search icon

Τράπεζες

CNBC: Απέτυχε το bail in για τη Silicon Valley Bank, εξετάζεται η πώληση – Σε αναταραχή τα χρηματιστήρια

Ντόμινο εξελίξεων για την υπόθεση της SVB - Η Silicon Valley Bank «βυθίζει» τις μετοχές διεθνώς - Sell off στις κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης - Στην ασφαλή αγκαλιά του κρατικού χρέους οι επενδυτές

Σε συζητήσεις για την πώληση της Silicon Valley Bank (SVB) βρίσκεται η μητρική εταιρεία SVB Financial, καθώς οι προσπάθειες για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου απέβησαν άκαρπες. 

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNBC, η μικρή τράπεζα της Σίλικον Βάλεϊ, η οποία συνεργάζεται κυρίως με νεοφυείς επιχειρήσεις, έχει προσλάβει εξειδικευμένους συμβούλους, προκειμένου να βρουν πιθανούς αγοραστές.  

Στον απόηχο των παραπάνω εξελίξεων, οι χρηματιστηριακές αρχές στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της SVB, η οποία στην προ-αγορά της Wall Street υποχωρούσε κατά 63%. 

Την Πέμπτη είχε προηγηθεί μια απότομη «βουτιά» της μετοχής κατά 60%, προκαλώντας τριγμούς όχι μόνο στον αμερικανικό τραπεζικό κλάδο, αλλά και στην Ευρώπη, όπου σήμερα ο κλαδικός δείκτης διολισθαίνει κατά 4%.  

Η «χιονοστιβάδα» ξεκίνησε μόλις η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε την έκδοση νέων μετοχών αξίας 2,25 δισ. δολαρίων, επιδιώκοντας την ενίσχυση των κεφαλαίων της, τα οποία έχουν περιοριστεί αισθητά λόγω των μεγάλων απωλειών στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων –και συγκεκριμένα στην αγορά ομολόγων. 

Ο κίνδυνος ενός ντόμινο και ενός κυλιόμενου σοκ αποτελεί, αυτήν την στιγμή, τη μεγαλύτερη απειλή για τις αγορές μετοχών, με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτές ήδη να ζητούν την παρέμβαση του αμερικανικού δημοσίου, προκειμένου να αποτραπεί ένα μπαράζ αλυσιδωτών εξελίξεων.

Απώλειες στις ευρωπαϊκές μετοχές

Μπαράζ ρευστοποιήσεων καταγράφεται στις διεθνείς αγορές, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο «στόχαστρο» των πωλητών, εξαιτίας των όσων δυσάρεστων λαμβάνουν χώρα στην αμερικανική Silicon Valley Bank.

Μετά τις χθεσινοβραδινές βαριές απώλειες στη Wall Street, τη σκυτάλη των απωλειών παίρνει η Ευρώπη, όπου ο χρηματοπιστωτικός κλάδος χάνει τουλάχιστον 4%, υπό τον φόβο ενός ντόμινο αρνητικών εξελίξεων.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, λίγο μετά τις 5.00 το απόγευμα,, σημείωνε πτώση 1,8% και οπισθοχωρούσε στις 451 μονάδες, με τους περισσότερους κάλους να διαπραγματεύονται σε αρνητικό έδαφος.

Οι τραπεζικές μετοχές ηγούνται των απωλειών, καταγράφοντας κάμψη της τάξης του 4%. Ακολουθούν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες σημειώνουν πτώση 2,7%. Τα τρόφιμα – ποτά και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αντιστέκονται στην τάση και κινούνται σταθεροποιητικά.

Διαβάστε ακόμα

Το πανηγύρι και τα νευράκια με τα γκάλοπ, οι χρυσές μεζονέτες στο Κεφαλάρι, η διόρθωση του Χ.Α και η ΔΕΗ

Αυτά είναι τα κορυφαία παλαιωμένα τσίπουρα – Η τέχνη της απόσταξης και η μαγεία των βαρελιών

Πώς το κτίριο του Χυτήρογλου μεταμορφώθηκε στο ξενοδοχείο The Dolli της Grecotel με διαμερίσματα που θυμίζουν εκλεκτικό Παρίσι

Exit mobile version