Το δρόμο των αδειοδοτήσεων για ένα από τα πιο μεγάλα projects στην ‘’καρδιά’’ της Αθήνας παίρνει η ισραηλινή Zoia, για την ανάπλαση του μεγάλου, ‘’παροπλισμένου’’ τα τελευταία χρόνια ακινήτου ιδιοκτησίας της απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Πρόκειται για το κτίριο επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας 40 με θέα στην Ακρόπολη, το οποίο έχει προγραμματιστεί τώρα να ‘’περάσει’’ από την κρίση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αναφορικά με το επενδυτικό πλάνο ριζικής ανακατασκευής που σχεδιάζει η εταιρεία.

Με βάση το τελικό επενδυτικό πλάνο της Zoia, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε ουκ ολίγες αγορές αυτοτελών ακινήτων κυρίως στο κέντρο της πρωτεύουσας, στόχος είναι η μετατροπή του τετραώροφου ακινήτου στο Σύνταγμα σε κτίριο γραφείων, σύγχρονων προδιαγραφών με προσθήκη και χώρων στάθμευσης στα υπόγεια του κτιρίου.

Το εν λόγω project είναι από τα μεγαλύτερο και πλέον απαιτητικά από αυτά που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της Zoia, με τις προηγούμενες εναλλακτικές για την αξιοποίησή του να περιλαμβάνουν και την κατοικία.

Ωστόσο φαίνεται ότι προκρίθηκε η επιλογή της χρήσης των γραφείων δεδομένου και του ελλείμματος της αγοράς αυτή την περίοδο σε σύγχρονους χώρους με ‘’πράσινα’’ χαρακτηριστικά με σημαντική ζήτηση από μεγάλες εταιρείες.

Σημειωτέον ότι οι Ισραηλινοί έχουν αναπτύξει συνεργασία και με την IWG, τη γνωστή διεθνή εταιρεία ευέλικτων επαγγελματικών χώρων, με 3.500 επιχειρηματικά κέντρα διεθνώς και 9 εννέα στην Ελλάδα με επιτυχία 9 κέντρα, με δύο brands, τα Spaces και τα Regus και προοπτική για τη δημιουργία και νέων.

Η επενδυτική Zoia «βλέπει» σημαντικές ευκαιρίες στο αθηναϊκό real estate τα τελευταία πέντε χρόνια όπου έχει επενδύσει σταδιακά- κυρίως σε αυτοτελή κτίρια γραφείων στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Στο χαρτοφυλάκιό της σήμερα περιλαμβάνονται δεκάδες ακίνητα στην πρωτεύουσα, στην ‘’καρδιά’’ του ιστορικού κέντρου όπως είναι η οδός Αιόλου, σε πιο ακριβές περιοχές όπως ο Λυκαβηττός, το Κολωνάκι και το Σύνταγμα, σε πιο φθηνές όπως η Πατησίων, σε σταθερά ανερχόμενες όπως το Γκάζι ή και πιο περιφερειακά όπως η Καλλιθέα, του Παπάγου κι επίσης και ο Πειραιάς.

Η εταιρεία που επιλέγει να εντάσσει στο χαρτοφυλάκιό της αυτοτελή ακίνητα, με σκοπό την ανακατασκευή τους, προχωρά αυτή την στιγμή σε εκτεταμένες ανακαινίσεις παλιών κτιρίων για τη δημιουργία σύγχρονων επαγγελματικών χώρων, μεγαλύτερων ή μικρών διαμερισμάτων προς πώληση ή ενοικίαση (μακροχρόνια και βραχυχρόνια) που θα απευθύνονται σε ένα κοινό ηλικίας από 20- 40 ετών και όχι μόνο:

Ενδεικτικά, ένα επίσης από τα καινούρια της projects που ‘’τρέχουν’’ αυτή την περίοδο είναι και αυτό επί της οδού Αιόλου 48- 50, με την ανακατασκευή προηγούμενου επαγγελματικού κτιρίου για τη μετατροπή του σε κτίριο ενοικιαζομένων διαμερισμάτων.

Οι επιτελείς της Zoia εκτιμούν ότι η ελληνική πρωτεύουσα θα μεταλλαχθεί τα επόμενα χρόνια σε μια πόλη όπως η Μαδρίτη ή το Βερολίνο με επενδύσεις πολλών εκατ. ευρώ, κάτι που ήδη προκαλεί ανταγωνισμό και στην αύξηση των τιμών.

Mε βάση τα στοιχεία της επενδυτικής εταιρείας με επενδύσεις σε έξι χώρες, ΗΠΑ, Ισπανία, Πολωνία, Γερμανία, Ισραήλ και Ελλάδα, μέχρι σήμερα τα συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια στις αγορές όπου δραστηριοποιείται αντιστοιχούν σε 2,5 δισ. δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: 

Διπλωματία ή όπλα; Δραματικές εξελίξεις στο μέτωπο της Oυκρανίας μετά τoν αιφνιδιασμό Πούτιν

Επιπλέον δημόσιο χρέος 32,3 δισ. έχει αφήσει (για την ώρα) η πανδημία

Η μεγάλη «επιστροφή» της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη