Τις προθεσμιακές καταθέσεις που τα τελευταία χρόνια απέφευγαν να αξιοποιήσουν λόγω κυρίως των χαμηλών τους αποδόσεων «ανακαλύπτουν» εκ νέου οι Έλληνες, διερευνώντας την πιθανότητα να δεσμεύσουν τα χρήματά τους, προκειμένου να επωφεληθούν από τις αυξήσεις των επιτοκίων, στις οποίες προχώρησαν προσφάτως – και με αρκετή καθυστέρηση σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη – οι εγχώριες τράπεζες.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μολονότι πρόκειται για αρχικό ενδιαφέρον και δη, από υφιστάμενους πελάτες, οι οποίοι ανέκαθεν αναζητούσαν τρόπους ενίσχυσης των κεφαλαίων τους, εντούτοις δείχνει μία τάση, η οποία δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο διάστημα και ενόσω θα συνεχίζεται η ίδια επιτοκιακή πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να λάβει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά.

Την τάση αυτή «μαρτυρούν» και τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), βάσει των οποίων το τελευταίο δίμηνο του 2022 οι προθεσμιακές καταθέσεις κατέγραψαν αύξηση πέριξ του 10% (από περίπου 30 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2022 σε 33 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου).

Αν και παραδοσιακά στα τέλη κάθε έτους γίνονται περισσότερες πράξεις, εντούτοις δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι η επίμαχη αύξηση συμπίπτει χρονικά με την απόφαση των τραπεζών να περάσουν μέρος της αύξησης του euribor στις αποδόσεις των καταθέσεων, αναθεωρώντας προς τα πάνω τα τιμολόγιά τους (σ.σ. τον περασμένο Δεκέμβριο το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης, στο 0,33%).

Το μερίδιό των προθεσμιακών, ωστόσο, στο σύνολο των καταθέσεων παραμένει χαμηλό. Πιο αναλυτικά, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον ίδιο μήνα του 2022 οι συνολικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 23 δισ. ευρώ (από τα 174 δισ. ευρώ στα 197 δισ. ευρώ), οι προθεσμιακές καταθέσεις μειώθηκαν το επίμαχο διάστημα κατά 11,6 δισ. ευρώ (από τα 44,5 δισ. ευρώ στα 33 δισ. ευρώ), αποτελώντας πλέον μόλις το 16,73% του συνόλου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάντως, σταδιακά και έως τα τέλη του 2023 το μερίδιο των προθεσμιακών ενδέχεται να προσεγγίσει το 30% με 35%, γεγονός που θα ενισχύσει το επιτοκιακό κόστος των τραπεζών σε επίπεδα πέριξ του 1,2%.

«Αυτός είναι και ο λόγος που σύσσωμο το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα λάνσαρε νέα επενδυτικά προϊόντα που υπόσχονται υψηλότερες αποδόσεις στο τέλος της επένδυσης και ετήσιο μέρισμα», εξηγούν στο newmoney πηγές της αγοράς, προσθέτοντας πως αυτά είχαν πολύ καλή απήχηση – τόσο από νέους, όσο και παλαιούς πελάτες των τραπεζών – μαζεύοντας ρευστότητα.

Πρόκειται για αμοιβαία κεφάλαια ομολογιακού τύπου που δίνουν στους επενδυτές τη δυνατότητα να τοποθετηθούν εμμέσως σε ομολογιακές εκδόσεις, οι οποίες είναι τακτής λήξης και εξασφαλίζουν τη δημιουργία τακτικού εισοδήματος υψηλότερου αυτού των προθεσμιακών καταθέσεων.

Ο «χάρτης» των προθεσμιακών καταθέσεων

«Κάθε τράπεζα, διακριτά και ανεξάρτητα, θα συνεχίσει να αναπροσαρμόζει τα επιτόκια καταθέσεών της, λαμβάνοντας υπόψη της τις σχετικές αποφάσεις της ΕΚΤ, τις εσωτερικές της πολιτικές και τις ευρύτερες συνθήκες στην αγορά χρήματος».

Αυτό τόνιζαν σε κοινή τους ανακοίνωση οι συστημικές τράπεζες, με τα νέα προϊόντα, 12μηνης ή 24μηνης διάρκειας, να εξασφαλίζουν υψηλές αποδόσεις, οι οποίες, μάλιστα, αυξάνονται σταδιακά κάθε τρίμηνο, φθάνοντας έως και 3%, ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια της κατάθεσης. \Ειδικότερα, ο «χάρτης» των προθεσμιακών καταθέσεων πλέον έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Η Alpha Bank προσφέρει το πρόγραμμα Alpha Πρόοδος Plus 12 μηνών, με επιτόκιο έως 3% ανάλογα με το ύψος της κατάθεσης και μέσο επιτόκιο από 1,25% έως 1,75% για ποσά 300.000 ευρώ και άνω και το Alpha Πρόοδος Plus 24 μηνών, με μεσοσταθμική απόδοση 1,50%, 1,75% και 2% για ποσά καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, από 100.001 έως 300.000 ευρώ και άνω των 300.000 ευρώ αντιστοίχως.

Τα 10.000 ευρώ προϋποθέτουν ως ελάχιστο ποσό κατάθεσης τα νέα προϊόντα προθεσμιακών καταθέσεων της Eurobank, με δυνατότητα εγγραφής έως τις 17 Μαρτίου, προσφέροντας κλιμακούμενα επιτόκια 1% και 2% στο πρώτο και δεύτερο εξάμηνο για 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση (μεσοσταθμική απόδοση 1,5%) και 1%, 1,5%, 2% και μεσοσταθμική ετησιοποιημένη απόδοση 1,75% για 24μηνη προθεσμιακή κατάθεση.

Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει:

Προθεσμιακή κατάθεση 12 μηνών, με επιτόκιο 1,7% για ποσά από 200.000 ευρώ και άνω, 1,5% για ποσά από 20.000 μέχρι 200.000 ευρώ και 1% για ποσά μέχρι 20.000 ευρώ.

Προθεσμιακή κατάθεση 15 μηνών, με αυξητικά κλιμακούμενη απόδοση ανά τρίμηνο που φθάνει το τελευταίο 3μηνο έως 3% και ετησιοποιημένη εγγυημένη απόδοση 2%, με ελάχιστο ποσό κατάθεσης 10.000 ευρώ.

Προθεσμιακή κατάθεση 18 μηνών, με επιτόκιο από 1,5% έως 2,3% για ποσά 20.000 – 200.000 ευρώ.

Σταθερό επιτόκιο έως και 2% στο 12μηνο, για όλη τη διάρκεια, αναλόγως του ύψους της προθεσμιακής κατάθεσης, υπόσχεται το προϊόν «Στα μέτρα σου» της Τράπεζας Πειραιώς.

Παράλληλα, η τράπεζα διαθέτει την κλιμακούμενη προθεσμιακή κατάθεση «Αυξάνω» που προσφέρει καταβολή τόκων ανά τρίμηνο και επιτόκιο έως και 2,75%, αναλόγως του ποσού κατάθεσης, για 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση. Για παράδειγμα, εάν βάσει του ποσού κατάθεσης το καταληκτικό ανώτερο επιτόκιο είναι 2,75%, τότε τα ενδιάμεσα επιτόκια θα είναι 0,75%, 1,40%, 2,30% και 2,75% για το πρώτο, δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντιστοίχως.

Όσον αφορά στις μη συστημικές, αποδόσεις έως 2,30% για 24 μήνες στην απλή προθεσμιακή κατάθεση, ανεξαρτήτως ποσού, προσφέρει η Attica Bank, η οποία ενίσχυσε περαιτέρω και τα προσφερόμενα επιτόκια στο προϊόν Attica Double Profit που αφορά σε 6μηνη ή 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση που συνδυάζει τη μηνιαία καταβολή τόκων και το διπλασιασμό της απόδοσης στη λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης.

Σε αναπροσαρμογές στα επιτόκια, τόσο των προθεσμιακών καταθέσεων, όσο και των καταθέσεων Ταμιευτηρίου, προχώρησε από την πλευρά της, η Παγκρήτια Τράπεζα. Συγκεκριμένα, στις προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας ενός έτους το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1% για ποσά από 50.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ στις καταθέσεις Ταμιευτηρίου το επιτόκιο κλιμακώνεται ανάλογα με το ποσό, φτάνοντας έως το 0,40% για ποσά άνω των 200.000 ευρώ.

Τέλος, η Τράπεζα Χανίων διαθέτει μία νέα γενιά καταθέσεων που παρέχουν τη δυνατότητα στον καταθέτη να «κλειδώσει» ιδιαίτερα ελκυστικές αποδόσεις, οι οποίες αυξάνονται σταδιακά, ανάλογα με τη διάρκεια, φθάνοντας έως και το 3,10%, με εξαμηνιαία καταβολή τόκων και μικτό ετησιοποιημένο επιτόκιο 2,05%.

Διαβάστε ακόμα:

AirDNA: Αύξηση 58% έναντι του 2019 στις κρατήσεις για τα «Airbnb» στην Ελλάδα τους επόμενους 6 μήνες (πίνακας)

Η Audi σχεδιάζει εργοστάσιο EV στις ΗΠΑ λόγω του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού

Αψιμαχίες αγοραστών – πωλητών στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Προς νέο υψηλό 2ετίας η Πειραιώς, επιμένουν οι πιέσεις στον ΟΤΕ (upd)