Στον προθάλαμο μιας νέας εποχής φαίνεται να βρίσκεται η Ελλάδα όπως αποτυπώνεται τις τελευταίες ημέρες από τους δείκτες του Χρηματιστηρίου αλλά και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων που πλησιάζουν στο επίπεδο των ΗΠΑ. Επιπλέον, το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων έχει υποχωρήσει σε επίπεδα του Μαρτίου του 2010, ήτοι στις 278 μονάδες βάσης.

Την ίδια ώρα, κύμα ξένων επενδυτών περιμένει μια πολιτική αλλαγή από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου για να ποντάρει στην Ελλάδα, ενώ και στο μέτωπο των κόκκινων δανείων η εικόνα φαίνεται να αλλάζει, καθώς έχουν αρχίσει να κλείνουν μεγάλα deals, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς για τη μεταβίβαση της διαχείρισης δανείων, ύψους 27 δισ. ευρώ, στον σουηδικό όμιλο Intrum, καθώς και για όσα δάνεια «κοκκινίζουν» στο εξής.

Η Τράπεζα Πειραιώς ήταν αυτή που άνοιξε και τον δρόμο για τη έξοδο του εγχώριου τραπεζικού κλάδου στις διεθνείς αγορές για πρώτη φορά μετά από 11 ολόκληρα χρόνια με την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης TIER II.

Η έκδοση έγινε σε μια κομβική στιγμή, καθώς η τράπεζα επιχείρησε – επιτυχώς όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος – να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που υπάρχει στις αγορές για μια σταθερή φιλοεπενδυτική κυβέρνηση στη χώρα. Ήταν ωστόσο και μια κίνηση με ρίσκο καθώς οι επενδυτές είχαν να βασιστούν μόνο σε προσδοκίες για μια πολιτική αλλαγή και όχι απτά στοιχεία που να αποδεικνύουν τη μεταστροφή του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα.

Χθες η τράπεζα δέχθηκε προσφορές άνω των 850 εκατ. ευρώ από περισσότερους από 135 θεσμικούς επενδυτές από τουλάχιστον 20 χώρες. Ενισχύει έτσι σημαντικά τα κεφάλαιά της και μετά τη συμφωνία με την Intrum και την έκδοση του ομολόγου Tier II, επιτυγχάνει την αύξηση του δείκτη CET 1 πάνω από το 15%.

Όπως τόνισε εξάλλου και ο ίδιος ο δ/νων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, «το υψηλό επίπεδο της ζήτησης από τους επενδυτές συνιστά έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης για τη συνολική πρόοδο που έχουμε σημειώσει στην Τράπεζα Πειραιώς. Η έκδοση αυτή ενισχύει περαιτέρω τον ισολογισμό μας και λειτουργεί ως βασικός καταλύτης για την υλοποίηση του στρατηγικού μας πλάνου “Agenda 2023” προς όφελος των επενδυτών, των πελατών και των εργαζομένων μας».

Πλέον, η διοίκηση Μεγάλου καλείται να ολοκληρώσει με ομαλό τρόπο τον μετασχηματισμό της τράπεζας, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η κοινοπραξία με την Intrum θα φέρει εις πέρας το έργο της  μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs). Εργο πολύ σημαντικό για εν γένει την οικονομία, αλλά και την ίδια την τράπεζα, η οποία βαρύνεται με τον μεγαλύτερο όγκο «κόκκινων» δανείων.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα έχει αναλάβει δέσμευση έναντι των εποπτικών αρχών για κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο μετά τη συμφωνία της με την Intrum, η Πειραιώς θα λάβει ρευστότητα 328 εκατ. ευρώ.