search icon

Τράπεζες

Στο σενάριο του 25% για τα δάνεια σε moratorium που θα «κοκκινίσουν» επιμένουν οι τράπεζες

Κοινή «γραμμή» από τις τράπεζες, η οποία, όμως, πόρρω απέχει από τις εκτιμήσεις, τόσο του εγχώριου, όσο και του ευρωπαίου επόπτη που μιλούν για νέα «κόκκινα» δάνεια ακόμη και πάνω από 10 δισ. ευρώ

Το αισιόδοξο σενάριο που θέλει το ποσοστό των δανείων που σήμερα βρίσκονται σε moratorium και θα γυρίσουν από το 2021 στο… κόκκινο να μην ξεπερνά το 20% με 25% υιοθετούν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες, σε μία κοινή γραμμή, η οποία, όμως, πόρρω απέχει από τις εκτιμήσεις, τόσο του εγχώριου, όσο και του ευρωπαίου επόπτη.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου 2020 που έχουν δημοσιεύσει τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (η Εθνική έχει προγραμματίσει τις σχετικές ανακοινώσεις για την προσεχή Δευτέρα), από τη συγκεκριμένη δεξαμενή που σωρευτικά αφορά σε δάνεια, πέριξ των 14,5 δισ. ευρώ, θα «κοκκινίσουν» σχεδόν τα τέσσερα δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Η Eurobank έχει αναστείλει τις πληρωμές έως τα τέλη του 2020 για δάνεια, ύψους 4,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 48% στεγαστικά, 29% εταιρικά και 23% δάνεια μικρών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τη διοίκηση, στο… κόκκινο εκτιμάται ότι θα «γυρίσει» το 20% αυτών, ήτοι περί το 1,3 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει «παγώσει» δάνεια, ύψους 5,3 δισ. ευρώ (2,1 δισ. ευρώ στεγαστικά, 1,7 δισ. ευρώ επιχειρηματικά, 1,3 δισ. ευρώ εταιρικά και 300 εκατ. ευρώ καταναλωτικά), με σχεδόν το ένα δισ. ευρώ να προστίθεται τελικώς στο «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο.

Τέλος, η Alpha Bank έχει θέσει σε καθεστώς moratorium δάνεια, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ στεγαστικά, 1,6 δισ. ευρώ εταιρικά, 600 εκατ. ευρώ μικρά επιχειρηματικά και 300 εκατ. ευρώ καταναλωτικά. Εκτίμηση της διοίκησης είναι πως τα νέα «κόκκινα» δάνεια θα κυμανθούν στο 1,3 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, τόσο ο SSM, όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) σημειώνουν πως ο «λογαριασμός» της υγειονομικής κρίσης για τις τράπεζες θα είναι πιο βαρύς, ανεβάζοντας στο διπλάσιο το ύψος των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ήτοι σε περίπου 10 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του προέδρου του SSM, Andrea Enria, ο οποίος αν και αναγνώρισε πως ένα μικρό ποσοστό των δανείων υπό αναστολή που… ξεπαγώνουν σταδιακά δείχνει σημάδια κόπωσης, εντούτοις τα νέα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρώπη θα ξεπεράσουν το 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ. «Πολύ πάνω από τα επίπεδα των προηγούμενων χρηματοπιστωτικών και κρατικών κρίσεων», πρόσθεσε. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που το ζήτημα της bad bank – εγχώριας ή και ευρωπαϊκής – τίθεται μετ’ επιτάσεως από τους επόπτες, καθώς θα μπορούσε να συμβάλλει σε ένα πιο άμεσο… καθάρισμα των τραπεζικών ισολογισμών. »

«Κλειδί» η «Γέφυρα» και τα προγράμματα ΕΑΤ

Οι τράπεζες, πάντως, πιστεύουν πως το πρόγραμμα «Γέφυρα» αναμένεται να περιορίσει τρόπο τινά το νέο «κύμα» των «κόκκινων» δανείων, επιτρέποντας στους δανειολήπτες να λάβουν για εννέα μήνες την επιδότηση μέρους της δόσης. Με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου:

Όσον αφορά στα δάνεια των επιχειρήσεων, διέξοδο για τις τράπεζες αποτελούν τα κρατικά προγράμματα που φέρουν την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ).

Διαβάστε ακόμη:

Αλιβιζάτος (Skroutz): Επιταχύνεται ο μετασχηματισμός με άξονα το marketplace

AstraZeneca: O CEO περνά στην αντεπίθεση και απαντά για τα αμφισβητούμενα αποτελέσματα του εμβολίου

MIG: Το CVC επιβεβαίωσε τη δεσμευτική προσφορά για το 100% της Vivartia

Exit mobile version