του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Κορυφώνονται οι διαδικασίες πώλησης κόκκινων δανείων, καθώς με τρεις συναλλαγές που ήδη έχουν δρομολογηθεί θα αλλάξουν χέρια 17,3 δισ. NPLs (Non Performing Loans). Η μεγαλύτερη συναλλαγή από πλευράς όγκου NPLs που είναι σε εξέλιξη είναι αυτή της Εurobank, η οποία θα μειώσει κατά 9,5 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της.

Η εν λόγω τράπεζα ήδη έχει δεχθεί δεσμευτικές προσφορές για το project «Pillar», που είναι η πρώτη τιτλοποίηση κόκκινων στεγαστικών δανείων 2,1 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα έχει δεχθεί και μη δεσμευτικές προσφορές για το project «Cairo», το οποίο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ονομαστικής αξίας 7,4 δισ. ευρώ, καθώς και για την πώληση τουλάχιστον του 70% της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων FPS.

Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι η τράπεζα θα ενοποιήσει τις τρεις συναλλαγές σε ένα κοινό deal. Η Εurobank θα πρέπει σε δύο εβδομάδες να αποφασίσει με ποια από τα funds και τις εξειδικευμένες εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας.

Οι πληροφορίες φέρουν ως ισχυρότερους διεκδικητές, μεταξύ των οποίων θα κινηθεί η επιλογή, την Pimco, τη σύμπραξη των fortress-doBank και την κοινοπραξία των Elliot/Bain/Cerved. Οι εκτιμήσεις είναι ότι πρόκειται για ένα deal όπου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν τιμήματα της τάξης των 120-130 εκατ. για τα «Pillar» και «Cairo» και περίπου 300 εκατ. για την FPS. Η Εurobank θέλει να ολοκληρώσει τη συναλλαγή έως το τέλος Ιουλίου, ώστε έως τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο να έχουν βγει από τον ισολογισμό της τα 9,5 δισ. προβληματικά δάνεια που θα περάσουν στην FPS και τον νέο βασικό της μέτοχο.

Η δεύτερη μεγάλη συναλλαγή κόκκινων δανείων είναι το project «Αριάδνη» της PQH, το οποίο θα τρέξει μέσα στο καλοκαίρι ώστε να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. Η PQH είναι ο εκκαθαριστής των 17 bad banks που είναι σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης (Aγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Proton Bank, Probank, FBB, Συνεταιριστικές κ.λπ.) Το project «Αριάδνη» είναι ύψους 6 δισ. ευρώ, καθώς περιλαμβάνει όλα τα δάνεια με εξασφαλίσεις που πέρασαν στις bad banks. Το εν λόγω πακέτο εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει το υψηλότερο τίμημα που έχει προσφερθεί σε απόλυτα νούμερα για κόκκινα δάνεια. Με το ίδιο ακριβώς χρονοδιάγραμμα αναμένεται να τρέξει και το project «Neptune» της Alpha Bank, το οποίο είναι ύψους 1,8 δισ. και αποτελείται από κόκκινα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές με μέσα του επόμενου μήνα η πώληση του project «Symbol» της Εθνικής Τράπεζας, που περιλαμβάνει δάνεια ονομαστικής αξίας 863 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δύσκολο χαρτοφυλάκιο, καθώς περιλαμβάνει 7.900 ακίνητα. Από την Εθνική έχει επιλεγεί η κοινοπραξία Elliot /Centerbridge με την οποία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της συμφωνίας. Το τίμημα λέγεται ότι θα είναι άνω των 26-27 λεπτών ανά ευρώ.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και για το πακέτο ναυτιλιακών δανείων «Nemo», το οποίο πωλεί η Τράπεζα Πειραιώς. Περιλαμβάνει δάνεια εξυπηρετούμενα και μη ακόμη και γνωστών ναυτιλιακών εταιρειών. Λόγω των ιδιαιτεροτήτων του κλάδου η πώληση δεν είναι εύκολη, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να τραβάνε σε μάκρος. Η Πειραιώς έχει πάρει προσφορές και για πακέτο καταναλωτικών δανείων ύψους 400 εκατ. ευρώ άνευ εξασφαλίσεων, για το οποίο επίσης είναι σε διαπραγματεύσεις.

Η Εθνική δρομολογεί φέτος στην ίδια κατηγορία (καταναλωτικά άνευ εξασφαλίσεων) το project «Mirror», ύψους 1 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, με στόχο να ολοκληρωθεί η πώληση κατά το δεύτερο εξάμηνο, η Alpha εκτός από το «Neptune» ετοιμάζει και την πώληση πακέτου με την επωνυμία «Orion», το οποίο αφορά τιτλοποίηση κόκκινων στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.