Τις τελευταίες «πινελιές» στο ελληνικό σχέδιο για τη στήριξη των δανειοληπτών, οι οποίοι πλήττονται από τις αυξήσεις των επιτοκίων, πριν αυτό σταλεί προς έγκριση στη Φρανκφούρτη, βάζουν οι τράπεζες, έχοντας συμφωνήσει με την κυβέρνηση, τόσο για την περίμετρο των ωφελουμένων, όσο και για τη διάρκεια και το ποσοστό της επιδότησης που θα επωμιστούν αποκλειστικά οι ίδιες.

Στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταικούρα, η οποία, όπως και η πρώτη, έγινε σε… ψυχροπολεμικό κλίμα, οι τραπεζίτες παρουσίασαν την πρότασή τους που βασίζεται στη λογική του – επιτυχημένου κατά γενική ομολογία – προγράμματος «Γέφυρα» και, μεταξύ άλλων, προβλέπει τα εξής:

Επιδότηση του 50% του ποσού, με το οποίο έχουν επιβαρυνθεί οι δανειολήπτες λόγω της αύξησης των επιτοκίων. «Εάν, δηλαδή, κάποιος πλήρωνε τον περασμένο Ιούλιο 500 ευρώ/μήνα και σήμερα, μετά τις τρεις αυξήσεις που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), πληρώνει 550, τότε οι τράπεζες θα καλύψουν τα 25 ευρώ», εξηγεί στο newmoney υψηλόβαθμο στέλεχος, με γνώση των σχετικών συζητήσεων, αποκαλύπτοντας πως το «κονδύλι» θα τοποθετηθεί σε έναν δημόσιο «κουμπαρά», προκειμένου η διαδικασία να κυλήσει ομαλά.

Πιο αναλυτικά, σε στεγαστικό δάνειο, ύψους 100.000 ευρώ, με αρχικό επιτόκιο 3,5% και διάρκεια αποπληρωμής τα 20 έτη, η δόση «άγγιζε» τον περασμένο Ιούλιο τα 511 ευρώ. Σήμερα, μετά από τρεις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, αυτή έχει εκτοξευτεί στα περίπου 626 ευρώ. Άρα, ο δανειολήπτης μέσα σε τέσσερις μήνες έχει δει το ποσό του δανείου του να έχει «φουσκώσει» κατά 115 ευρώ/μήνα. Η επιδότηση θα αφορά στο μισό αυτού του ποσού, ήτοι στα 57,5 ευρώ/μήνα!

Δεδομένου δε, ότι σε περίπου δύο εβδομάδες η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα αύξηση, πιθανότατα κατά 0,75 μονάδες βάσης, τότε η νέα δόση θα διαμορφωθεί στα 659 ευρώ/μήνα (+148 ευρώ/μήνα). Στην περίπτωση αυτή, η επιδότηση θα οριστεί στα 74 ευρώ/μήνα.

Η διάρκεια της επιδότησης φέρεται να έχει οριστεί στους εννέα μήνες, όπως, άλλωστε, ίσχυε και για το πρόγραμμα «Γέφυρα», χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται αυτή να δοθεί για έναν χρόνο, αρχής γενομένης από το 2023.

Η περίμετρος των ωφελουμένων έχει υπολογιστεί σε περίπου 20.000 με 30.000 δανειολήπτες. Πepitρόκειται για ενήμερα δάνεια, για τα οποία συζητείται να ισχύσουν τα κριτήρια της Δεύτερης Ευκαιρίας, δηλαδή, εισοδηματικά όρια από 7.500 ευρώ κατ’ άτομο, με προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε έξτρα μέλος του νοικοκυριού και μάξιμουμ εισόδημα 21.000 ευρώ για τις οικογένειες.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η έγκριση του SSM εδράζεται στον έλεγχο από πλευράς του ότι με το επίμαχο σχέδιο δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των δανειακών χαρτοφυλακίων και η κεφαλαιακή σταθερότητα των τραπεζών.

