Τράπεζες

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην Alpha Bank από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης

  • newsroom


Το αμερικάνικο επενδυτικό fund Davidson Kempner αποκτά το 51% των τιτλοποιημένων ομολόγων μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας του χαρτοφυλακίου Galaxy και το 80% της Cepal Holdings

Με θετικά σχόλια υποδέχθηκαν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης τη δεσμευτική συμφωνία που υπέγραψε η Alpha Bank με την Davidson Kempner, βάσει της οποίας το αμερικάνικο επενδυτικό fund αποκτά το 51% των τιτλοποιημένων ομολόγων μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας του χαρτοφυλακίου Galaxy και το 80% της Cepal Holdings.

Η Fitch τονίζει πως με την ολοκλήρωση της Συναλλαγής Galaxy το β’ τρίμηνο του έτους η Alpha Bank θα καταφέρει να “αποσυνδέσει” έως και Eυρώ 10,8 δισ. κόκκινων δανείων από τον Ισολογισμό της, ενώ εκτιμά ότι θα μειώσει δραστικά τον δείκτη ΜΕΑ σε ποσοστό περίπου 24% από 43% τον Σεπτέμβριο του 2020. Επίσης, η τιτλοποίηση για την Fitch είναι πιστωτικά θετική (credit positive), σημειώνοντας παράλληλα ότι η μεταβίβαση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα επιτρέψει στην Τράπεζα να βελτιώσει την αποδοτικότητα του λειτουργικού της μοντέλου μεσοπρόθεσμα, καθώς και να επιταχύνει το Σχέδιο Μετασχηματισμού της. Επίσης, ο αμερικάνικος οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει ότι το deal με την Davidson Kempner επιβεβαιώνει την βελτίωση του επενδυτικού κλίματος απέναντι στη χώρα αλλά και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εν γένει, παρά την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Κατά την Moody’s, η τιτλοποίηση Galaxy που επίσης χαρακτηρίζεται ως πιστωτικά θετική (credit positive), θα μειώσει τα “βαθιά” καθυστερημένα και καταγγελθέντα “ανοίγματα” της τράπεζας στην Ελλάδα σε Ευρώ 3,2 δισ. από Ευρώ 9,1 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2020, ενώ η Nέα Cepal θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων στη χώρα. Όπως τονίζει ο οίκος, η ολοκλήρωση αυτών των βημάτων θα μετατρέψει την Alpha Bank σε μια πιο υγιή τράπεζα αφού θα έχει πετύχει τη βελτίωση της ποιότητας του ισολογισμού της, ενώ σημειώνει ότι η συναλλαγή αξιοποιεί πλήρως το Πρόγραμμα Παροχής Εγγυήσεων “Ηρακλής” με αύξηση του Senior σκέλους της τιτλοποίησης (Ευρώ 3,8 δισ.).

Τέλος η Standard & Poors κάνει λόγο για «συναλλαγή-ορόσημο» που εξυγιαίνει τον ισολογισμό της Alpha Bank, ενώ χαρακτηρίζει ως απολύτως διαχειρίσιμη την επίπτωσή της συναλλαγής στους κεφαλαικούς δείκτες της Τράπεζας. Για την Standard & Poors, η Συναλλαγή είναι πιστωτικά θετική (credit positive), καθώς επιτρέπει στην Alpha Bank να επιταχύνει τον βηματισμό της προς την οριστική αντιμετώπιση των ΜΕΑ, «κληρονομιάς» που άφησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Επίσης, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο αμερικάνικος οίκος αξιολόγησης, η θετική εξέλιξη που συνιστά η συμφωνία, φέρνει την Alpha Bank σε αποδοτικότερη θέση να αντιμετωπίσει έγκαιρα και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα τυχόν νέα ΜΕΑ λόγω της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμη

Η «λούφα» της Folli Follie στη Βουλή, η βουλγαρική επέλαση στα γηροκομεία και τα σκαρπίνια του Στρατού

Πάνω από 60 αιτήσεις εύπορων αλλοδαπών για φορολογική μετανάστευση στην Ελλάδα

ΕΝΦΙΑ: 3+1 ανατροπές στον φόρο ακινήτων του 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

Απόρρητο Απόρρητο