Τράπεζες

Τράπεζα Πειραιώς: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την ΑΜΚ – Στόχος η άντληση 1,38 δισ.

  • newsroom


Εγιναν δεκτές οι πρώτες εγγραφές - Ήδη οι προσφορές αγγίζουν τα 7 δισ. - Πώς θα κινηθούν οι cornerstone investors της Πειραιώς Financial Holdings – Οι εκτιμήσεις χρηματιστών για τη μετοχή της Πειραιώς

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της  Τράπεζας Πειραιώς. Η διαδικασία που γίνεται μέσω Συνδυασμένης Προσφοράς της Πειραιώς Financial Holdings, με το Book Building στο εξωτερικό και, ταυτόχρονα, με τη διαδικασία της Δημόσιας Προσφοράς στην Ελλάδα, ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή 23 Απριλίου

Το ύψος της ΑΜΚ θα κινηθεί μεταξύ 1,2 και 1,38 δισ. ευρώ και θα εκδοθούν 1,2 δισ. μετοχές, με εύρος διάθεσης μεταξύ 1 και 1,15 ευρώ ανά μετοχή. Οι νέες μετοχές θα διατεθούν μέσω Δημόσιας Προσφοράς και, όπως αποφασίστηκε, θα κατανεμηθούν:

(α) στην Ελλάδα, σε ιδιώτες και ειδικούς επενδυτές, μέσω δημόσιας προσφοράς,

(β) εκτός Ελλάδας, σε ειδικούς, επιλέξιμους αντισυμβαλλόμενους και άλλους θεσμικούς επενδυτές, με ιδιωτική τοποθέτηση μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών.

Η ΑΜΚ της Πειραιώς αποτελεί τη σημαντικότερη τραπεζική εξέλιξη του 2021, καθώς ανοίγει τον δρόμο για την πραγματική συμβολή των τραπεζών στη χρηματοδότηση της Οικονομίας.

Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε το προηγούμενο διάστημα ανέβασε τον πήχη για τα αντληθέντα κεφάλαια άνω του €1 δισ. Το  διογκούμενο ενδιαφέρον αναμένεται να οδηγήσει σε θεαματική υπερκάλυψη της ΑΜΚ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές κινούνται ήδη γύρω στα 7 δισ. ευρώ. Την Παρασκευή το απόγευμα που ολοκληρώνεται η ΑΜΚ, θα ανακοινωθεί και η τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, και δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 1 ευρώ και ανώτερη από 1,15 ευρώ, ενώ αναμένεται να καθορισθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο εντός του συγκεκριμένου Εύρους Τιμών.

Οι συμμετέχοντες στην ελληνική προσφορά θα εγγράφονται στο ανώτατο όριο του εύρους τιμών, αλλά το οριστικό ποσό εγγραφής τους θα υπολογίζεται με την τελική τιμή διάθεσης.

Η αναλυτική ανακοίνωση σχετικά με την έκβαση της Δημόσιας Προσφοράς θα γίνει στις 29 Απριλίου, στις 5 Μαΐου θα εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή του Χ.Α. η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών και η έναρξη της διαπραγμάτευσής τους θα γίνει στις 7 Μαΐου.

Οι cornerstone investors έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ. Συγκεκριμένα, το Paulson & Co. Inc του John Paulson (σήμερα κατέχει ποσοστό 4,61%) θα συμμετέχει στην αύξηση με 265 εκατ. ευρώ, το Helikon Investments Limited με 75 εκατ. ευρώ, ενώ στα 40 εκατ. ευρώ θα είναι η συμμετοχή του Αριστοτέλη Μυστακίδη (σήμερα κατέχει 3,04% του μετοχικού κεφαλαίου).

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και εάν ανέλθει στο ανώτατο εύρος,

-το Paulson & Co. Inc θα κατέχει ποσοστό 18,62%,
-το Helikon Investments Limited 5,22% και
– ο Αριστοτέλης Μυστακίδης 2,90%.
– το ΤΧΣ με 337.599.151 μετοχές, και ποσοστό 27%
– οι μέτοχοι πριν την ΑΜΚ με 15.619.084 μετοχές, θα κατέχουν ποσοστό 1,25%
– οι νέοι Μέτοχοι (πλην των cornerstone investors) με 562.861.546 μετοχές, και ποσοστό 45,02%.

Όλοι οι cornerstore investors δεσμεύονται με lock-up περίοδο 90 ημερών.

Αναφορικά με το ποσοστό του ΤΧΣ, θα διατηρήσει πέριξ του 27% του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς μετά την ΑΜΚ. Σημειώνεται ότι περίπου το ποσοστό αυτό κατείχε το ΤΧΣ και πριν την μετατροπή των Coco’s.

Η διοίκηση της Πειραιώς σημειώνει πως η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα δώσει τη δυνατότητα στον Όμιλο:

* να επιταχύνει την εκτέλεση του Σχεδίου Μείωσης ΜΕΑ, επιτρέποντάς του να απορροφήσει καλύτερατις αναμενόμενες απώλειες που θα προκύψουν από τις πωλήσεις ΜΕΑ σύμφωνα με αυτό το σχέδιο και διασφαλίζοντας μια επαρκή κεφαλαιακή θέση και στη συνέχεια να επικεντρωθεί στην εκτέλεση του Σχεδίου Μετασχηματισμού προς ένα καθαρό, de-risked και ιδιαίτερα κερδοφόρο Όμιλο.

* να ενισχύσει την κεφαλαιακή του βάση και να διευρύνει τη σύνθεση των μετόχων της εταιρείας, αυξάνοντας την ιδιωτική συμμετοχή και την ποικιλομορφία στη βάση των μετόχων της.

* να ενισχύσει την εικόνα και τη φήμη του, βελτιώνοντας έτσι την πρόσβασή του στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και χρέους να αντιμετωπίζει επιτυχώς τις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος και συνεχίσει να συμβάλλει στην προσπάθεια αποκατάστασης της ελληνικής οικονομίας μέσω πρωτοβουλιών για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη:

Τέλη κυκλοφορίας: Πώς θα κυκλοφορήσετε ξανά με το Ι.Χ. πληρώνοντας με το μήνα

Πελώνη: Η κυβέρνηση εισηγείται να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα

Άλεξ Φωτακίδης (CVC): Με ΔΕΛΤΑ και Δωδώνη αλλάζει τον συσχετισμό δυνάμεων στην αγορά γάλακτος