Την έναρξη του β’ κύκλου του Προγράμματος Εγγυοδοσίας CoViD-19 κηρύσσει και επίσημα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με την Eurobank να είναι η πρώτη από τις συνολικά 12 τράπεζες που υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση, το ελληνικό Δημόσιο – για τον β’ κύκλο του Προγράμματος Εγγυοδοσίας – διαθέτει 780 εκατ. ευρώ, τα οποία – με τη μόχλευση μέσω της ΕΑΤ – θα μετατραπούν σε επιχειρηματικά δάνεια, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

«Από αυτά, το 85% αφορά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και το 15% μεγάλες επιχειρήσεις. Η εγγύηση του Ταμείου καλύπτει τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες σε ποσοστό 80%», επισημαίνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται:

«Τα χαρακτηριστικά του προγράμματος, καθώς και τα κριτήρια επιλεξιμότητας, παραμένουν αμετάβλητα. Σύμφωνα με το νέο προσωρινό πλαίσιο της Ε.Ε., η εκταμίευση των δανείων έχει χρονικό ορίζοντα την 30η Ιουνίου 2021».

Σύμφωνα με την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της ΕΑΤ, κυρία Αθηνά Χατζηπέτρου, από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι σήμερα αναπτύχθηκαν και εφαρμόστηκαν χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας που μόχλευσαν σε σύνολο και εκταμίευσαν 5,1 δισ. ευρώ δάνεια σε σύνολο πάνω από 23.000 εταιριών.

Όσον αφορά δε, στα δύο χρηματοδοτικά προϊόντα, για το Ταμείο Επιχειρηματικότητας – κεφάλαιο κίνησης, με επιδότηση επιτοκίου δύο χρόνια – εκταμιεύτηκαν 2,1 δισ. ευρώ και για το Εγγυοδοτικό πρόγραμμα τρία δισ. ευρώ, με κάλυψη του 80% των εξασφαλίσεων.

«Είμαστε ήδη σε εκδίπλωση δεύτερου κύκλου στο Ταμείο επιχειρηματικότητας και δεύτερου κύκλου στο Εγγυοδοτικό. Συνολικά προσδοκούμε μία μόχλευση που θα αγγίξει τα εννέα δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Θέλουμε να έχουμε διευρύνει, να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι στη διεύρυνση της πιστωτικής επέκτασης του τραπεζικού συστήματος που θα ‘αγγίζει’ το 15% με 20% της υπάρχουσας», ανέφερε, στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit, τονίζοντας πως τα 5,1 δισ. ευρώ που έχουν εκταμιευθεί είναι πέντε φορές περισσότερα από την αντίστοιχη πενταετία, δηλαδή, την περίοδο 2015 – 2019, ενώ όσον αφορά σε πλήθος δανείων είναι τέσσερις φορές πάνω από τη 10ετία (σ.σ. η ΕΑΤ από το 2010 έως και το 2019 είχε εκταμιεύσει 1,5 δισ. ευρώ).