Τράπεζες

Stress tests: Θετική έκπληξη από την Ελλάδα – Οι εκτιμήσεις των Autonomous Research, Axia & BNP Paribas

  • Νίκος Μελαχροινός


Η απόδοση των ελληνικών τραπεζών στα τεστ αντοχής – Ποια είναι η κεφαλαιακή κατάσταση

Οι ελληνικές τράπεζες αποτέλεσαν θετικές εκπλήξεις σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Autonomous Research, της Αxia και της γαλλικής BNP Paribas.

Η Autonomous Research δείχνει ότι οι ελληνικές τράπεζες ήταν αρκετά συνεπείς στα τεστ αντοχής: Η Eurobank κατέγραψε την πιο ήπια πτώση στις -517 μ.β., ενώ η Alpha είχε τη χειρότερη επίδοση στις 650 μονάδες βάσης.

Κατά την εξέταση των κατηγοριών P2G, η Eurobank είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που πέφτει στον τομέα 0,5% – 2%, ενώ οι άλλες ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στον τομέα 1% – 2,75%. Αυτό είναι πιο προβληματικό για την Πειραιώς και την ΕΤΕ, οι οποίες και οι δύο πέφτουν κάτω από το ελάχιστο όριο CET1 όταν η P2G προστίθεται στο δείκτη CET1 και P2R.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της Πειραιώς συνοδεύονται από μια σημείωση – εάν η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που εκτελέστηκε στο πρώτο εξάμηνο είχε συμπεριληφθεί, το ο δείκτης CET1 Fully Loaded θα είχε προσγειωθεί πάνω από το 8%.

Ομοίως, η Εθνική Τράπεζα δείχνει προς 120 μονάδες βάσης κέρδους στο πρώτο τρίμηνο φέτος και 170 μονάδες βάσης άνοδο από τη διάθεση μη εξυπηρετούμενων δανείων (Project Frontier) και την ασφαλιστική συναλλαγή της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η Alpha Bank σχολιάζει ότι η πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα ενίσχυε το FL CET1 σε 10,2% το 2023.
Αν και οι εγχώριες τράπεζες δεν συμπεριλήφθηκαν στο τεστ αντοχής της EBA, “πέρασαν” με επιτυχία το τεστ αντοχής της ΕΚΤ, εξηγεί η BNP Paribas.

H pro forma κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών εμφανίζεται εύρωστη και παραδόξως, η Τράπεζας Πειραιώς έχει χαμηλή μείωση στο δείκτη των βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET1 κατά μόλις 4,8% στο δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ.

Τέλος, το αποτέλεσμα του stress test επιβεβαιώνει ότι η κεφαλαιακή κατάσταση για τις ελληνικές τράπεζες είναι επαρκής και μπορούν να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στην εκτέλεση των επιχειρηματικών τους σχεδίων, εξηγεί η Axia και προσθέτει ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών μπορεί να αντιμετωπίσει τρία χρόνια ισχυρών πιέσεων χωρίς να υπάρξει απαραίτητα  ανάγκη για νέα επιπρόσθετα κεφάλαια.

Διαβάστε ακόμα:

Μητσοτάκης για καύσωνα: Έχει γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση της χώρας

Ευρωζώνη: Ξεπέρασε τις προβλέψεις η μεταποιητική δραστηριότητα τον Ιούλιο

Bitcoin: Ανακόπτεται το διήμερο ράλι – Πλησιάζει τα $40.000