Μεγάλες απώλειες καταγράφονται στις τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης καθώς η «βουτιά» πάνω από 60% στην αμερικανική Silicon Valley Bank, φαίνεται να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, σαν μια νέα Lehman Brothers.

Ολα ξεκίνησαν μετά μια ανακοίνωση της SVB με έδρα τη Σάντα Κλάρα, ότι η μητρική της εταιρεία, SVB Financial Group, ανακοίνωσε ότι πούλησε τίτλους αξίας 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το χαρτοφυλάκιό της και ανέφερε ότι πραγματοποιεί πώληση μετοχών αξίας 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ενισχύσει τα οικονομικά της και να μπορέσει να αντισταθμίσει τις απώλειες από τις πωλήσεις ομολόγων.

Ο τραπεζικός δείκτης Euro Stoxx Banks σημειώνει απώλειες πέριξ του 4% και διανύει τη χειρότερη ημέρα του από τον περασμένο Ιούνιο, με τη μετοχή της  Deutsche Bank να χάνει πάνω από 8%..

Η Societe Generale, η HSBC, η ING Groep και η Commerzbank  σημειώνουν απώλειες άνω του 5%.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο Ρας Μάουλντ, διευθυντής επενδύσεων στη βρετανική επενδυτική πλατφόρμα AJ Bell, δήλωσε ότι η ανακοίνωση της SVB δεν θα έπρεπε να αποτελεί «μεγάλη έκπληξη» μετά από μια περίοδο κατά την οποία «η όρεξη των δανειστών και των επενδυτών προς αυτό το τμήμα της αγοράς έχει στερέψει».

«Ωστόσο, σε έναν έντονα διασυνδεδεμένο τραπεζικό κλάδο δεν είναι τόσο εύκολο να διαχωρίσει κανείς αυτού του είδους τα γεγονότα, τα οποία συχνά υποδηλώνουν ευπάθειες στο ευρύτερο σύστημα. Το γεγονός ότι η τοποθέτηση μετοχών της SVB συνοδεύτηκε από μια πώληση του χαρτοφυλακίου ομολόγων της με τη μέθοδο “ξεπουλήματος” προκαλεί ανησυχίες», δήλωσε ο Μάουλντ.

«Πολλές τράπεζες κατέχουν μεγάλα χαρτοφυλάκια ομολόγων και τα αυξανόμενα επιτόκια τα καθιστούν λιγότερο πολύτιμα». Η κατάσταση της SVB είναι μια υπενθύμιση ότι πολλές τράπεζες κάθονται πάνω σε μια μεγάλη βόμβα (δηλαδή σε ζημιές που μπορεί να μην έχουν συνειδητοποιήσει) από τις θέσεις τους σε τίτλους σταθερού εισοδήματος.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Αλλαγή πορείας με στρατηγικό προβάδισμα στην εμπορία, τις ΑΠΕ και τα δίκτυα ηλεκτρισμού στα Βαλκάνια

Το πανηγύρι και τα νευράκια με τα γκάλοπ, οι χρυσές μεζονέτες στο Κεφαλάρι, η διόρθωση του Χ.Α και η ΔΕΗ 

Ξεκίνησε πιλοτικά ο «Ηλεκτρονικός Φάκελος» για τις μεταβιβάσεις ακινήτων