Άλλη μία μέτρια αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου τον Μάρτιο αποφάσισε να κάνει ο OPEC+, ακολουθώντας το πλάνο του, παρόλο που πολλά μέλη του αδυνατούν να παραδώσουν τις προγραμματισμένες αυξήσεις στην προσφορά, με αποτέλεσμα να πυροδοτείται το ράλι στις τιμές του αργού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του, ο συνασπισμός των 23 εθνών μετά από μια σύντομη συνάντηση την Τετάρτη (02.02.2022) επισφράγισε την ονομαστική ημερήσια αύξηση για 400.000 βαρέλια τον Μάρτιο.

Τους προηγούμενους μήνες ο OPEC+ έκανε ανάλογες δεσμεύσεις, ωστόσο έρευνα του Bloomberg έδειξε ότι μετά βίας κατάφερε να αυξήσει τις προμήθειες τον Ιανουάριο, λόγω ζητημάτων όπως οι ελλιπείς επενδύσεις και οι ταραχές σε ορισμένες χώρες.

Τον περασμένο μήνα οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν σε υψηλό επτά ετών πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, με αποτέλεσμα να αναμένεται επιστροφή σε τριψήφιο αριθμό, καθώς οι προμήθειες από τον OPEC+ και όχι μόνο δεν κατάφεραν να συμβαδίσουν με τη δυναμική ανάκαμψη που καταγράφεται στη ζήτηση μετά την πανδημία.

Το ράλι στην τιμή του πετρελαίου προκαλεί ένα κύμα πληθωρισμού, που φέρνει σε δύσκολη θέση τις κεντρικές τράπεζες και αυξάνει το κόστος διαβίωσης σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Παράλληλα, οι εκτεταμένες δυσκολίες που υπάρχουν στην αποκατάσταση της προσφοράς επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τα κράτη του Κόλπου που βρίσκονται στον OPEC+, δηλαδή τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ και το Κουβέιτ.

Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία τους traders σε ό,τι αφορά τα επιπλέον αποθέματα για να καλυφθούν οι όποιες διαταραχές, είτε πρόκειται για βαθύτερες απώλειες στη Λιβύη, είτει για άλλη μία επίθεση, όπως εκείνη που σημειώθηκε με drone τον προηγούμενο μήνα στο Άμπου Ντάμπι.

«Αν οι τιμές συνεχίσουν την κατακόρυφη άνοδό τους, βλέπουμε ότι ανοίγει ο δρόμος για να αναλάβει ξανά η Σαουδική Αραβία τον ρόλο του ρυθμιστή και να αυξήσει την παραγωγή», είπε η Helima Croft, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην RBC Capital Markets.

«Φυσικά, το ερώτημα είναι αν κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μια κλήση στον Λευκό Οίκο».

Αυτή τη στιγμή, το πετρέλαιο κερδίζει 0,59% στα 88,72 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το Brent ενισχύεται κατά 0,54%, στα 89,64 δολάρια το βαρέλι.

Διαβάστε ακόμη

Μείωση ΕΝΦΙΑ το 2022: 350 εκατ. ευρώ ή 13% σε σχέση με το 2021 (upd)

Επενδυτική «απόβαση» των Αμερικανών σε ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας

Σκρέκας: 30% αύξηση στην επιδότηση κατά τον β’ κύκλο του «Κινούμαι Ηλεκτρικά»