H πανδημική κρίση απογείωσε τις διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με έρευνες, το 42% των Ευρωπαίων διαχειρίζονται τα οικονομικά τους σχεδόν αποκλειστικά από το διαδίκτυο – κάτι το οποίο δεν συνέβαινε στην προ- κορωνοϊού εποχή.

Οι neobanks είναι ο νέος τύπος άμεσης τράπεζας που λειτουργεί αποκλειστικά μέσω διαδικτύου χωρίς παραδοσιακά φυσικά δίκτυα καταστημάτων. Η πανδημία σήμερα, προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία στις ψηφιακές τράπεζες – να γίνουν το μέλλον των τραπεζών. Θα μπορέσουν ωστόσο να αξιοποιήσουν σωστά την ευκαιρία αυτή και να παγιωθούν στον χώρο;

«Χάρη στην πανδημία, υπήρξε σημαντική πρόοδος για τον κλάδο των ψηφιακών τραπεζών», δήλωσε ο Άλι Νικμαν, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της ολλανδικής διαδικτυακής τράπεζας Bunq, στο CNBC. «Για να οργανώσετε μια υγιή επιχείρηση, χρειάζεστε υγιή επιχειρηματική συμπεριφορά»

Πόσο εύκολο είναι ωστόσο, για τις ψηφιακές τράπεζες να συνεχίσουν αυτή την θετική πορεία και να παγιωθούν στον κλάδο της οικονομίας ακόμη και μετά από την λήξη της πανδημίας; Μήπως πρόκειται για ακόμη ένα trend το οποίο θα ξεχαστεί αμέσως μετά από την επιστροφή στην κανονικότητα;

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι ψηφιακές τράπεζες δεν θα επιβιώσουν μετά από το τέλος του Covid. Για τον Νικμαν, λίγες είναι οι ψηφιακές τράπεζες που θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν.

«Η πολυπλοκότητα του συστήματος, ο ανταγωνισμός με τους ήδη παγιωμένους φορείς, η μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα, είναι παράγοντες που δεν θα αφήσουν πολλές ψηφιακές τράπεζες να τα βγάλουν πέρα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Όσοι ωστόσο καταφέρουν να επιβιώνουν από αυτήν την οικονομική ύφεση θα έχουν ένα μεγάλο μέλλον μπροστά τους».

Όπως πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις, η ίδια η Bunq είναι ζημιογόνα, με τον Νίκμαν να αναμένει ότι η εταιρεία θα χάσει περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ φέτος. Ο ιδρυτής της εταιρείας ωστόσο καθησυχάζει ότι είναι σε θέση να καλύψει αυτές τις απώλειες από τα κέρδη της άλλης του επιχείρησης, του παρόχου διαδικτυακών ονομάτων TransIP.

Ο Νικ Στρονόσκι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Revolut, συμφώνησε με το αφεντικό της Bunq ότι ορισμένες εταιρείες θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι μελλοντικών εξαγορών. «Ορισμένες τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να επιβιώσουν μετά από τον Covid, επειδή εξαρτώνται πάρα πολύ από τις πληρωμές και τις συναλλαγές, ειδικά εδώ στην Ευρώπη», υποστηρίζει.

Μεγάλο μέρος των εσόδων των τραπεζών εκκίνησης προέρχονται από τέλη που δημιουργούνται κάθε φορά που ένας πελάτης χρησιμοποιεί την κάρτα του για να πραγματοποιήσει μια πληρωμή.

Τον περασμένο μήνα, η εφημερίδα Times του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι η JPMorgan και η Barclays είχαν δείξει ενδιαφέρον να αγοράσουν την Βρετανική ψηφιακή τράπεζα Starling .

Ο Τομ Μέρρυ, διευθύνων σύμβουλος της τραπεζικής στρατηγικής της Accenture, δήλωσε ότι η απόκτηση μιας ψηφιακής τράπεζας θα ήταν μεγάλο ρίσκο λόγω των «υψηλών τιμών» στον κλάδο και καθώς πολλοί fintechs έχουν αγωνιστεί να μετατρέψουν τους χρήστες τους σε κύριους κατόχους λογαριασμών.

Οι neobanks της Ευρώπης έχουν κερδίσει εκατομμύρια χρήστες. Προσφέρουν ελάχιστα ή καθόλου τέλη και μια γρήγορη εμπειρία χρήστη. Αλλά αδυνατούν να κοντράρουν μεγάλα ονόματα του κλάδου όπως HSBC, Barclays, NatWest και Lloyds.

Η Revolut, η μεγαλύτερη ψηφιακή τράπεζα στην Ευρώπη με περισσότερους από 13 εκατομμύρια χρήστες και αποτίμηση 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λύγισε και η ίδια κατάφερε ωστόσο να ανακάμψει από μια απότομη πτώση των εσόδων στην αρχή της πανδημίας. Η Starling κατάφερε να συγκεντρώσει κέρδος συνολικού ύψους 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε ακόμη: 

Κικίλιας: Η Επιτροπή Εμβολιασμών όρισε τις προτεραιότητες στους εμβολιασμούς

Τι πληρώνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου – Ποιοι πάνε «ταμείο» και ποιοι θα κάνουν Πρωτοχρονιά χωρίς επίδομα

Άνοιγμα σχολείων: Πότε θα παρθεί η τελική απόφαση – Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι