«Παρών» στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έχει ήδη δρομολογήσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου να επιστρέψει άμεσα σε χέρια ιδιωτών, δηλώνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μετά και τις αλλαγές στον Νόμο που διέπει την λειτουργία του.

Ειδικότερα, το Ταμείο έχει πλέον την εναλλακτική είτε να συμμετέχει ολικώς, καλύπτοντας, δηλαδή, το σύνολο του περίπου 61% που κατέχει σήμερα στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς είτε μερικώς, με το ποσοστό να ποικίλει ανάλογα και με το ενδιαφέρον που θα επιδείξουν οι ιδιώτες επενδυτές.

Πιο αναλυτικά, με βάση το άρθρο 7 το ΤΧΣ δύναται σε σχέση με αποφασιζόμενες αυξήσεις κεφαλαίου:

α) να ασκεί μέρος ή το σύνολο των δικαιωμάτων προτίμησης που του αναλογούν ή

β) να εγγράφεται μέχρι του υφιστάμενου ποσοστού συμμετοχής του σε διάθεση μετοχών ή άλλων τίτλων ιδιοκτησίας από αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποιούνται κατά οποιονδήποτε τρόπο (συμπεριλαμβανομένων αυξήσεων κεφαλαίου με περιορισμό ή αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης) ή

γ) σε περίπτωση εταιρικού μετασχηματισμού του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο μετέχει ή ομιλικής αναδιάρθρωσης, να συμμετέχει μέχρι του υφιστάμενου ποσοστού συμμετοχής του στην έκδοση νέων μετοχών ή άλλων τίτλων ιδιοκτησίας από τη μητρική εταιρεία ήτο πιστωτικό ίδρυμα που συνεχίζει τις τραπεζικές δραστηριότητες του ομίλου, κατά περίπτωση ή

δ) να συμμετέχει σε μία ή περισσότερες κατανομές αδιάθετων μετοχών ή άλλων τίτλων ιδιοκτησίας που προκύπτουν από αύξηση κεφαλαίου ή εκδόσεις άλλων τίτλων ιδιοκτησίας, εφόσον προβλέπονται τέτοιες.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια συμμετοχή επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι αυτές οι αυξήσεις δεν συνιστούν κεφαλαιακή ενίσχυση και πραγματοποιούνται από κοινού με συμμετοχή ιδιωτών, η οποία έχει πραγματική οικονομική σημασία και οι οποίοι συμμετέχουν υπό τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και, ως εκ τούτου, με το ίδιο επίπεδο κινδύνου και πλεονεκτημάτων (συναλλαγή «pari passu»)».

Σε αντίθεση με τις αποκαλύψεις του τέως CEO του ΤΧΣ, Martin Czurda, ότι το ποσοστό του Ταμείου θα υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 30%, στην αγορά ποντάρουν στο σενάριο της μερικής άσκησης των δικαιωμάτων, με το ποσοστό του μετά την ΑΜΚ να πέφτει πέριξ στο 40% με 50%.

«Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα το είδος της αύξησης – εάν θα είναι ένα πλήρες άνοιγμα στην αγορά ή μία έκδοση μετοχών», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Bloomberg, για να προσθέσει: «Το Ταμείο θα ήθελε να δει το μερίδιο του να υποχωρεί κάτω από το επίπεδο του 30%, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την ζήτηση στην αγορά». Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πάντως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δύσκολα θα «περνούσε» από το εσωτερικό της χώρας, δεδομένου ότι ήδη η αντιπολίτευση έχει προειδοποιήσει πως δεν θα ανεχθεί την όποια ζημία του Δημοσίου, εκτιμώντας πως η διατήρηση ενός ποσοστού αντίστοιχου αυτού που έχει στην Εθνική Τράπεζα είναι το πλέον αποδεκτό. Υπενθυμίζεται πως το ΤΧΣ κατέχει το 61,35% των μετοχών της Πειραιώς, το 40,3% της ΕΤΕ, το 10,98% της Alpha Bbank και το 1,4% της Eurobank.

Όσον αφορά στη διάθεση, αυτή δύναται να πραγματοποιείται με πώληση μετοχών στο κοινό ή σε συγκεκριμένο(ους) επενδυτή(ες) ή ομάδα επενδυτών:
i) μέσω ανοιχτού διαγωνισμού ή μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε επιλεγμένους επενδυτές,
ii) με χρηματιστηριακές εντολές,
iii) με δημόσια προσφορά μετοχών με αντάλλαγμα μετρητών ή με ανταλλαγή άλλων κινητών αξιών και
iv) με τη διαδικασία βιβλίου προσφορών (book building).

Ασυλία

Την προστασία που έτυχαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα οι τράπεζες με την θεσμοθέτηση του ακαταδίωκτου στην περίπτωση της απιστίας θα απολαμβάνουν και τα μέλη του ΤΧΣ, τα οποία συναινούν στην συμμετοχή σε μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις αλλαγές που κατατέθηκαν στην Βουλή, η τιμή διάθεσης ή η τιμή κτήσης μπορεί να είναι χαμηλότερη από την πιο πρόσφατη τιμή κτήσης των μετοχών από το Ταμείο ή την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή, εφόσον είναι σύμφωνες με τον σκοπό του Ταμείου και εξ αυτού του λόγου συνιστούν επιμελή διαχείριση της περιουσίας του, του Ταμείου υπαγομένου κατά τα λοιπά στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 405 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α’ 95)». Πρόκειται για το εδάφιο που ορίζει ότι «εάν η απιστία στρέφεται άμεσα κατά τραπεζικού ιδρύματος η δίωξη ασκείται μόνο κατ’ έγκληση».

Διαβάστε ακόμα:

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Το λάθος που αποκλείει τους δικαιούχους (vid)

 

Εξαφανίζεται η… άμμος – «Καμπανάκι» επιστημόνων για περιβαλλοντική βόμβα