Εκτός της συζήτησης που έχει «ανοίξει», μετά και το νέο lockdown, για το ενδεχόμενο παράτασης στα μορατόρια τουλάχιστον μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου του 2021 τίθενται οι δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν υποβάλλει αίτηση στο πρόγραμμα «Γέφυρα».

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση δεν έχει προς ώρας τροποποιήσει τους όρους που αφορούν στους οφειλέτες, οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή έως τα τέλη Δεκεμβρίου, με συνέπεια αυτοί να πρέπει από αρχές του επόμενου έτους να ξεκινήσουν να πληρώνουν το ποσοστό της δόσης που τους αναλογεί.

«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε περίπτωση που τράπεζες και servicers αποφασίσουν να παρατείνουν τα μορατόρια, υπό το βάρος και του δεύτερου ‘κύματος’ της πανδημίας, θα πρέπει να εξαιρέσουν αυτομάτως όσους είναι να λάβουν την επιδότηση», τονίζουν χαρακτηριστικά στο newmoney. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του προγράμματος η καταβολή της κρατικής επιδότησης, η οποία ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο, με το μέγιστο ποσό να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή, ξεκινά μετά τη λήξη των μορατόριων, κατόπιν συνεννόησης του δανειολήπτη με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, για εξυπηρετούμενο δάνειο, το οποίο έχει ενταχθεί στο πλαίσιο αναστολής πληρωμής.

Μετά τη λήξη της επιδότησης οφείλουν να πληρώνουν ολόκληρη τη μηνιαία δόση του δανείου τους, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον:

  • 6 μηνών για εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση έως 90 ημέρες κατά την 29η.2.2020
  • 12 μηνών για μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά την 29η.2.2020, τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί
  • 18 μηνών για μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά την 29η.2.2020, τα οποία έχουν καταγγελθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή
  • 12 μηνών για δάνεια οποιασδήποτε εκ των ανωτέρω κατηγοριών, στα οποία η δόση δεν έχει ορισθεί σε μηνιαία βάση
  • Σε διαφορετική περίπτωση, θα κληθούν να επιστρέψουν την κρατική επιδότηση

Πόσα δάνεια… κατεύθυναν στη «Γέφυρα» servicers και τράπεζες

Σημαντικό μέρος των δανείων – εξυπηρετούμενων ή μη – κατεύθυναν τράπεζες και servicers στο πρόγραμμα «Γέφυρα».

Ειδικότερα, οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης – η doValue και η Intrum, οι οποίες προέρχονται από τα… σπλάχνα των Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς αντίστοιχα – έθεσαν υπό την «ομπρέλα» του η πρώτη περίπου 52.000 δάνεια που ανήκουν σε 50.000 δανειολήπτες και η δεύτερη δάνεια, ύψους ενός δισ. ευρώ. Όσον αφορά στις τράπεζες, πηγές της Εθνικής Τράπεζας υπολογίζουν σε σχεδόν 1,1 δισ. ευρώ το ύψος των δανείων που θα λάβουν την κρατική επιδότηση, εκ των οποίων ποσοστό μικρότερο του 10% εμφάνιζε μικρή καθυστέρηση. Υπενθυμίζεται ότι για την επίμαχη κατηγορία δανείων προβλέπεται πως θα πρέπει να προηγηθεί ρύθμιση, με την επιδότηση να ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 70% το 2ο τρίμηνο και στο 60% το 3ο τρίμηνο («ταβάνι» τα 500 ευρώ ανά πιστωτή).

«Πράσινο φως» από την DGComp

Στο μεταξύ, το «πράσινο φως» για το πρόγραμμα «Γέφυρα» έδωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), ανοίγοντας, ουσιαστικά, τον δρόμο για να ξεκινήσει – εντός του Νοεμβρίου – η καταβολή της κρατικής επιδότησης στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι το ελληνικό καθεστώς, ύψους 665 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού συνάδει με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις. Επισήμανε ακόμα ότι το επίμαχο πρόγραμμα εστιάζει στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά επιπλέον καλύπτει και δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια. «Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώθηκε, με επιτυχία, στις 31 Οκτωβρίου. Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων ανήλθε στις 160.467. Η επεξεργασία τους βρίσκεται σε εξέλιξη και στα τέλη Νοεμβρίου προγραμματίζεται η πληρωμή σημαντικού αριθμού επιδοτήσεων προς δικαιούχους πολίτες», επισημαίνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται: «Ένα σημαντικό βήμα για να αρχίσει η εκταμίευση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους πληττόμενους από τον κορωνοϊό ευάλωτους δανειολήπτες, έχει, πλέον, πραγματοποιηθεί. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί πολιτικές με οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη».

Διαβάστε περισσότερα 

-Νέα εποχή στη Viohalco: Στα χέρια του Γιάννη Στασινόπουλου τα ηνία του ιστορικού Ομίλου

-Εβδομάδα – ορόσημο για μέτρα στήριξης, Προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης

-Στη Βουλή η φοροαπαλλαγή 50% για Έλληνες του εξωτερικού που επιστρέφουν