Στο CVC και επισήμως περνά η Εθνική Ασφαλιστική, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG Comp), για το οποίο το newmoney σας είχε ενημερώσει με δημοσίευμά του ήδη από τις 16 Φεβρουαρίου (Εθνική Ασφαλιστική: «Λευκός καπνός» από DG Comp – Η ονοματολογία για το νέο ΔΣ).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η επιτροπή που κλήθηκε να διερευνήσει κατά πόσον η συναλλαγή θα προκαλούσε σημαντική παρακώλυση του ανταγωνισμού στις ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλισης υγείας στην Ελλάδα και γενικά στις ιδιωτικές νοσοκομειακές υπηρεσίες στην περιφέρεια Αττικής, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Εθνική Ασφαλιστική δεν θα διέθετε επαρκή ισχύ στην αγορά για να αποκλείσει τα ανταγωνιστικά της HHG νοσοκομεία και ότι η HHG δεν θα είχε οικονομικό κίνητρο για να αποκλείσει τις ασφαλιστικές εταιρείες που ανταγωνίζονται την Εθνική Ασφαλιστική. Υπενθυμίζεται πως του σχετικού πορίσματος είχαν προηγηθεί καταγγελίες από νυν και… μελλοντικούς ανταγωνιστές του CVC ότι το fund με την απόκτηση του 90,01% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα γίνει εκτός από πάροχος υπηρεσιών υγείας (σ.σ. μέσω της Hellenic Health που έχει το Metropolitan, το «Υγεία», το «Μητέρα», το «Λητώ» κ.ά.) και πάροχος ασφαλιστικών προϊόντων υγείας.

Ο «λευκός καπνός» που βγήκε από την Ευρώπη επιτρέπει στους Αμερικανούς να προχωρήσουν τα σχέδιά τους για τη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, ξεκινώντας με την αντικατάσταση μελών του διοικητικού συμβουλίου που θα αναλάβουν να την «τρέξουν» στη νέα εποχή. Οι πρώτες πληροφορίες – οι οποίες, ωστόσο, μένουν να επιβεβαιωθούν – θέλουν τον Χριστόφορο Σαρδελή να αποχωρεί από την θέση του προέδρου, με τον αντικαταστάτη του να προέρχεται από την Πολωνία, με μακρά θητεία σε μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας, ενώ υπήρξε και δεξί χέρι του Ντόναλντ Τουσκ. Την ίδια στιγμή, σχεδόν βέβαιη πρέπει να θεωρείται και η συμμετοχή του Άλεξ Φωτακίδη στο Δ.Σ. της Εθνικής Ασφαλιστικής, από κοινού με ακόμη έναν εταίρο του CVC που εδρεύει στο Λονδίνο. Στη θέση του παραμένει ο νυν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σταύρος Κωνσταντάς.

Από την Exin έως και το CVC: Μία εταιρεία πολλοί… μνηστήρες

Το σήριαλ της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής είχε πολλά… επεισόδια, αφού η ΕΤΕ δεσμεύτηκε για την πώλησή της το μακρινό 2015, στο πλαίσιο του πλάνου αναδιάρθρωσης που υπέβαλε στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) μετά την ανακεφαλαιοποίησή της.

Ειδικότερα, όπως και οι άλλες ελληνικές συστημικές τράπεζες, έτσι και η ΕΤΕ, όταν έλαβε κρατική ενίσχυση το 2012 και το 2015, μπήκε σε αναγκαστικό Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης, το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κύρια δέσμευση αυτού ήταν και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Μετά την ευκαιρία που έχασε το 2007 η ΕΤΕ να δώσει τα… χέρια με μεγάλο ασφαλιστικό Όμιλο της Ευρώπης, ο οποίος, όπως αποκάλυψε σε παλαιότερη συνάντησή του με δημοσιογράφους ο ίδιος ο CEO της τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, υπαναχώρησε από τη συμφωνία λόγω της κρίσης στην Αμερική, πολλοί ήταν εκείνοι που διεκδίκησαν την «πολύφερνη νύφη».

Η κοινοπραξία των Calamos – Exin ήταν αυτή που βρέθηκε πιο κοντά στο να αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική, με την προσφορά της – περί το ένα δισ. ευρώ – να φέρει, μάλιστα και τις ευλογίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η… κόμπλα, ωστόσο, με την απουσία εγγυητικής επιστολής, σε συνδυασμό με την κόντρα, η οποία ξέσπασε μεταξύ των επενδυτών, προκάλεσε ένα ντόμινο εξελίξεων που είχε ως συνέπεια την ακύρωση του deal.

Κατόπιν αυτού, η Εθνική ζήτησε και έλαβε παράταση για την υλοποίηση του Πλάνου Αναδιάρθρωσης μέχρι τις 31.12.20. Έτσι, με τη συμβολή κορυφαίων συμβούλων, όπως η Morgan Stanley και η Goldman Sachs, «έτρεξε» εκ νέου τη διαδικασία εύρεσης αγοραστή. Το φθινόπωρο του 2019 ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης και οι σύμβουλοι προσέγγισαν και πάλι όλους τους πιθανούς αξιόπιστους επενδυτές στον ασφαλιστικό κλάδο. Η Fosun, το ενδιαφέρον της οποίας για την εταιρία «μετρά» ήδη από την εποχή που στα ηνία της τράπεζας βρισκόταν ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, έδωσε το «παρών», χωρίς, ωστόσο, να καταθέσει εντέλει δεσμευτική προσφορά. Ο έτερος διεκδικητής, η Varde Partners που υπαναχώρησε χωρίς καν να ζητήσει διευκρινίσεις για το business plan είχε ισχυρή παρουσία στην αγορά ακινήτων, μέσω της συμμετοχής – κατά 56,6% – στην Trastor ΑΕΕΑΠ και στη Lamda Malls.

Οι διαπραγματεύσεις με το CVC διήρκησαν σχεδόν έναν χρόνο, μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή που να είναι ικανοποιητική για την τράπεζα. Αρχικά, «πάγωσαν» λόγω της έναρξης της πανδημίας, στη συνέχεια, όμως, το CVC επανήλθε με ανανεωμένη προσφορά το φθινόπωρο του 2020.

Διαβάστε ακόμα:

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ναι» του Πούτιν στο αίτημα Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις – Υπό πολιορκία το Κίεβο

Ανοδικό ξέσπασμα για τα κρυπτονομίσματα – Ράλι 7% για το bitcoin

Ρωσία: Κατακόρυφη άνοδος στο χρηματιστήριο – Διαγράφει τις απώλειες το ρούβλι