Δανειακές συμβάσεις, ύψους από 1,2 – 1,6 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προγραμματίζουν να υπογράψουν μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους οι τράπεζες, με τις εκταμιεύσεις, ωστόσο, να υπολογίζονται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.

«Τα επίμαχα δάνεια αφορούν σε επενδύσεις, οι οποίες απαιτούν χρόνο για να υλοποιηθούν. Ενδεικτικά, ένα ξενοδοχείο θέλει μεταξύ 18 και 30 μήνες για να φτιαχτεί ή μία νέα γραμμή παραγωγής θέλει τουλάχιστον 12 μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η υποδομή, να γίνει παραγγελία και στήσιμο της μηχανής κ.ο.κ.

Κατά μέσο όρο ο χρόνος υλοποίησης αυτού του τύπου των επενδύσεων είναι τα δύο χρόνια, άρα η εκταμίευση μοιράζεται», τονίζει στο newmoney υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως οι πρώτες συμβάσεις δεν αναμένονται νωρίτερα από την 1η Μαΐου.

Όσον αφορά στην τιμολόγηση, το παραπάνω στέλεχος ξεκαθαρίζει πως τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα δίνονται με το ίδιο επιτόκιο που συνοδεύει τα υπόλοιπα δάνεια. «Εάν, δηλαδή, κάποιος δανειζόταν με 2%, 2,5% ή 3% αυτό το επιτόκιο θα ‘κλειδώσει’ και στην περίπτωση που η επένδυσή του υπάγεται στο Ταμείο», αναφέρει χαρακτηριστικά. Πληροφορίες, πάντως, θέλουν τις τράπεζες να διαγκωνίζονται για το ποια θα δώσει το πιο ανταγωνιστικό επιτόκιο, δεδομένου ότι η «πίτα» των δανείων μικραίνει.

Ενώ, δηλαδή, είχαν υπολογίσει να χορηγήσουν δάνεια, ύψους 10 δισ. ευρώ, σε βάθος τετραετίας, το Ταμείο ανάκαμψης θα καλύψει τα τέσσερα δισ. ευρώ, αφήνοντας τις «4» να μάχονται για τα υπόλοιπα έξι δισ. ευρώ. «Εάν, λοιπόν, σκοπεύαμε να δανείσουμε με επιτόκιο 2,5%, τώρα ενδεχομένως να πέσουμε κατάτι παρακάτω. Σε κάθε περίπτωση, ο πελάτης, αλλά και το είδος της επένδυσης, θα καθορίσουν τις όποιες αποφάσεις. Με τους επιχειρηματίες που συζητάμε για τα projects του Ταμείου, πάντως, έχουμε ήδη συμφωνήσει τον τρόπο, με τον οποίο θα δανείζονταν από εμάς ανεξαρτήτως Ταμείου», προσθέτει.

Την ίδια στιγμή, το επιτόκιο στο σκέλος του Ταμείου διαμορφώνεται σε ποσοστό 0,35% – κατ’ ελάχιστο – με τραπεζικές πηγές να σχολιάζουν πως το 2023 δεν αποκλείεται αυτό να «τσιμπήσει». «Το σημαντικό είναι πως για όσες συμβάσεις θα ‘τρέξουν’ εφέτος, θα ισχύει το 0,35% σταθερό.

Οι επενδυτές είναι πολύ θετικοί, γιατί εκεί που θα δανείζονταν από εμάς με 2% – 2,5%, τώρα σχεδόν τα μισά χρήματα θα έχουν το επίμαχο επιτόκιο», σημειώνουν.

Υπογραμμίζεται πως ο συγκεκριμένος όρος, σε σχέση με το ύψος του επιτοκίου, ισχύει για όσες δανειακές συμβάσεις συναφθούν μεταξύ των τραπεζών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και των δικαιούχων επενδυτών. Στην εκπνοή του 2021 οι Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Optima Bank και Παγκρήτια Τράπεζα υπέγραψαν τις επιχειρησιακές συμβάσεις με το υπουργείο Οικονομικών για τη συμμετοχή τους στη χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Νωρίτερα, παρόμοιες συμβάσεις είχαν υπογράψει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ETEπ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), οι οποίες θα συμμετέχουν στη χρηματοδότηση με πέντε και ένα δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Η δημόσια πρόσκληση και η πλατφόρμα

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να δημοσιευθεί η δημόσια πρόσκληση που θα απευθύνουν οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών προς τους επενδυτές, με στόχο την ένταξη των business plans που έχουν καταρτίσει στο «άρμα» του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές και οι τέσσερις τράπεζες έχουν ήδη υποβάλλει την σχετική πρόσκληση προς έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου αυτή να δημοσιευθεί μετά τις 9 Φλεβάρη. Τα σχέδια, πάντως, που θεωρούνται πιο ώριμα είναι σε τομείς, όπως η τουριστική βιομηχανία, οι υποδομές και η βιομηχανία.

Όσον αφορά στην πλατφόρμα, στην οποία θα ανεβαίνουν όλα τα στοιχεία που θα αφορούν τα προς χρηματοδότηση business plans, αυτή αναμένεται να βγει στον «αέρα» στις αρχές Απριλίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τις εκταμιεύσεις.

Υπενθυμίζεται πως τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις θα εξασφαλίσουν φθηνό δανεισμό, ανέρχονται σε 12,7 δισ. ευρώ, με το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που θα μοχλευθούν έως το 2026 να «αγγίζει» τα 32 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Πετρέλαιο: Σε αύξηση της παραγωγής προχωρά ο OPEC+ τον Μάρτιο

Σκρέκας: 30% αύξηση στην επιδότηση κατά τον β’ κύκλο του «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

Πόλυς Β. Χατζηιωάννου: «Το ελληνικό Χρηματιστήριο έκανε ένα τεράστιο άλμα προς την ελληνική ναυτιλία»