«Ενώπιος ενωπίω» με επενδυτές και αναλυτές, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, θα βρεθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, στην καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη αμέσως μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων που, όμως, τη δεδομένη συγκυρία αποκτά άλλη… βαρύτητα. Κι αυτό γιατί, οι εξελίξεις όσον αφορά στην κρατικοποίηση της τράπεζας «τρέχουν», μετά και την προκαταρκτική απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μην επιτρέψει την πληρωμή σε μετρητά των τόκων του Μετατρέψιμου Ομολόγου (ContingentConvertibleSecurity – CoCo), ύψους 165 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι πληρωτέο στις 2 Δεκεμβρίου.

Όπως σημειώνουν στο newmoney αρμόδιες πηγές, παρά το γεγονός ότι το ζήτημα των CoCos βρισκόταν πάντα στο «μικροσκόπιο» των επενδυτών – αναλυτών, με τις σχετικές ερωτήσεις από πλευράς τους να τίθενται δοθείσης ευκαιρίας, αυτή την φορά αναμένεται – όπως είναι λογικό – να μονοπωλήσει τη συζήτηση, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τα αποτελέσματα 9μήνου της τράπεζας. «Με εξαίρεση την κεφαλαιακή θέση της Πειραιώς», σχολιάζουν χαρακτηριστικά, τολμώντας την εκτίμηση ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα η διοίκηση θα έχει στα χέρια της την επίσημη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πάντως, σε περίπτωση μετατροπής των CoCos σε κοινές μετοχές, τότε η εξέλιξη του κεφαλαίου θα ενισχυθεί σημαντικά δεδομένου ότι:

(α) θα συμπεριληφθεί η ονομαστική αξία των CoCos στα ενσώματα λογιστικά κεφάλαια και

(β) από την εξοικονόμηση των τόκων θα δημιουργούνται κάθε χρόνο επιπρόσθετα κεφάλαια CET1 της τάξης των 40 μονάδων βάσης ετησίως, δηλαδή 495 εκατ. ευρώ για τα τρία έτη έως το 2022, ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή διάρθρωση της τράπεζας.

Την ίδια στιγμή, η ενισχυμένη κεφαλαιακή θέση της Πειραιώς αναμένεται να διευκολύνει τη στρατηγική για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) κατά την προσεχή περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη δρομολογήσει μία τιτλοποίηση – μαμούθ, ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ, η οποία σε συνδυασμό με αυτές των «Phoenix» και «Vega» θα συμβάλλουν στη μείωση του δείκτη NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό – περίπου 5% – εντός του 2021. «Η πρόοδος της λειτουργικής απόδοσης της τράπεζας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, παράλληλα με την υλοποίηση του πλάνου εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου ΜΕΑ και του πλάνου μετασχηματισμού. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Πειραιώς ανέρχεται στο 16,1%, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας  CET1 στο 14,1%», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Δύσκολη η επανιδιωτικοποίηση εντός 6μήνου

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η επανιδιωτικοποίηση της Πειραιώς είναι μάλλον δύσκολο να λάβει χώρα μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2021.

Κι αυτό γιατί, πέραν της πανδημίας, η οποία συνεχίζει να δείχνει τα… δόντια της σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν πριν περάσει εκ νέου σε ιδιωτικά χέρια: από την μετατροπής των CoCos σε μετοχές, μία διαδικασία η οποία απαιτεί χρόνο, δεδομένου ότι εμπλέκεται και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έως το… ρεκτιφιέ στον Νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τις αλλαγές στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι «πυκνό» από την άποψη των εξελίξεων για την τράπεζα, με την αγορά να εστιάζει το βλέμμα της στην αντίδραση του J. Paulson, ο οποίος μετά την μετατροπή των CoCos θα βρεθεί να ελέγχει το 3,5% από 6,64% σήμερα.

Διαβάστε ακόμη:

«Γέφυρα»: Ποιοι δανειολήπτες θα «εξαιρεθούν» το 2021 από τα μορατόρια

Στα σκαριά το 2ο μεγαλύτερο τραπεζικό deal των ΗΠΑ ύψους $11,6 δισ.

Alpha Bank: Μία ημέρα νωρίτερα στις 25/11 η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 9μηνο του 2020