Αναμφίβολα η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού και ιδιαίτερα εν μέσω ενός δεύτερου, ακόμα πιο επιθετικού κύματος, έχει οδηγήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες παρασκευής του σωτήριου – όπως το αποκαλούν – εμβολίου σ’ έναν άτυπο αγώνα δρόμου, με αδιαμφισβήτητο νικητή, αυτόν που θα τερματίσει πρώτος με το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.

Από χθες το βράδυ, ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στους υγειονομικούς κύκλους, τα ερωτήματα που έθεσαν, κυρίως, αμερικανικοί φορείς για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της  AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο Πασκάλ Σοριό, CEO της AstraZeneca, σε δήλωσή του παραδέχθηκε ότι πρέπει να πραγματοποιήσουν μία «πρόσθετη μελέτη», ώστε να επικυρώσουν τα δεδομένα της αποτελεσματικότητας  του εμβολίου.

Τα ανακριβή αποτελέσματα… «μπλοκάρουν» τη διασικασία έγκρισης

Η παραπάνω διευκρίνιση από τον εκπρόσωπο της φαρμακευτικής λειτούργησε ως απάντηση στην αμφισβητούμενη, πλέον, αποτελεσματικότητα του εμβολίου, καθώς αποκαλύφθηκε, ότι ένα μικρότερο σύνολο συμμετεχόντων έλαβε αρχικά λιγότερη από μια πλήρη δόση, ακολουθούμενη από μια πλήρη δόση αργότερα. Αυτή η ομάδα φάνηκε να εμφανίζει ποσοστό αποτελεσματικότητας 90% κατά την πρώτη «ελλιπή» διαδικασία, έναντι ποσοστού 62% όταν χορηγήθηκαν δύο πλήρεις δόσεις κατά τη διάρκεια των ολοκληρωμένων δόσεων στους συμμετέχοντες.

Το υποψήφιο εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αποτελούσε το πιο υποσχόμενο για την πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα για αρκετές χώρες του κόσμου, διότι πρόκειται για το εμβόλιο που, προς το παρόν, είναι το φθηνότερο αλλά και το ευκολότερα προσβάσιμο ως προς τη διανομή σε σχέση με αυτά που αναπτύχθηκαν από την Pfizer και τη Moderna.

Σύμφωνα με τον Σοριό  η πρόσθετη δοκιμή δεν αναμένεται να καθυστερήσει την διαδικασία έγκρισης από τον αρμόδιο φορέα του Ηνωμένου Βασιλείου και κατ’ επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, πως ήδη ο φαρμακευτικός κολοσσός της Pfizer έχει υποβάλει κατεπείγουσα έγκριση από την  Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις αρχές του μήνα, γεγονός που λειτουργεί ως προτέρημα στον «αγώνα δρόμου» της διανομής παγκοσμίως.

Οι δηλώσεις του  λειτούργησαν ως απάντηση στα ερωτήματα που κατέθεσε η βρετανική κυβέρνηση προς την την αντίστοιχη ρυθμιστική αρχή έγκρισης των φαρμάκων, ώστε να αξιολογήσει, εάν το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από κοινού από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μπορεί να εγκριθεί για χρήση ή όχι, εν μέσω της σύγχυσης που προκάλεσαν τα αποτελέσματά του.

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca είπε επίσης ότι η έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο, καθώς ενδέχεται να μην την εγκρίνει βάσει μελετών που διεξήχθησαν εκτός των ΗΠΑ.

Επιπλέον, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, από την πλευρά του, εξήγησε τη διαφορά μεταξύ των διανομών δοσολογίας, διευκρινίζοντας ότι υπήρξε μια αρχική υπερεκτίμηση της δόσης, η οποία λειτούργησε ως «η μισή δόση του εμβολίου να χορηγηθεί ως η πρώτη δόση» λόγω «διαφοράς στη διαδικασία παρασκευής», ενώ τώρα πιστοποιούν ότι οι μέθοδοι για τη μέτρηση της συγκέντρωσης έχουν πλέον επικαιροποιηθεί και μπορεί να διασφαλίσει ότι όλες οι παρτίδες εμβολίου είναι ισοδύναμες.

Η Αμερική περνά στην αντεπίθεση

Ο «πόλεμος» κατά της AstraZeneca και η ιδιαίτερα σκληρή κριτική προήλθε από την αμερικανική τράπεζα επενδύσεων SVB Leerink, της οποίας οι αναλυτές εκτιμούν πως το εμβόλιο της βρετανικής φαρμακευτικής δεν πρόκειται να λάβει ποτέ άδεια για διανομή στις ΗΠΑ.

«Αυτή η πεποίθηση βασίζεται στο σχεδιασμό των αρχικών δοκιμών της εταιρείας που δεν φαίνεται να ταιριάζουν με τις απαιτήσεις της FDA, καθώς δεν πληροί βασικές προϋποθέσεις και ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις σε  άτομα που έχουν νοσήσει ήδη αλλά ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.»

Εκπρόσωπος της AstraZeneca τόνισε ότι τα αποτελέσματα ήταν προσωρινά και ότι πρέπει να συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα που να αποτελούν μέρος μιας ολοκληρωμένης μελέτης. 

Βρετανοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η κριτική φαίνεται να προέρχεται κυρίως από τις ΗΠΑ, την έτερη «μηχανή» παραγωγής των υποψήφιων εμβολίων, με τους εκπροσώπους της Pfizer – BioNTech και της Moderna να έχουν ήδη ανακοινώσει την υψηλότερη, μέχρι στιγμής, αποτελεσματικότητα των δοκιμών με ποσοστά έως 95%.

Η βρετανική κυβέρνηση «ψηφίζει» AstraZeneca

Σημειωτέον, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Astrazeneca, καθώς έχει δεσμεύσει πάνω από 100 εκατ.δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης, ενώ παράλληλα από το αντίπαλο δέος της Pfizer έχει εξασφαλίσει περίπου 40 εκατ. δόσεις του εμβολίου της  – αρκετές για 20 εκατ. άτομα, που αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαβάστε ακόμη:

Η επένδυση στο Ελληνικό προχωράει ταχύτατα – Νέα συνεργασία Lamda Development με TEMES

Στο 1,5 δισ. εκτινάσσεται η Επιστρεπτέα 4 – Πάνω από 333.000 αιτήσεις σε έξι ημέρες

Υπόθεση Folli Follie: Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού των Κουτσολιούτσων