Επιτόκια καταθέσεων και προμήθειες

Πέραν της επικείμενης στήριξης των δανειοληπτών, η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών, επανέλαβε την ανάγκη της αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων, με, ταυτόχρονη, μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων, αλλά και της μείωσης συγκεκριμένων προμηθειών. «Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα. Η ελληνική κυβέρνηση ζητά αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπόψη και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται: «Η κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα».

Όσον αφορά στο πρώτο ζήτημα, οι τράπεζες φέρεται ότι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται πως αργά ή γρήγορα θα πρέπει να περάσουν μέρος των αυξήσεων και στις καταθέσεις. Η Ελλάδα, άλλωστε, προσφέρει από τις χαμηλότερες αποδόσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Πιο αναλυτικά, με βάση τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας το επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις ενός έτους «άγγιξε» τον περασμένο Σεπτέμβριο το 0,14% έναντι 0,11% τον Αύγουστο και 0,13% τον Ιούλιο. Η Ελλάδα, δηλαδή, καταγράφει την τρίτη χαμηλότερη επίδοση σε σύνολο 19 ευρωπαϊκών χωρών, μετά τις Πορτογαλία (0,05%), Κύπρο και Σλοβενία (0,11% αμφότερες).

Στο θέμα των προμηθειών, πάντως, οι ίδιες αντιτείνουν πως τα περιθώρια είναι μάλλον μικρά.

Ηχηρό «όχι» στα bonus

Την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι για το 2022 δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη επανέλαβε ο κ. Σταικούρας, βάζοντας εκ νέου στον… πάγο τα σχετικά σχέδια των τραπεζιτών. Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα μέσα στον χρόνο είχε προηγηθεί το, επίσης, ηχηρό «όχι» του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Πατέλη, ο οποίος, μάλιστα, είχε αποκαλύψει πως δύο τράπεζες είχαν ήδη αιτηθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) την έγκριση bonus για τις χρήσεις 2020 – 2021. «Πήγαν πίσω από την πλάτη μας πριν καν ψηφιστεί ο Νόμος», τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Εμείς λέμε, λοιπόν, ‘όχι’ και τροποποιούμε τη διάταξη, ώστε να μην υπάρχει bonus στις τράπεζες εφέτος. Ο κόσμος υποφέρει και πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί».

Υπενθυμίζεται πως στο άρθρο 11 του Νόμου για το ΤΧΣ προβλέπεται το εξής: «Για όσο διάστημα ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων υπερβαίνει το 10% ή για τις οικονομικές χρήσεις αναφοράς μέχρι και του 2022, οι σταθερές αποδοχές του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των λοιπών μελών του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και όσων έχουν τη θέση ή εκτελούν καθήκοντα γενικού διευθυντή, καθώς και των αναπληρωτών του, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σύνολο των αντίστοιχων αποδοχών του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι πάσης φύσης μεταβλητές απολαβές (bonus) των ιδίων προσώπων καταργούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του υποβληθέντος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της διαδικασίας εγκρίσεως του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης, σχεδίου αναδιάρθρωσης του πιστωτικού ιδρύματος και μέχρι την ολοκλήρωση αυτού ή για όσο διάστημα ο ως άνω δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων υπερβαίνει το 10% ή για τις οικονομικές χρήσεις αναφοράς μέχρι και του 2022. Ομοίως, για το ίδιο χρονικό διάστημα συμμετοχής του πιστωτικού ιδρύματος στο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης οι μεταβλητές απολαβές μπορούν να λαμβάνουν μόνο τη μορφή μετοχών ή δικαιωμάτων προαίρεσης (stock option)».

Διαβάστε ακόμη

Οι χρησμοί του… Ραφήνα και η επίσημη του «Πιερ», ο ελληνοϊταλικός έρωτας και ο πορτογαλικός γάμος

Τζιμ Ντέιβις: Το restart του Mr. New Balance και οι φήμες για επένδυση στην Ελλάδα (pics)

Landis+Gyr: Η πολυεθνική που εξάγει το 98% των έξυπνων μετρητών που παράγει στην Κόρινθο