Η επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με τον ενδεχόμενο οικονομικής ύφεσης, ενώ κινδυνεύει η ενεργειακή της επάρκεια από τις ρωσικές  προμήθειες.

Διακόπτοντας δύο μήνες κερδών, ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW υποχώρησε στο -53,8 τον Ιούλιο από -28 τον προηγούμενο μήνα, χάνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Ένας δείκτης των τρεχουσών συνθηκών επιδεινώθηκε επίσης.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομία της Γερμανίας υποχωρεί λόγω φόβων για ύφεση «Οι τρέχουσες μεγάλες ανησυχίες σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό στη Γερμανία, η εξαγγελθείσα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ και οι περαιτέρω περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία στην Κίνα έχουν οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών», ανέφερε ο πρόεδρος του ZEW Achim Wambach σε ανακοίνωσή του την Τρίτη.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της περιοχής που έχουν πληγεί περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς ο πληθωρισμός ρεκόρ ψύχει τη ζήτηση και οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού λιμοκτονούν τα εργοστάσια από εξαρτήματα. Υπάρχει μια πιθανότητα 55% ότι η Γερμανία θα διολισθήσει σε ύφεση το επόμενο έτος, σύμφωνα με τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, από τις οποίες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η χώρα, μειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες πριν διακοπούν οι μεταφορές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 για δύο εβδομάδες συντήρησης. Εάν δεν επανέλθουν σε λειτουργία, η Γερμανία μπορεί να αντιμετωπίσει ενεργειακά δελτία που θα έβλαπταν τη βασική μεταποιητική βιομηχανία της.

Η κατάσταση έχει ήδη οδηγήσει τον ενεργειακό κολοσσό Uniper SE να ζητήσει από την κυβέρνηση διάσωση. Η εταιρεία μπορεί να χρειαστεί περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ (9 δισεκατομμύρια δολάρια) – περισσότερο από το διπλάσιο της χρηματιστηριακής της αξίας – καθώς προσπαθεί να αντικαταστήσει την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου με εναλλακτικές λύσεις υψηλότερης τιμής.

Η παγκόσμια πίεση του ενεργειακού εφοδιασμού που έχει προκαλέσει ελλείψεις και έχει εκτοξεύσει τις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, λέγοντας σε εκδήλωση στο Σίδνεϊ ότι “ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί” τόσο μεγάλη κρίση.

Διαβάστε ακόμη

Η υπουργός ονειρεύεται, Ισραηλινοί επενδυτές κοιτούν την Πέρδικα, η CVC, η THI και η Equinix την Ελλάδα και το ΤΑΙΠΕΔ… τα δάση

Coinbase: Τι συμβαίνει με τον «τιτάνα των κρυπτονομισμάτων;» (pic)

Απάτες με «εικονικά» ενοίκια στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