search icon

Τράπεζες

Τα τρωτά σημεία των τραπεζών που μπορεί να «πλήξει» ο πληθωρισμός

Τις επιπτώσεις του φαινομένου του πληθωρισμού στις ίδιες «ζυγίζουν» οι τράπεζες – «Τα περισσότερα στελέχη δεν έχουν ακόμη ηγηθεί υπό συνθήκες πληθωριστικών πιέσεων», αναφέρει η Oliver Wyman σε έκθεσή της

Με… σπασμένα φρένα συνεχίζει να κινείται ο πληθωρισμός στην χώρα μας, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αλλά και τράπεζες, να «ζυγίζουν» τις επιπτώσεις του φαινομένου.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον περασμένο μήνα ο δείκτης «σκαρφάλωσε» στο 12% – έναντι 9,1% τον Απρίλιο και 10,5% τον Μάιο – καταγράφοντας υψηλό 30ετίας.

Στο περιβάλλον αυτό που διακρίνεται από μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας το τραπεζικό σύστημα καλείται να διαδραματίσει έναν διττό ρόλο: από τη μία, να ανταπεξέλθει στις νέα προκλήσεις, γεγονός, όμως, που δεν είναι καθόλου εύκολο, λαμβάνοντας υπόψη ότι έπρεπε ήδη να φέρει εις πέρας ζητήματα… κληρονομιάς (καλύτερη κεφαλαιοποίηση, πιο ανθεκτικά επιχειρηματικά μοντέλα, πρακτικές διακυβέρνησης) και από την άλλη, να υποστηρίξει την πραγματική οικονομία, κάνοντας πράξη τα σχέδια για πιστωτική επέκταση πέριξ των εννέα δισ. ευρώ για το 2022.

«Η επιτυχής αντιμετώπιση των προκλήσεων του παρελθόντος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ευρώπη είναι προετοιμασμένο για αυτού του είδους τις διαταραχές, ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα περισσότερα στελέχη δεν έχουν ακόμη ηγηθεί υπό συνθήκες πληθωριστικών πιέσεων», αναφέρει η Oliver Wyman σε έκθεσή της, εστιάζοντας στα τρωτά τους σημεία που ενδέχεται να πληγούν από το πληθωριστικό σπιράλ.

Καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (ΝΙΜ): Σύμφωνα με την Oliver Wyman, τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν τα έσοδα από τόκους, ασκούν, ωστόσο, πίεση στο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών. «Μία οικονομική επιβράδυνση θα μείωνε τη συνολική ανάγκη χρηματοδότησης για εταιρικούς και ιδιώτες πελάτες, επηρεάζοντας αρνητικά το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο», σημειώνει χαρακτηριστικά. Οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους τους πρώτους τρεις μήνες του 2022 (πλην της Eurobank), αναμένοντας ενίσχυση όταν εφαρμοστεί η προαναγγελία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για αύξηση επιτοκίων.

Πιο αναλυτικά, τα καθαρά έσοδα από τόκους της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 270 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3% σε ετήσια βάση. Σε περίπτωση επιστροφής των επιτοκίων στο 0% – από -0,50% που είναι σήμερα – τα επιτοκιακά έσοδα θα ενισχυθούν κατά 80 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε επιπλέον αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης θα προσθέτει άλλα 100 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τόκους.

Η Τράπεζα Πειραιώς από την πλευρά της, εμφάνισε το α’ τρίμηνο του 2022 καθαρά έσοδα από τόκους, ύψους 286 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 22% ετησίως. Η διοίκηση της τράπεζας αναμένει επιτοκιακά έσοδα 160 εκατ. ευρώ στην περίπτωση ανόδου του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,5% και 250 εκατ. ευρώ εάν το επιτόκιο φτάσει στο 1%.

Το καθαρό έσοδο τόκων της Alpha Bank μειώθηκε το α’ τρίμηνο του 2022 κατά 14,6 εκατ. ευρώ, στα 283,2 εκατ. ευρώ, με την τράπεζα να εκτιμά πως μία άνοδος των επιτοκίων από το -0,50% στο 0,50% θα αποφέρει 183 εκατ. ευρώ, για να ανέβουν στα 279 εκατ. ευρώ εφόσον το επιτόκιο φτάσει στο 1,50%.

