Τράπεζες

Εκρηκτική άνοδος για τη μετοχή της Πειραιώς – Ανακοινώνεται το επιχειρησιακό σχέδιο της τράπεζας (upd)

  • newsroom


Ενισχύεται κατά 25% εν όψει των σημερινών ανακοινώσεων της διοίκησης για τον «οδικό χάρτη» της επόμενης ημέρας

Εντυπωσιακή άνοδο κατέγραψε στη σημερινή συνεδρίαση η μετοχή της Πειραιώς, εν όψει των ανακοινώσεων για το επιχειρησιακό σχέδιο της τράπεζας, ύψους 2,5 δισ.ευρώ, μέρος του οποίου αποτελεί η δρομολογούμενη αύξηση κεφαλαίου.

Η μετοχή ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με άνοδο κατά 26,17% και έκλεισε στα 0,94 ευρώ, με τον όγκο των συναλλαγών να εκτινάσσεται στα 8,8 εκατ. τεμάχια.

Όπως αναφέρει σήμερα το newmoney, η διοίκηση της τράπεζας θα παρουσιάσει το επιχειρησιακό σχέδιο της τράπεζας, με στόχο να πετύχει μείωση των “κόκκινων δανείων» κάτω του 10% των συνολικών χορηγήσεων.

Αναμένεται να αναφερθεί στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ, στην έκδοση Τier II ύψους 500-600 εκατ., στην πώληση των ΡΟS (που είναι κοντά και κλείνει με ένα ποσό πέριξ των 250 εκατ.), στη συνθετική τιτλοποίηση που προσδοκάται να αποφέρει ποσό της τάξης των 500 εκατ. αλλά και στο swap που έγινε και έφερε στην τράπεζα 220 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο που είχε ανακοινώσει η διοίκηση της τράπεζας τον περασμένο Νοέμβριο και ενόσω είχε γίνει γνωστή η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μην επιτρέψει την αποπληρωμή των CoCos, γεγονός που θα οδηγούσε σε αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), προβλέπονταν τα εξής:

• Απόσχιση των υπηρεσιών αποδοχής καρτών, η οποία θα είχε ολοκληρωθεί εντός του α’ τριμήνου 2021 (όφελος 300 εκατ. ευρώ).

• Διενέργεια τιτλοποίησης εξυπηρετούμενων δανείων (Synthetic Securitization), ύψους δύο δισ. ευρώ, η οποία θα γινόταν σε δύο φάσεις (για την πρώτη είχε ήδη ανοίξει το Virtual Data Room) και προγραμματιζόταν να ολοκληρωθεί το δ’ τρίμηνο του 2020 (όφελος 300 εκατ. ευρώ).

• Ανάθεση της διαχείρισης χαρτοφυλακίου συμμετοχών της τράπεζας, ύψους 400 εκατ. ευρώ (όφελος 100 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη οι αναλυτές αναμένουν να ενημερωθούν για την εξέλιξη των επίμαχων ενεργειών, οι οποίες, σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση από τα CoCos (σ.σ. 165 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση) θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αποαναγνώριση «κόκκινων» δανείων, ύψους πέντε δισ. ευρώ, έως τα τέλη του 2021. Πληροφορίες θέλουν την διοίκηση της Πειραιώς να «τρέχει» γρήγορα αμφότερες τις διαδικασίες, με το χρονοδιάγραμμα να τηρείται παρά τις δύσκολες συνθήκες του κορωνοιού.

Διαβάστε ακόμη:

Bloomberg: Με σύστημα βαθμίδων και πιστοποιητικό εμβολιασμού η άρση του lockdown- Το σχέδιο της ΕΕ

Ακίνητα: «Έρχεται» φορομπόνους έως 1.600 ευρώ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Πωλείται το πρώτο ξενοδοχείο της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη έναντι 18 εκατ. ευρώ