Την άποψη πως η Ευρώπη θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βρετανίας και να καταργήσει το πλαφόν που έχει επιβληθεί στα μπόνους των στελεχών του τραπεζικού κλάδου εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Κρίστιαν Σέβινγκ.

Μιλώντας, την Τετάρτη, στο συνέδριο Global Banking Summit των «Financial Times» ο επικεφαλής της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας υποστήριξε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποφέρουν από τις άνισες συνθήκες που πρέπει να αντιμετωπίσουν όσον αφορά την προσέλκυση σημαντικών και ταλαντούχων στελεχών.

Ειδικά δε, μετά και την πρόσφατη απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να καταργήσει, από τις 31 Οκτωβρίου, το ανώτατο όριο στα μπόνους που μπορούσαν να δοθούν προς τους εργαζόμενους τραπεζών και επενδυτικών εταιρειών ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του Σίτυ.

Η Βρετανία είχε εφαρμόσει το πλαφόν ευθυγραμμιζόμενη με τις σχετικές αποφάσεις που είχαν λάβει οι Βρυξέλλες το 2014 στον απόηχο του κραχ του 2008, οπότε μετά το Brexit υπήρχε ισχυρή πίεση από τον κλάδο ώστε το μέτρο να καταργηθεί, όπως και έγινε.

Άλλωστε σε καμία έτερη μεγάλη αγορά, όπως στις ΗΠΑ, στην Ελβετία και στα οικονομικά κέντρα της Ασίας δεν υπάρχει ανάλογος κανόνας, αφήνοντας πλέον μόνο την ΕΕ να συνεχίζει να το εφαρμόζει ως μέτρο αποτροπής κινήσεων υψηλού ρίσκου που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τον κλάδο και τις αγορές.

Τη Δευτέρα, σε δηλώσεις της, και η εκτελεστική πρόεδρος της ισπανικής Banco Santander, Άνα Μποτίν είχε καλωσορίσει την απόφαση του Λονδίνου και είχε επισημάνει πως μια ανάλογη κίνηση από την Ευρώπη θα ευθυγραμμίσει καλύτερα τα συμφέροντα του κλάδου με αυτά των μετόχων του.

Όπως σχολίασε αντιστοίχως και ο Σέβινγκ, τέτοιου είδους αποφάσεις από έτερα κορυφαία χρηματοπιστωτικά κέντρα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από την ΕΕ, εφόσον θέλει να παραμείνει ανταγωνιστική και να συνεχίσει να προσελκύει ταλαντούχα στελέχη.

Υποστήριξε δε, πως οι όποιες αποφάσεις για τα επίπεδα των μπόνους θα πρέπει να συνδέονται με την επίδραση που μπορεί να έχουν τα επίπεδα ρίσκου, τα οποία έχουν βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, μετά τις υπερβολές και τα bailouts της μεγάλης κρίσης του 2008. «Το να καταργήσουμε το πλαφόν δεν σημαίνει πως θα επιστρέψουμε σε καταστάσεις υπερβολικής ανάληψης ρίσκου. Οι εποχές αυτές έχουν τελειώσει» ξεκαθάρισε!

Διαβάστε ακόμη: