Ήταν Ιούνιος του 2012 όταν οι -σημερινοί- δισεκατομμυριούχοι Μπράιαν Άρμστρονγκ και Φρεντ Έρσαμ ίδρυαν την Coinbase. Μια πρωτοποριακή startup που ξεκίνησε με κεφάλαιο 150.000 δολαρίων (από τον επιταχυντή αμερικανικών startup YC), καθώς ο πρώην τεχνικός της Airbnb και ο πρώην τεχνικός της Goldman Sachs δεν μπορούσαν να το καλύψουν. Η μοίρα το ήθελε, εκείνη η εταιρεία να εξελιχθεί σε τιτάνα των κρυπτονομισμάτων και όχι μόνο. Η μοίρα το θέλει επίσης, τα γενέθλια των 10 ετών να μην είναι τόσο χαρούμενα…

Ο χαρακτηρισμός «τιτάνας των κρυπτονομισμάτων», για την Coinbase δεν είναι υπερβολικός. Σήμερα, είναι το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων των ΗΠΑ και του κόσμου -βάσει όγκου- διαθέτει συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 21,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (πριν την κατάρρευση έφταναν τα 256 δισεκατομμύρια δολάρια τα ψηφιακά assets της), περίπου 5.000 εργαζόμενους -παρότι στερείται φυσικής έδρας- και είναι εισηγμένη στο Nasdaq.

Οι δε ιδρυτές της, είναι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές. Είναι τέτοια η δύναμή της που, στο πρόσφατο Super Bowl, πλήρωσε διαφήμιση που του κόστισε 217.000 δολάρια το δευτερόλεπτο. Ήτοι, 13 εκατομμύρια δολάρια για να διαφημίσει ότι οι νέοι χρήστες θα λάμβαναν 15 δολάρια δώρο σε Bitcoin και τρεις τυχεροί θα κέρδιζαν σε κλήρωση από 1 εκατ. δολάρια στο βασικό κρυπτονόμισμα.

Όλα έδειχναν να πηγαίνουν «ρολόι». Μέχρι που η ισοτιμία των stablecoins UST και Luna με το αμερικανικό δολάριο αποσταθεροποιήθηκε. Και τα stablecoins κατέρρευσαν. Κύματα πανικού κυρίευσαν ολόκληρο το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων. Μπήκαμε σε μια φάση η οποία αποκαλείται «κρυπτο-χειμώνας». Η τιμή του bitcoin καταβαραθρώθηκε και μαζί, όλα τα cryptos– ευρισκόμενα πιο κάτω από το 50% των ιστορικών υψηλών του 2021. Από το «bank run» που είναι σε εξέλιξη μέχρι σήμερα, εκτός από τους μικροεπενδυτές που καταστρέφονται, άρχισε ένα κύμα χρεοκοπιών.

Και εδώ έρχεται η Coinbase. Ο «τιτάνας», το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο του κόσμου, εισηγμένο στη Wall Street, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στη μέση αυτής της θύελλας. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους κατέγραψε απώλειες περίπου μισού δισεκατομμυρίων δολαρίων (οπότε είναι δεδομένο ότι τα επόμενα τρίμηνα θα γράψει μεγαλύτερες ζημιές). Μετά από την παταγώδη αποτυχία που έχουν τα σχετιζόμενα με κρυπτονομίσματα projects (όπως το NFT μαζί με τον μεγιστάνα Πήτερ Θίελ) που εξελίσσονται σε καταστροφή, η Coinbase ανακοίνωσε ότι θα απολύσει περίπου το 18% του προσωπικού της- περίπου 1.100 από τους μόνιμους εργαζόμενους της, για να αντέξει στον «κρυπτο-χειμώνα».

Τις τελευταίες ημέρες, η θύελλα στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο του κόσμου έχει ενταθεί. Η μετοχή της Coinbase στο Nasdaq καταρρέει (περίπου κατά 81% κάτω είναι η μετοχή της φέτος, ενώ η κεφαλαιοποίηση έχει κατρακυλήσει από τα 75 δισεκατομμύρια στα 13 δισ. δολάρια) και οι μεγαλύτεροι οίκοι την υποβαθμίζουν. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Goldman Sachs που της έδωσε “sell”.

Την ίδια ώρα, κάποια hedge funds έχουν αρχίσει να σορτάρουν τη μετοχή της, γεγονός που σημαίνει ότι η Wall Street ποντάρει στην περαιτέρω κατάρρευση της αξίας της Coinbase.Και το ερώτημα είναι: Μπορεί η Coinbase να «μολύνει» την «αγορά των αγορών», μεταφέροντας τον πανικό και την κατάρρευση του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων;

Σχεδόν με ένα στόμα και μια φωνή, οι αναλυτές ανά τον κόσμο, η Wall Street, οι οικονομολόγοι, οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι συμφωνούν ότι οι πιθανότητες να «μεταδοθεί» η κρίση των κρυπτονομισμάτων, ακόμα και αν -υποθετικά- κατέρρεε η Coinbase, είναι περίπου μηδενικές.

Όμως, μπορεί να καταρρεύσει η Coinbase;

Ο ακτιβιστής επενδυτής και συνιδιοκτήτης της BlockTower Capital (επενδυτικής φίρμας με ειδίκευση στο blockchain και τα κρυπτονομίσματα) έλεγε πάντα ότι «στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων (η Coinbase) είναι too big to fail». Είναι πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει.

Και η αλήθεια είναι ότι ο «τιτάνας» δεν τα έχει χάσει όλα, σύμφωνα με τους αναλυτές που βλέπουν ακόμα μεγαλύτερη πτώση στα κρυπτονομίσματα. Προβλέπουν ότι η Coinbase θα επιβιώσει από τον βαρύτατο κρυπτο-χειμώνα «επειδή έχει μάθει πώς να επιβιώνει μέσα από τέτοιες δύσκολες καταστάσεις», όπως λένε. Άλλωστε, όπως εξηγεί ο ερευνητής της Needham & Co, Τζον Τοντάρο, την εμπιστοσύνη ότι δεν θα καταρρεύσει ενισχύει το αποθεματικό ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διαθέτει η Coinbase «για δύσκολες ώρες». Διαθέτει δε, ένα αρκετά διαφοροποιημένο portfolio περιουσιακών στοιχείων.

Παρόλα αυτά, η Coinbase βασίζει την ίδια της την ύπαρξη στις συναλλαγές, χρεώνοντας 1% σε κάθε συναλλαγή με κρυπτονομίσματα στην πλατφόρμα της. Και, σήμερα, αντιμετωπίζει δυσκολίες ακριβώς επειδή υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι στην πλατφόρμα να κάνουν συναλλαγές.

Ο αριθμός των μηνιαίων χρηστών της Coinbase έχει μειωθεί κατά 19% από το τέλος του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της εταιρείας. Γεγονός που κάνει το «σεντούκι» των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Coinbase, ακόμα πιο σημαντικό…

Διαβάστε ακόμη

Η υπουργός ονειρεύεται, Ισραηλινοί επενδυτές κοιτούν την Πέρδικα, η CVC, η THI και η Equinix την Ελλάδα και το ΤΑΙΠΕΔ… τα δάση

Travelmyth: Η ελληνική πλατφόρμα που ανοίγει τις πύλες σε πάνω από 4,2 εκατομμύρια ξενοδοχεία και καταλύματα (pics)

Andre Rogaczewski (Netcompany): Γιατί επενδύσαμε στην Ελλάδα (pics)