Τα σχέδια ψηφιακού μετασχηματισμού τους που, όμως, απαξιώνουν θέσεις απασχόλησης, οδηγώντας σε περαιτέρω «μαχαίρι» στο δίκτυο, αναγκάζονται να επιταχύνουν οι τράπεζες, εξαιτίας της επέλασης των Big Tech, όπως η Amazon και το Facebook.

«Καθώς οι πελάτες έχουν γίνει πιο πρόθυμοι να καταναλώνουν προϊόντα στο διαδίκτυο, έχουν γίνει, επίσης, πιο ανοιχτοί στην αγορά άλλων υπηρεσιών, σε συνδυασμό με τις πληρωμές τους, που παρέχονται από fintechs», σχολιάζουν πηγές της αγοράς, προσθέτοντας πως αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην περίπτωση των Big Techs και δη, εκείνων που έχουν αποκτήσει άδεια Ιδρύματος Πληρωμών ή Ηλεκτρονικού Χρήματος.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες τεχνολογίας επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους όλο και περισσότερο στην αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και, ενώ η κύρια λειτουργία τους δεν αφορά σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τις προσφέρουν ως μέρος ενός ευρύτερου συνόλου δραστηριοτήτων. «Οι Big Techs παρέχουν τις υπηρεσίες τους είτε σε ανταγωνισμό με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είτε σε συνεργασία με αυτά. Η συνεργασία αυτή παίρνει διαφορετικές μορφές, με τις Big Techs σε ορισμένες περιπτώσεις να παρέχουν μόνο το κομμάτι της υπηρεσίας που αφορά στη διεπαφή με τον πελάτη (customer-facing layer of the service) και σε άλλες περιπτώσεις να συνεργάζονται με τράπεζες για την έκδοση ‘επώνυμων’ πιστωτικών καρτών ή για πρόσβαση σε χρηματοδότηση για δάνεια που οι ίδιοι προωθούν και διανέμουν», αναφέρει χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συνεργασία Amazon – Bank of America ως χρηματοδοτικών εταίρων για την υπηρεσία δανεισμού της Amazon ή τη συνεργασία Apple – Goldman Sachs και Amazon – J.P. Morgan Chase για την προσφορά πιστωτικών καρτών. Η τελευταία, μάλιστα, εισήλθε πρόσφατα και στην ελληνική αγορά, εξαγοράζοντας τη Viva Wallet, με την πίεση στις εγχώριες τράπεζες να είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Αυτό, άλλωστε, μονοπώλησε την συζήτηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι επικεφαλής των «4» συστημικών Ομίλων με την ΟΤΟΕ για τη νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας της περιόδου 2022 – 2024. Το συμπέρασμα ήταν πως οι τράπεζες δεν δύνανται να «σηκώσουν» αυξήσεις μισθών, ξεκαθαρίζοντας πως πρόθεσή τους είναι η εκπαίδευση του προσωπικού, προκειμένου να ανταποκριθεί στις συνεχείς εξελίξεις της τεχνολογίας.

Οι Big Techs, πάντως, αξιοποιούν την ανάλυση δεδομένων, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που συλλέγουν για να παρέχουν στους πελάτες τους ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί δυνατότητες για διεύρυνση του δικτύου χρηστών/πελατών τους. Τα εκτεταμένα δίκτυα πελατών, σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος απόκτησης μέσω διαδικτύου, η χρήση τεχνολογίας αιχμής, καθώς και η αναγνώριση μάρκας (brand recognition) ενισχύουν τη δυνατότητα ταχείας ανάπτυξή τους και σε τομείς που βρίσκονται εκτός της κύριας λειτουργίας τους.

Όσον αφορά στο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο, για τους Big Techs που λειτουργούν στις χρηματαγορές δεν υπάρχει ειδικό κανονιστικό πλαίσιο. Η κανονιστική τους αντιμετώπιση εξαρτάται από το συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο τους και το είδος των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων που ασκούν. Για να προσφέρουν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι Big Techs κατέχουν άδειες, όπως αυτές που απαιτούνται για την παροχή υπηρεσιών πληρωμών, τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και τον δανεισμό σε επιχειρήσεις ή νοικοκυριά. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ διαθέτουν άδειες ως πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών (εταιρείες πληρωμών ή εταιρείες ηλεκτρονικού χρήματος), δεν διαθέτουν συνήθως τραπεζικές άδειες, αλλά συνεργάζονται με εγκατεστημένες τράπεζες για την εκτέλεση ορισμένων τραπεζικών δραστηριοτήτων.

Ο στόχος των ελληνικών τραπεζών

Σε πλήρη αναδιάταξη του δικτύου τους προσβλέπουν οι εγχώριες τράπεζες, οι οποίες προτίθενται να επενδύσουν χρόνο, αλλά κυρίως χρήμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό τους, εφέτος προβλέπεται το κλείσιμο τουλάχιστον 120 καταστημάτων (52 η Τράπεζα Πειραιώς, 25 η Eurobank, περίπου 20 η Εθνική Τράπεζα και 15 η Alpha Bank), γεγονός που δικαιολογεί και τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που, όπως είχε γράψει το newmoney, μοιάζουν να μην έχουν… ημερομηνία λήξης.

Διαβάστε ακόμη

To νέο μεγάλο project των Ισραηλινών στη Λεωφόρο Αμαλίας 40 στο Σύνταγμα (pics)

Ο Αριστόγατος Ευκλείδης, η αρμάδα των κόκκινων ακινήτων της Μυκόνου και η εξαγορά της ελληνικής start up από το Facebook

Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» του Ζόραν Μπογκντάνοβιτς και της Coca Cola HBC