Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την πρόταση Paulson, Μυστακίδη και Bienville Capital για αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς, στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η απόφαση αναμένεται αργά το απόγευμα και χωρίς κανείς να είναι σε θέση να προδικάσει το αποτέλεσμα οι πιθανότητες είναι να απορριφθεί. Ο λόγος είναι ότι η πρόταση των μετόχων για αύξηση προϋποθέτει την μετατροπή των CoCos σε μετοχές. Δηλαδή, το Δημόσιο θα πρέπει από το σημερινό ποσοστό του 26,5% να αυξήσει τη συμμετοχή του στο 61% και στη συνέχεια να την μειώσει δραματικά με την πραγματοποίηση της αύξηση των 800 εκατ. ευρώ. Σε μία τέτοια περίπτωση όμως σύμφωνα με ορισμένους νομικούς κύκλους είναι πιθανόν να προκύψουν ακόμα και ζητήματα απιστίας. Για αυτό και θεωρείται ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα από τη σημερινή συνεδρίαση θα είναι η απόρριψη της πρότασης.

Την ίδια ώρα η μετοχή της Τράπεζας υφίσταται ισχυρές απώλειες στη σημερινή συνεδρίαση μετά την γνωστοποίηση της πρότασης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τους τρεις μεγαλύτερους μετόχους της, συμπαρασύροντας και τις μετοχές των υπόλοιπων τραπεζών

Συγκεκριμένα η μετοχή της Πειραιώς σημειώνει πτώση κατά -24,05% στα 0,7 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank υποχωρεί κατά -5,88%, η μετοχή της Alpha Bank κατά 5,94%, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατά -4,35%, ενώ οι απώλειες συνολικά για τον τραπεζικό δείκτη πλησιάζουν το 8%.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέροντας ότι «είναι ένα σημαντικό θέμα αλλά δεν είναι τόσο απλό, είναι για πολύ επαΐοντες, θα το αφήσω να το συζητήσουμε τις επόμενες εβδομάδες. Έχει μεγάλη σημασία ότι αγορές και επενδυτές εμπιστεύονται την Ελλάδα».

Η τράπεζα Πειραιώς σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων του ηλεκτρονικού Τύπου, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα πως σε διαρκή βάση αξιολογεί διάφορες επιλογές, με στόχο την επιτάχυνση εξυγίανσης του ισολογισμού της προς όφελος των μετόχων της. Η Tράπεζα Πειραιώς θα ενημερώσει αρμοδίως το επενδυτικό κοινό, εάν και εφόσον ληφθούν σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με το εφαρμοστέο θεσμικό πλαίσιο».

Σημειώνεται ότι η πρόταση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατατέθηκε από κοινού, από τους τρεις μεγαλύτερους μετόχους της τράπεζας και συγκεκριμένα:

-Τον John Paulson ο οποίος μέσω της προσωπικής πλέον επενδυτικής του εταιρείας, ελέγχει το 9,3% της τράπεζας Πειραιώς από την ανακεφαλαιοποίηση του 2015.

-Τον Αριστοτέλη Μυστακίδη ο οποίος τον Ιούνιο του 2020 εμφανίστηκε στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς με ποσοστό άνω του 5%. Ο επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη ήταν από τα βασικά στελέχη και μετόχους της Glencore και το Forbes τον συγκαταλέγει σήμερα στους τρεις πλουσιότερους Έλληνες.

-Το αμερικανικό fund, Bienville Capital, το οποίο τον περασμένο Ιανουάριο είχε ανακοινώσει ότι κατέχει 5,5% της τράπεζας Πειραιώς.

Tαυτόχρονα, η συγκεκριμένη πρόταση των τριών μετόχων της Πειραιώς για την αύξηση κεφαλαίου έρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία καθώς εκκρεμεί στις αρχές Δεκεμβρίου η πληρωμή των τόκων ύψους 165 εκατομμυρίων ευρώ από την Πειραιώς προς το Δημόσιο για τα CoCos.

Η Πειραιώς με επιστολή που έχει σταλεί στον SSM ζήτησε να προχωρήσει τον Δεκέμβριο στην πληρωμή με καταβολή μετρητών. Η απάντηση της εποπτικής αρχής εκκρεμεί καθώς είναι σε εξέλιξη οι σχετικές διαδικασίες του SSM οι οποίες απαιτούν εύλογο χρονικό διάστημα. Κατά πληροφορίες πάντα, η απάντηση της εποπτικής αρχής αναμένεται λίγο πριν τα μέσα Νοεμβρίου. Να σημειωθεί ότι την υπόθεση παρακολουθεί στενά η Κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος που ενεργούν ως εγγυητές της σταθερότητας και ασφάλειας του τραπεζικού συστήματος απέναντι σε κάθε μελλοντικό σενάριο, αλλά και της προστασιας των συμφερόντων του Δημοσίου που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας Πειραιώς.

Για το θέμα των αποφάσεων σχετικά με το μέλλον της τράπεζας Πειραιώς έχουν γίνει αρκετές συκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός έδωσε σαφείς και ρητές εντολές οτι η Πειραιώς, μαζί με την Alpha, την Εθνική και την Eurobank, θα παραμείνουν οι τεσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας. Η πολιτική απόφαση είναι να μην υπάρξει κανενός είδους διαταραχή στο τραπεζικό σύστημα, οι πυλώνες να παραμέινουν τέσσερις και αυτό είναι πέραν πάσης συζήτησης για την Κυβέρνηση. Ειδικά τώρα, με την οικονομία σε κατάσταση αυξημένης πίεσης λόγω της υγιεονομικής κρίσης το Μαξίμου έχει επικοινωνήσει σε όλες τις κατευθύνσεις οτι η συγκυρία δεν επιτρέπει άθροιση νέων προβλημάτων. Να σημειωθεί ότι η στήριξη αφορά και τη διοίκηση της Πειραιώς και δεν συζητούνται σενάρια αλλαγών.