν, πρώτη με το επενδυτικό κεφάλαιο Whaterwheel για την πώληση δανείων, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που είχαν αποκτηθεί από την Eurobank, στο πλαίσιο της τιτλοποίησης Mexico και η δε, δεύτερη με την Intrum (συναλλαγή Libra) για δάνεια, ύψους 1,1 δισ. ευρώ που είχαν πωληθεί από την Εθνική Τράπεζα.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι εξής συναλλαγές:

• η Cepal πώλησε στην Brooklane δάνεια, ύψους 1,1 δισ. ευρώ που είχαν αποκτηθεί από την Alpha Bank (τιτλοποίηση Galaxy).

• η doValue ολοκλήρωσε προσφάτως την πώληση στην EOS του project Virgo, ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ που απέκτησε στο πλαίσιο της τιτλοποίησης Frontier Ι από την Εθνική Τράπεζα, ενώ

υπέγραψε συμφωνία και με την Intrum για την πώληση δανείων, ύψους 2,6 δισ. ευρώ (project Souk) που αποκτήθηκαν από την Eurobank, στο πλαίσιο της τιτλοποίησης Cairo. Πρόκειται για περίπου 60.000 «κόκκινα» δάνεια, χωρίς εξασφαλίσεις ή απαιτήσεις από κάρτες και αφορά σε περίπου 50.000 δανειολήπτες.

• Η Intrum ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου Tethys, ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει ξενοδοχειακά δάνεια από τις τιτλοποιήσεις Sunrise και Vega της Τράπεζας Πειραιώς στην κοινοπραξία που συγκροτούν το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (Smerc) του κ. Νίκου Καραμούζη, Ισραηλινά κεφάλαια που συνδέονται με την Brown Hotels και το family office του κ. Θανάση Λασκαρίδη.

Η τελευταία σχεδιάζει τη διάθεση στην αγορά «κόκκινων» δανείων από οινοποιεία, ενώ ακόμη δύο «πακέτα», συνολικής απαίτησης 1,5 δισ. ευρώ έκαστο, σχεδιάζει να βγάλει προς πώληση μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους η doValue. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το πρώτο θα αφορά σε αμιγώς καταναλωτικά δάνεια, ενώ το δεύτερο θα περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια.

Διαβάστε ακόμη:

Νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανία θα «κατεβάζουν» διακόπτη για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

Η (νέα) καριέρα του Κούτρα, η εκκίνηση για την Αττική Οδό, οι λοξές ματιές του Σταθόπουλου και το… γλυκό κρουασανάκι!

Αυτά είναι τα δύο νέα προγράμματα για ενίσχυση στις επιχειρήσεις