Σε μία απ’ τις κυρίαρχες δυνάμεις στην αγορά του γάλακτος πλέον καθίσταται το CVC Capital μετά και την εξαγορά της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, επιβεβαιώνοντας τις αποκαλύψεις που είχε κάνει το newmoney προ τριμήνου.

Η υπόσχεση δε για νέες εξαγορές που αφήνεται ως υπονοούμενο στην επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας, δημιουργεί την αίσθηση ότι υπάρχουν πολλά επεισόδια ακόμα να δούμε για την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει το αμερικάνικο fund ακολουθώντας την πάγια στρατηγική του: Να δημιουργήσει τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη σε μια παραδοσιακή αγορά με πολλές προοπτικές εξωστρέφειας.

Το εάν το επόμενο βήμα θα γίνει με την Κολιός, όπως επιμένουν οι πληροφορίες των τελευταίων μηνών, ή όχι μένει να φανεί λίαν συντόμως!

Σε κάθε περίπτωση ο συνδυασμός των ΔΕΛΤΑ και Δωδώνη ή έστω η στρατηγική συμμαχία για αρχή, μέσω της απόκτησης της μετοχικής πλειοψηφίας της τελευταίας απ’ το CVC, δημιουργεί αυτομάτως ένα υπολογίσιμο μέγεθος που αλλάζει από μόνο του τους συσχετισμούς. Και τούτο διότι διεκδικεί πλέον την ηγετική θέση τόσο σε επίπεδο τζίρου, όσο και σε επίπεδο μεριδίων από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς μεταξύ των 11 θυγατρικών) των αδερφών Σαράντη.

Σημειώνεται πως η ΔΕΛΤΑ με βάση τα τελευταία στοιχεία ισολογισμού είχε πωλήσεις 282 εκατ. ευρώ και η Δωδώνη επίσης το 2019, με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα της στοιχεία, τζίραρε 107,6 εκατ. ευρώ. Aντίστοιχα, η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία έκανε τζίρο το 2020 που ανήλθε στα 404 εκατ. ευρώ.

Το οξύμωρο είναι πως τα αδέρφια Σαράντη είχαν κινηθεί για την εξαγορά τόσο της Δωδώνη, το μακρινό 2012, όσο και της ΔΕΛΤΑ το 2014, ενώ πάντα στα «πηγαδάκια» εμφανίζονταν ως «διαθέσιμοι επενδυτές» στην περίπτωση που η MIG ήθελε να την πουλήσει ως μονάδα, ακόμα κι εάν υπήρχαν πολλές πιθανότητες ένα τέτοιο ντιλ να προσέκρουε στον τοίχο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Οι πληροφορίες θέλουν το CVC να ικανοποίησε το αίτημα της SI Foods, του νυν κύριου μετόχου της Δωδώνη, για μία συμφωνία που αποτιμά τη Γαλακτοβιομηχανία πάνω από 10 φορές το EBITDA της. Παρόλα αυτά, οι δύο πλευρές επιλέγουν να μην αποκαλύπτουν το ακριβές τίμημα, αλλά και το ποσοστό των μετοχών της μητρικής της Δωδώνη SI Foods Holding Ltd που τελικά θα αλλάξουν χέρια.

Οι νυν μέτοχοι της Δωδώνης αρκούνται στις διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχίσουν να ασκούν τα μετοχικά τους δικαιώματα, αλλά και να ελέγχουν διοικητικά τη Γαλακτοβιομηχανία. Εξάλλου, το «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» είναι η βασική αρχή που χρησιμοποιεί στρατηγικά το CVC, αποδεικνύοντάς το και στις κινήσεις που έχει κάνει στην ελληνική αγορά. Έτσι, οι κ.κ. Ιωάννης Βιτάλης και Μιχάλης Παναγιωτάκης θα συνεχίσουν προς το παρόν να «τρέχουν» τη Δωδώνη και τις θυγατρικές της. Το στρατηγικό σχέδιο για μεγαλύτερη εξωστρέφεια θα συνεχίσει να εκτελείται, αλλά παράλληλα θα αναζητηθούν άμεσα οι τρόποι με τους οποίους η Vivartia, υπό τον κ. Θανάση Παπανικολάου, και η Δωδώνη, θα αρχίσουν να λειτουργούν συμπληρωματικά.

Κάτι που ίσως τελικά πάρει και μια τελική μορφή όταν πλέον ενεργοποιηθεί και το σχέδιο αναδιάρθρωσης που συγκροτείται στη Vivartia.

Η ΔΕΛΤΑ διαθέτει τέσσερις μονάδες και συνεργάζεται με πάνω από 1.100 παραγωγούς γάλακτος, απορροφώντας το 25% της ελληνικής παραγωγής, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας. Επίσης, διαθέτει θυγατρική στη Βουλγαρία, με ηγετικά μερίδια στην τοπική αγορά, ενώ της ανήκει κατά 43,2% η Μεβγάλ, η οποία με κύκλο εργασιών 114 εκατ. ευρώ το 2019 είναι στην πρώτη πεντάδα της κατάταξης των παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου.

Από την πλευρά της η ΔΩΔΩΝΗ διαθέτει δίκτυο 5.500 Ελλήνων παραγωγών και συνδέεται με περισσότερα από 10.000 σημεία πώλησης στην εγχώρια αγορά. Διαθέτει επίσης εξαγωγική δραστηριότητα σε πάνω από 50 χώρες, με κύριες αγορές τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τις αραβικές χώρες, τη Σκανδιναβία, τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, την Ισπανία, το Ισραήλ και την Κίνα. Μάλιστα, διαθέτει θυγατρικές σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ολλανδία αλλά και Κύπρο, όπου έχει παραγωγική μονάδα. Σήμερα ανήκει σε ποσοστό περίπου 94% στη ρωσικών συμφερόντων SI Foods Limited, που ελέγχεται από την Lime Capital, η οποία έχει επενδύσει επίσης στην Unismack, που παράγει τα προϊόντα χωρίς γλουτένη Wellaby’s στο εργοστάσιό της στο Κιλκίς.