Το εναρκτήριο λάκτισμα για τη διάθεση του συνόλου των μετοχών που κατέχει στην Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να δώσει την προσεχή Δευτέρα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αποκαλύπτοντας – κατόπιν συνεννοήσεων εντός του Σαββατοκύριακου με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (κυβέρνηση, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και διοίκηση της τράπεζας) – τις λεπτομέρειες του placement που έχει ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των ξένων long επενδυτών.

Πιο αναλυτικά, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει την πλήρη αποεπένδυση του Δημοσίου από την Τράπεζα Πειραιώς, αξιοποιώντας τη θετική συγκυρία της καλής πορείας της οικονομίας, αλλά και των τραπεζών, ως απόρροια (και) της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, το Ταμείο καλείται πλέον να δρομολογήσει τη διαδικασία του placement, με βάση και την εισήγηση από πλευράς του συμβούλου, της Bank of America. Αυτή, όπως εξηγούν στο newmoney αρμόδιες πηγές, αναμένεται να παραδοθεί τις αμέσως επόμενες ώρες και σε κάθε περίπτωση μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, προκειμένου να αποφευχθούν «παιχνίδια» με τη μετοχή, «πατώντας» στα πορίσματα του wall crossing. «Τα στοιχεία από την επίμαχη διαδικασία πιστοποιούν το ισχυρό ενδιαφέρον που υπάρχει από πλευράς των ξένων long επενδυτών», σχολιάζουν χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η υπερβάλλουσα ζήτηση είναι και αυτή που καθορίζει τις εξελίξεις.

Επί της διαδικασίας, κατόπιν της εισήγησης της BofA, θα ακολουθήσει έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, έτσι ώστε να «κλειδώσει», τόσο το ποσοστό, όσο και το εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών. Αξίζει να αναφερθεί πως χθες, Πέμπτη, η μετοχή της τράπεζας έφτασε να ενισχύεται έως και 5,22%, κλείνοντας εντέλει τη συνεδρίαση στα 4,070 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά τα πέντε δισ. ευρώ. Όπως τονίζουν χρηματιστηριακές πηγές, το ενδιαφέρον πλέον μετατοπίζεται στη σημερινή ημέρα και την εικόνα της μετοχής, δεδομένου ότι θα αποτελέσει τη βάση για την τιμολόγηση του 27%. Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, άλλωστε, το ταμπλό του ΧΑ πριν το placement είχε δείξει 5,46 ευρώ και το εύρος της τιμής διάθεσης ορίστηκε μεταξύ πέντε ευρώ και 5,44 ευρώ, ενσωματώνοντας ένα μικρό discount.

Σε κάθε περίπτωση, οι σχετικές λεπτομέρειες θα περιλαμβάνονται μέσα στο Ενημερωτικό Δελτίο που καλείται να εγκρίνει στη συνέχεια, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με την 4η Μαρτίου να αποτελεί την d-day για την Τράπεζα Πειραιώς, αφού θα ανοίξει το βιβλίο, αλλάζοντας τις μετοχικές ισορροπίες. Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε το newmoney, τον περασμένο Δεκέμβριο το ΤΧΣ κατείχε άμεσα συνολικά 337.599.150 κοινές μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 27% του συνολικού αριθμού των δικαιωμάτων ψήφου, ενώ το υπόλοιπο 73% κατέχεται από τον ιδιωτικό τομέα.

Η υπερκάλυψη και το turnaround story

Υπερκάλυψη αντίστοιχη αυτής που σημειώθηκε στην ΕΤΕ προεξοφλεί η αγορά, εστιάζοντας στο εντυπωσιακό turnaround story της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία κατάφερε όχι μόνο να επιστρέψει σε κερδοφορία, αλλά και να τη διατηρήσει, διαθέτοντας ισχυρά κεφαλαιακά «μαξιλάρια» και υγιή ισολογισμό που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει στη διανομή μερισμάτων.

Ειδικότερα, με βάση το τριετές business plan η διοίκηση της τράπεζας προσδοκά:

-Επαναλαμβανόμενη καθαρή κερδοφορία ένα δισ. ευρώ ανά έτος.
-Διατήρηση των υψηλών επιτοκιακών εσόδων στο 1,9 δισ. ευρώ το 2024 και 1,8 δισ. ευρώ τη διετία 2025 – 2026.
-Περαιτέρω αύξηση του δείκτη CET1 σε περίπου 14% εφέτος, 14,5% το 2025 και 15% το 2026.
-Άνοδο των ενήμερων δανείων περίπου 5% το 2024 και 6% τη διετία 2025 – 2026, με αποτέλεσμα αυτά να «αγγίξουν» τα 35,5 δισ. ευρώ στο τέλος της περιόδου.
-Δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω από 3,5% εφέτος, περίπου 3% το 2025 και 2,5% το 2026.
-Ποσοστό διανομής περίπου 25% από το 2024 και 50% την επόμενη διετία.
-Για το 2023 η διοίκηση έχει ήδη υποβάλλει αίτημα προς τον SSM για τη διανομή μερίσματος μέχρι ποσού 79 εκατ. ευρώ που αντιπροσωπεύει το 10% των διανεμητέων κερδών της περυσινής χρήσης.

Διαβάστε ακόμη

POS: Μετά την παράταση έρχονται και μειώσεις για μικροποσά

Νέες επενδύσεις και είσοδος σε νέες αγορές για την GOLDAIR (pics)

Έτσι θα είναι το Data Center της Microsoft στα Σπάτα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