Με υψηλά, διψήφια ποσοστά σε σχέση με τα προ-πανδημικά επίπεδα κινούνται αυτή την στιγμή οι κρατήσεις για τα καταλύματα τύπου Airbnb στη χώρα μας στον ορίζοντα των επόμενων εξι μηνών, ενώ η ζήτηση τώρα καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση κατά 72% σε σύγκριση με το 2019.

Τα νούμερα παραπέμπουν σε μία «ισχυρή ταξιδιωτική σεζόν το 2023» για την Ελλάδα όπως σχολιάζεται στην ανάλυση της εξειδικευμένης εταιρείας AirDNA, που επεξεργάζεται τα δεδομένα από τις μεγάλες πλατφόρμες των Airbnb και VRBO, με βάση τα στοιχεία όπως αυτά έχουν συγκεντρωθεί έως και τον Ιανουάριο.

Ειδικότερα, τον πρώτο μήνα του 2023, στην Ελλάδα, οι διαθέσιμες καταχωρήσεις εμφανίζονται αυξημένες κατά 6% έναντι του 2022 και με το ίδιο ποσοστό σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019, ενώ η ζήτηση είναι αυξημένη τώρα κατά 72% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019 και κατά 25% σε ετήσια βάση. Γεγονός, το οποίο μπορεί να αποδίδεται, σύμφωνα με την AirDNA, στη γενικότερη ζήτηση και για περιόδους εκτός της υψηλής σεζόν αλλά και την τάση της εξ’ αποστάσεως εργασίας, φέρνοντας τελικά περισσότερους επισκέπτες σε ελληνικά ενοίκια. Η μέση ημερήσια τιμή στα ελληνικά καταλύματα αντιστοιχεί στα 166 ευρώ, με χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης, οριακά, κατά 1% σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά.

Οι κρατήσεις στο τοπ 20 της Ευρώπης

Οσον αφορά τις κρατήσεις για τους επόμενους έξι μήνες στη χώρα μας, όπως αυτές καταγράφονται μέχρι και τον Ιανουάριο, είναι επί του παρόντος κατά 45% υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα και κατά 58% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019, κάτι που αποτυπώνει και τη σημαντική ζήτηση για τους ελληνικούς προορισμούς.

«Γενικότερα, ο Ιανουάριος είναι συνήθως ένας καλός μήνας για νέες κρατήσεις, καθώς το ταξιδιωτικό κοινό προγραμματίζει τα σχέδιά του για την άνοιξη και το καλοκαίρι, και φέτος φαίνεται ότι διατηρεί μεγάλη την επιθυμία για ταξίδια: Οι κρατήσεις στο τοπ 20 των ευρωπαϊκών χωρών που εξετάζει η AirDNA για τους επόμενους έξι μήνες σημειώνουν ρυθμούς αύξησης κατά 24,4% πάνω από το 2022 και κατά 32,6% πάνω από το 2019».

Ο Ιανουάριος

Με τα οικονομικά των Ευρωπαίων να κινούνται καλύτερα του αναμενομένου μέσα στον Ιανουάριο, η ζήτηση για τα καταλύματα τύπου Airbnb ήταν υψηλή με 18,1% περισσότερες διανυκτερεύσεις έναντι του Ιανουαρίου του 2022 και 28% περισσότερες από το 2019, με αυξημένη και τη μέση πληρότητα στους προορισμούς.

Η πληρότητα αυξήθηκε σε 14 από τις τοπ 20 αγορές, με την υψηλότερη αύξηση να καταγράφεται στην Πορτογαλία (+19,8% σε ετήσια βάση), την Αυστρία (+16,9%), την Τσεχία (+12%) και την Ελλάδα (+10,4%).

Εν τω μεταξύ, η διαθέσιμη προσφορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, με 4,7% περισσότερα ακίνητα στις μεγάλες πλατφόρμες τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Διαβάστε ακόμη

Τα debates Μητσοτάκη – Τσίπρα, οι… πρόσκοποι των Κατασκευών, τα ντεσού του deal Φέσσα – Χαλικιά και η κόντρα Κυπριώτη – HIG

ΕΡΓΑΣ: Από τις εποχές «δόξας» του Μπατατούδη, στο «άσφαιρο» σφυρί για το ακίνητο στη Λ. Αθηνών (pics)

Αραβικό άρωμα στη Μύκονο από τη Monterock και την υπογραφή της Οne & Only – Το νέο 5άστερο project των 81 εκατ. ευρώ (pic)