Τέλος, αύξηση κατά 1,4% κατέγραψαν το α’ τρίμηνο του 2022 τα καθαρά έσοδα από τόκους της Eurobank, «αγγίζοντας» τα 339 εκατ. ευρώ έναντι 335 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σε περίπτωση που τα επιτόκια αυξηθούν από το -0,50% στο 1,50%, τότε η τράπεζα θα εμφανίσει κέρδη, ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Κόστος κινδύνου: Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Oliver Wyman, η ποιότητα του ισολογισμού επιδεινώνεται λόγω των υψηλότερων ποσοστών αθέτησης υποχρεώσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά που είναι ευαίσθητα στον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Με βάση σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), στην Ευρώπη έχει ήδη αυξηθεί ο συγκεκριμένος δείκτης, «αγγίζοντας» το 0,51% στα τέλη του περασμένου Μαρτίου από 0,47% στο κλείσιμο του περυσινού έτους.

Προμήθειες: Η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και η απόδοση των υπό διαχείριση στοιχείων ενεργητικού (AuM) επιβραδύνονται, γεγονός που σημαίνει ότι θα μειωθούν οι προμήθειες από την επίμαχη δραστηριότητα. Εξίσου αρνητικά αναμένεται να κινηθούν και οι προμήθειες από συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Επισημαίνεται πως οι ελληνικές τράπεζες κέρδισαν πέρυσι πάνω από 1,5 δισ. ευρώ από προμήθειες σε εργασίες, όπως το asset management, με τη μία μετά την άλλη να δίνουν έμφαση στο συγκεκριμένο αντικείμενο που θα μπορούσε να… αποσυμπιέσει το ενεργητικό τους. Ενδεικτικά, η Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει σε περίπου 12 δισ. ευρώ συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση το 2025 – από έξι δισ. ευρώ στα τέλη του 2021, ενισχύοντας τα έσοδα κατά 40 εκατ. ευρώ στην τετραετία (στα 80 εκατ. ευρώ το 2025).

Χαρτοφυλάκιο χρεογράφων: Πιθανές εκτιμά η Oliver Wyman τις ζημίες από τη διακράτηση από πλευράς των τραπεζών κρατικών τίτλων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της EBA, στο τέλος του 2021 οι ελληνικές τράπεζες κατείχαν 44,8 δισ. ευρώ κρατικών ομολόγων, από τα οποία το 66% είναι σε ομόλογα ελληνικού Δημοσίου. Η συντριπτική πλειονότητα, δηλαδή το 52%, είναι σε τίτλους άνω των 10 ετών, το 20% μεταξύ πέντε και 10 ετών, το 19% σε τίτλους από ένα έως πέντε έτη και το 10% από τρεις έως 12 μήνες.

Λειτουργικό κόστος: Αύξηση μισθών και κόστους τρίτων παρόχων υπηρεσιών, με περιορισμένη δυνατότητα μετακύλισης αυτών των δαπανών στους πελάτες βραχυπρόθεσμα, «βλέπει» η Oliver Wyman ως απόρροια του πληθωρισμού. Επισημαίνεται ότι ήδη οι εγχώριες τράπεζες, σε μία προσπάθεια να στηρίξουν τους εργαζομένους τους σε μία περίοδο, όπου ο πληθωρισμός διαρκώς αυξάνεται, ενέκριναν τη χορήγηση επιδομάτων, ύψους μεταξύ 200 και 700 ευρώ, με κάποιες να τα εντάσσουν στην επιχειρησιακή σύμβαση και κάποιες άλλες να τους προσδίδουν έκτακτο χαρακτήρα.

Διαβάστε ακόμη:

Γερμανία: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 η επενδυτική εμπιστοσύνη

Η υπουργός ονειρεύεται, Ισραηλινοί επενδυτές κοιτούν την Πέρδικα, η CVC, η THI και η Equinix την Ελλάδα και το ΤΑΙΠΕΔ… τα δάση

Coinbase: Τι συμβαίνει με τον «τιτάνα των κρυπτονομισμάτων;» (pic)

Exit mobile version