«Φρένο» στις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που έχουν ως συνέπεια την υπέρμετρη αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων, απειλώντας να τινάξει στον αέρα τις όποιες προσπάθειες μείωσης του προβληματικού στοκ, αποφάσισαν να βάλουν οι τράπεζες.

Μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταικούρα και ενόσω είχαν ήδη συμφωνήσει με το άνοιγμα της περιμέτρου των δικαιούχων του προγράμματος επιδότησης, οι τραπεζίτες δεσμεύτηκαν να εξετάσουν την πρόταση περί επιβολής πλαφόν σε όλα τα επιτόκια βάσης (euribor μηνός, τριμήνου, ΕΚΤ και ελβετικού φράγκου), «παγώνοντας» έτσι, την όποια επίδραση από μελλοντικές αυξήσεις. «Πρόκειται για ένα προιόν που ικανοποιεί με οριζόντιο τρόπο τα εποπτικά κριτήρια», σχολιάζουν στο newmoney πηγές προσκείμενες στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, τις πληροφορίες που θέλουν την εποπτική αρχή να έχει ήδη δώσει το «πράσινο φως».

Αν και το σχέδιο δεν έχει ακόμη λάβει την τελική του μορφή, μιας και, όπως παραδέχονται τραπεζικά στελέχη, πρόκειται για μία σύνθετη άσκηση, το newmoney επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα.

1) Πώς ακριβώς θα ισχύσει το πλαφόν στα επιτόκια;

Επί της ουσίας οι τράπεζες θα «κλειδώσουν» το επιτόκιο που ίσχυε σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία, απορροφώντας οι ίδιες τις όποιες αυξήσεις προκύψουν στο μέλλον. Έστω, δηλαδή, ότι ως ημερομηνία αναφοράς λαμβάνεται η 31η Μαρτίου. Τότε, το Euribor ενός μηνός ήταν στο 2,915% και του τριμήνου στο 3,038%. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το επιτόκιο για ένα στεγαστικό δάνειο, ύψους 100.000 ευρώ, 20ετίας και περιθώριο 2,5% – που καθορίζεται με βάση το ρίσκο του πελάτη, αλλά και μία σειρά άλλων παραγόντων – θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα του 5,5% ανεξαρτήτως της πολιτικής που θα αποφασίσει να ακολουθήσει η ΕΚΤ. Το κόστος, δηλαδή, θα διαμορφωθεί πέριξ των 695 ευρώ, αυξημένο μεν, κατά 159 ευρώ εν συγκρίσει με τον περασμένο Ιούλιο, σταθερό δε, για το επόμενο κρίσιμο διάστημα που επίκεινται νέες αναπροσαρμογές στα επιτόκια.

2) Ποιους αφορά το «πάγωμα»;

Όλους τους ενήμερους δανειολήπτες με στεγαστικά, αλλά και επισκευαστικά δάνεια, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, πρόκειται για περίπου 400.000 με 500.000 δάνεια.

3) Δεν θα υπάρξουν κριτήρια, όπως, για παράδειγμα, στο πρόγραμμα επιδότησης;

Όχι. Σε αντίθεση με το πρόγραμμα επιδότησης ίσης με το 50% της αύξησης των επιτοκίων, όπου έχουν τεθεί συγκεκριμένα κριτήρια (σ.σ. μετά και την τελευταία αύξηση κατά 30% το εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 27.300 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και η περιουσία τα 234.000 ευρώ), το συγκεκριμένο μέτρο θα είναι οριζόντιο.

4) Τι ισχύει για τα υπόλοιπα δάνεια που έχουν εγγύηση σε κατοικία; Μπορούν να επωφεληθούν του «παγώματος»;

Προς ώρας το σχέδιο των τραπεζών περιλαμβάνει μόνο τα στεγαστικά δάνεια και όχι γενικά όσα έχουν προσημείωση σε κατοικία, όπως, για παράδειγμα, τα επιχειρηματικά.

5) Πόσο θα διαρκέσει;

Οι πληροφορίες θέλουν τις τράπεζες να έχουν συμφωνήσει σε ένα πλαφόν για διάστημα ενός έτους.

6) Τι θα γίνει σε περίπτωση που τα επιτόκια μειωθούν νωρίτερα από το 12μηνο;

Αν και αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως είναι μάλλον απίθανο να επέλθει αποκλιμάκωση των επιτοκίων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, εντούτοις οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί να διακόψουν το «πάγωμα», περνώντας την όποια μείωση στους δανειολήπτες.

7) Ποιο το κόστος της συγκεκριμένης δράσης;

Εκτιμάται πως θα επιβαρύνει τις τράπεζες με ένα ποσό πέριξ των 200 εκατ. ευρώ. Σε συνδυασμό δε και με το πρόγραμμα της επιδότησης, το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 300 με 400 εκατ. ευρώ.

8) Πότε θα τεθεί σε ισχύ;

Επίκεινται άμεσα οι σχετικές ανακοινώσεις, γεγονός που σημαίνει ότι αμέσως μετά τα επίμαχα δάνεια θα αρχίσουν να λειτουργούν ως σταθερά.

Διαβάστε ακόμη

Το ζόρι Ραγκούση, η έκπληξη Ανδρουλάκη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, το διαζύγιο της Coca Cola και τα σενάρια για Groupama

Γιάννος Κοντόπουλος (EXAE): Πότε θα επιστρέψει το ελληνικό Χρηματιστήριο στις ανεπτυγμένες αγορές

Cenergy Holdings (Bιοχάλκο): Μια ελληνική πολυεθνική που εξάγει σχεδόν το 70% της παραγωγής σωλήνων και καλωδίων